Cukier? Naturalnie!

Cukier to naturalny składnik wielu produktów spożywczych. Występuje w owocach, warzywach, zbożach, a także w mleku i jego przetworach oraz w miodzie. Dzięki zawartości glukozy stanowi jedno z głównych źródeł energii dla mózgu, mięśni i układu nerwowego. Dlatego jest ważnym składnikiem zróżnicowanej diety, który może zaspokajać indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię wydatkowaną w procesie przemiany materii i w ramach aktywności fizycznej.

Istnieją dwa główne źródła cukru naturalnego: owoce, warzywa i soki, które zawierają przede wszystkim fruktozę (w mniejszej ilości glukozę i sacharozę) oraz mleko i produkty mleczne, w skład którego wchodzi przede wszystkim laktoza. Oba typy cukrów są źródłem łatwo przyswajalnej energii, która uwalniana do krwiobiegu zapewnia organizmowi moc. Zarówno fruktoza jak i laktoza są przyjmowane przez człowieka wraz z innymi składnikami odżywczymi, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega głodowi wkrótce po posiłku.

Cukier produkowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych ma postać sacharozy, która stanowi połączenie glukozy i fruktozy. Dla organizmu człowieka nie ma znaczenia, czy dany cukier występuje naturalnie w pożywieniu czy został dodany. Jedne i drugie mają takie same właściwości chemiczne i fizyczne, w związku z czym ich trawienie przebiega w taki sam sposób.