Rusza kampania Związku Producentów Cukru

Cukier biały czy brązowy

Głównym celem naszej kampanii jest edukacja oraz przełamywanie szkodliwych stereotypów, które przez lata narosły wokół cukru. Naszą misją jest pokazanie Polakom, że cukier, który jest niesprawiedliwie oskarżany o wywoływanie chorób i otyłości, może być elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Chcemy pokazać, że stosując się do kilku prostych zasad i prowadząc zdrowy tryb życia bogaty w aktywność fizyczną możemy bez obaw cieszyć się słodkimi przyjemnościami na co dzień. Wbrew obiegowej opinii, cukier produkt, który znajdziemy w cukierniczce, ale przede wszystkim składnik pochodzenia naturalnego, który stanowi źródło energii umożliwiającej nam codzienne funkcjonowanie. Zapraszamy do lektury naszego raportu „Uczymy jak słodzić”, który stanowi źródło informacji na temat tego słodkiego składnika. Dowiecie się z niego czym jest cukier, dlaczego jest jedynym smakiem, który znamy już od pierwszych chwil naszego życia w łonie matki i czy faktycznie cukier jest głównym sprawcą cukrzycy i otyłości.