Dlaczego cukier jest słodki

 

Nie bez powodu wszyscy kochają słodycze – spożycie łakocia uwalnia w mózgu endorfiny i dopaminę, czyli związki chemiczne powodujące dobre samopoczucie. Desery utożsamiamy z nagrodą i czymś kuszącym, dlatego pragniemy tego mocniej.

Smak jednak nie zaczyna się w ustach, a w mózgu. Region zlokalizowany w korze czołowo-ciemienionej wychwytuje sygnały wysyłane przez komórki smakowe. Co ciekawe, siła odczuwania smaku zależy od uczucia głodu. Gdy człowiek jest najedzony, słabiej odczuwa smaki. Dzieje się tak, ponieważ sygnał płynący z mózgu, wyczula język. Wyjątkiem jest gorycz, mechanizm ten ma bronić przed spożyciem potencjalnej trucizny.

Słodki to smak, który jest z nami najdłużej. Już w okresie płodowym pojawiają się i rozwijają pierwsze kubki smakowe. Słodki również integruje, ma najwyższy stopień akceptacji wśród ludzi niezależnie od rasy, wieku czy kultury.

Słodźmy sobie, na zdrowie!