Miód – płynne złoto?

Pyszny, naturalny słodzik, który nie tylko smakuje, ale i wspiera urodę. Można użyć go jako nawilżający balsam do ust lub rozjaśniającą i regenerującą maseczkę do twarzy. Miód posiada również właściwości lecznicze i antybakteryjne np. można go użyć, by wspomóc gojenie ran.

Powszechna świadomość cudownych właściwości miodu sprawia, że chcemy używać go do wszystkiego – do słodzenia herbaty, przy pieczeniu ciast czy do karmelizowania owoców. Warto jednak pamiętać, że przy wysokich temperaturach, wszystkie jego zalety prozdrowotne znikają. Organizm przyswaja wtedy jedynie cukry proste, czyli sacharozę i fruktozę, a 100 g dostarcza aż do 330 kcal. Dlatego miód najlepiej spożywać w czystej postaci lub z płynami, których temperatura nie przekracza 40 stopni.

Dlatego jeżeli planujemy wypieki, warto użyć zwykłego cukru. Miód możemy zjeść na kromce świeżego chleba, dodać do jogurtu albo polać nim owsiankę, mniam!