Cukier – nieodzowny pomocnik w kuchni

Cukier jest niezastąpiony nie tylko jako składnik wielu ciast czy deserów. Wiedzieliście, że dzięki niemu można wyczyścić młynek do kawy lub złagodzić smak potrawy? Poniżej znajdziecie porady na nietypowe zastosowanie cukru.

Czysty młynek do kawy w kilka minut

Wsyp do młynka ¼ szklanki cukru i zmiel go. Wilgotną szmatką przetrzyj młynek, następnie ręcznikiem papierowym wytrzyj do sucha. Dzięki temu Twój młynek będzie czysty, bez zabrudzeń i nieprzyjemnych zapachów.

Przedłuż świeżość pieczywa

Do pojemnika na chleb i bułki, włóż kilka kostek cukru. Będą one pochłaniać wilgoć, wobec tego nasze pieczywo zachowa świeżość na dłużej.

Takie ostre, że aż pali? To nie problem

Rozpuść łyżeczkę cukru w małej ilości wody i dodaj roztwór do posiłku. Smak potrawy od razu zrobi się łagodniejszy, a to pozwoli cieszyć się potrawą bez łez.