I. Jedz smacznie i słodko

Cukry proste mogą być częścią zbilansowanej diety, o ile są spożywane w odpowiednich ilościach i w odpowiednich okolicznościach np. przed wysiłkiem intelektualnym (egzamin, klasów, praca twórcza i koncepcyjna, rozwiązywanie krzyżówek) oraz przed aktywnością fizyczną, zarówno przed lekcją w-f w szkole, jak i przed wyczerpującym maratonem.

Lody, czekolada oraz truskawki

II. Wybieraj zdrowe przekąski

Owsiane ciastka pełnoziarniste, jaglane brownie, muffinki marchewkowe, ciastko ze śliwkami, z rabarbarem są naprawdę pyszne. Jeśli cukry proste występują w produkcie wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie (płatki, kasze otręby) lub z owocami (błonnik rozpuszczalny), to takie produkty na długo dają nam uczucie sytości, a jednocześnie nie powodują szybkich skoków glukozy we krwi.

III. Zawsze czytaj etykiety

Znajdziesz tam informacje o ilości dodanego (lub występującego naturalnie) cukru, a to pozwoli Ci monitorować jego ilość zjedzoną w ciągu dnia.

Kobieta czytająca etykiety produktów w supermarkecie

IV. Smakuj różne rodzaje cukrów

Trzcinowy pasuje doskonale do kawy, biały do ciast, rafinada do szarlotki, a brązowy np. do ciasta śliwkowego.

cukier biały, brązowy. Kostki cukru na łyżkach

V. Stosuj nieoczywiste połączenia

Dodatek cukru doskonale podkreśla smak wytrawnych dań. Karmelizowane marchewki doskonale pasują np. do pieczonych mięs i ryb.

Jedzenie połączone nieoczywiście

VI. Nie daj się cukrzycy

Osoby z problemami cukrzycowymi lub zagrożone cukrzycą powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG) gotowego dania. Dodatek białka znacznie ten indeks obniża, a więc sernik to nawet smaczny i dozwolony deser dla cukrzyków.

Kobieta decyduje czy zjeść ciastko czy owoc

VII. Pamiętaj, że małe też jest słodkie

Drugie ciastko smakuje tak samo, jak pierwsze, a mały wafelek tak samo, jak ten w rozmiarze XXL. Po co więc jeść aż tyle, skoro nawet jedną słodką przekąską zaspokoimy potrzebę spożycia czegoś słodkiego.

Kompozycja cukierków na stole

VIII. Unikaj sztucznych słodzików

Choć są powszechnie stosowane, to jednak co jakiś czas dowiadujemy się o ich negatywnych skutkach na nasze zdrowie. Lepiej zjeść mały kawałek ciastka niż całą blachę upieczonego z dodatkiem słodzików.

Słoik z sztucznym słodzikiem

IX. Sięgaj po naturalne źródła cukru

Biały, brązowy, trzcinowy, miód, syrop klonowy – to naturalne źródła cukrów, a natura, wie przecież co jest dla nas dobre.

Naturalny miód

X. Pozwól sobie na słodkie chwile

Cukry proste nie tylko dostarczają nam energię, ale również w naturalny sposób podnoszą poziom hormonu szczęścia (serotoniny). Każdy z nas zasługuje na taką chwilę przyjemności w ciągu dnia, bez wyrzutów sumienia.

Ciasto, kawa i książka