Cukier i aktywność fizyczna

Piękna pogoda za oknem sprzyja nie tylko wylegiwaniu się na słońcu, ale również zachęca do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Aby Twój organizm był gotowy na wiosenne uprawianie sportów, należy dostarczyć mu wszystkich potrzebnych do tego składników, w tym cukry proste. Gdy poziom cukru we krwi jest stabilny, czujemy się gotowi do działania i jesteśmy pełni energii.

Do prawidłowego funkcjonowania nasze ciało potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Ta druga jest u niektórych bardziej wzmożona a u niektórych mniej.  Nie zmienia to faktu, że przed dłuższym wysiłkiem spożycie odpowiedniej ilości cukru może mieć pozytywny wpływ na organizm. Według wytycznych WHO aż 10% energii, którą zużywamy w ciągu dnia może pochodzić z cukrów prostych.

Przed treningiem na siłowni lub wycieczką rowerową można spożyć małą przekąskę np. batona energetycznego. Dzięki temu unikniemy nagłego spadku wydolności fizycznej lub szybszego zmęczenia. Pamiętajmy, że kupując gotowe, przetworzone batoniki nie jesteśmy w stanie w pełni skontrolować ich zawartości. Najlepiej jest przygotować je samemu. Będziemy wtedy świadomi ich składu i w łatwy sposób zweryfikujemy ilość dodanego cukru. Aby nasza dieta była zdrowa i zbilansowana ważne jest, aby nie przekroczyć jego dziennej normy spożycia. Dla dorosłego człowieka, spożywającego około 2000 kcal dziennie wynosi ona 50 g (ok. 10 łyżeczek) we wszystkim, co spożywamy w ciągu dnia. Poniżej znajdziecie przepis na energetyczne batony owsiane.

Energetyczne batony owsiane

Składniki:

110 g masła,

25 g cukru,

2 łyżki miodu,

250 g drobnych płatków owsianych,

1 łyżeczka imbiru w proszku,

15 g żurawiny,

2 łyżeczki płatków migdałowych do posypania.

 

Przygotowanie:

W garnuszku podgrzej masło, dodaj cukier i miód. Wymieszaj, następnie dodaj płatki owsiane, imbir oraz żurawinę. Gotową masę rozprowadź równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wszystko płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty lub prostokąty.