PUDDING CHIA Z MALINAMI

Zblendowany pudding z nasionami Chia

 Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 200 g malin
  • 6 łyżek nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru

Maliny należy zblendować na jednolity mus. Powstałe puree malinowe przełożyć do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania pełnej pojemności szklanki – 250 ml. Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.

Do szklanki mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.

Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić do smaku część kokosową i malinową. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5 – 6 godzin lub na całą noc.

Po tym czasie rozłożyć do ozdobnych słoików.

WARTOŚCI ODŻYWCZE PORCJI (ok. 135 g.)

Kalorie: 239

Białka: 5,2 g.

Tłuszcze:12 g.

Węglowodany: 22 g.

CIASTO MARCHEWKOWE 

CIASTO MARCHEWKOWE posypane cukrem pudrem

Składniki na 15 porcji:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki startej marchewki

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE PORCJI (ok. 60 g.) 

Kalorie: 211

Białka: 3 g.

Tłuszcze: 15 g. 

Węglowodany: 15 g.

LEMONIADA IMBIROWA

Słodka lemoniada z cytryny oraz kostki lodu

Składniki na 10 porcji:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 litry wody
  • 7 plasterków świeżego imbiru
  • 4 cytryny

W dużym garnku połączyć wodę z cukrem i imbirem. Doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Wmieszać sok z cytryny. Odstawić na 15 minut. Wyjąć imbir i wstawić lemoniadę do lodówki na 1 godzinę. Podawać z lodem i plasterkami cytryny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE PORCJI (ok. 250 ml.)

Kalorie: 90

Białka: 0,3 g.

Tłuszcze: 0,1 g. 

Węglowodany: 9 g.