4 pomysły na pyszne podwieczorki dla dzieci

Każda mama i także każdy tata wie – pomysłów na zdrowe posiłki dla dzieci – nigdy za wiele! W końcu my, jako rodzice chcemy dla naszych maluchów jak najlepiej. Codziennie głowimy się, jak komponować dietę dziecka tak, aby była nie tylko zdrowa, ale i chętnie zjadana! Poszukujesz inspiracji na podwieczorki dla dzieci? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dziecka!

Dlaczego nie warto rezygnować z podwieczorku dla dziecka?

Zanim jeszcze przedstawimy Ci nasze przepisy na podwieczorek dla dzieci, warto przypomnieć, dlaczego ten posiłek jest tak istotny w żywieniu Twojej pociechy. Mianowicie, dzieci, zwłaszcza te najmłodsze, czyli w wieku przedszkolnym czy podczas pierwszych lat podstawówki, nie są w stanie zjadać dużych objętościowo posiłków. Co więcej, właśnie ten wiek, a więc okres od 2 do 7 roku życia, jest charakterystyczny dla występowania zjawiska takiego jak neofobia żywieniowa, nazwana również wybiórczym jedzeniem. Postawa ta charakteryzuje się grymaszeniem i niechęcią do spożywania wielu produktów spożywczych, zwłaszcza tych nowych. Warto wiedzieć, że jest to naturalny etap w życiu wielu dzieci i z wiekiem, przy braku innych zaburzeń, zanika.

Jedną z metod wspomagających rodziców podczas neofobii żywieniowej dziecka jest właśnie częste podawania różnych pokarmów. W konsekwencji posiłek taki jak podwieczorek czy drugie śniadanie ułatwiają realizację tego zalecenia. Co więcej, intensywny wzrost i rozwój dziecka znacząco zwiększają jego zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale także białko, witaminy czy składniki mineralne. I tu po raz kolejny podwieczorek ułatwia rodzicom prawidłowe bilansowane diety poprzez włączenie posiłków, które będą bogate w cenne, ale i niezbędne składniki odżywcze!

Przepisy na słodkie podwieczorki dla dzieci

Niewątpliwie, namówienie niejadka do zjedzenia zdrowego podwieczorku może być wyzwaniem. Jednakże są na to sposoby!

My, ludzie wykazujemy naturalną preferencję do posiłków na słodko. Jest to związane z mechanizmami ewolucyjnymi – smak słodki oznacza łatwo dostępne źródło energii, a więc przetrwanie. Ponadto mechanizm ten utrwala w nas mleko matki, czyli pierwszy i przez kilka miesięcy, jedyny spożywany przez nas pokarm. Zatem, chcąc zbudować w dziecku chęć do jedzenia posiłków, w tym podwieczorków, możemy to wykorzystać.

Szczególnie na początku podwieczorek na słodko może ułatwić wprowadzanie dodatkowego posiłku. Jednocześnie należy pamiętać, że tym słodkim posiłkiem nie mogą być słodycze, a powinny być normalne posiłki, optymalnie przygotowane w domu na bazie zdrowych i zalecanych produktów np. owoców, orzechów, razowych produktów zbożowych czy nabiału.

Domowy kisiel

Domowy kisiel

Domowy kisiel to dobra propozycja na lekki podwieczorek dla dzieci. Przygotowany na bazie owoców i mąki ziemniaczanej jest idealną propozycją dla dzieci na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • ulubione owoce np. 1/2 szklanki truskawek i około 1,5 szklanki malin,
  • zimna woda – 3 szklanki,
  • cukier – do smaku, np. 3 łyżeczki cukru,
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki.

Porada

Jeśli kisiel będzie zbyt płynny, dodaj więcej mąki.

Sposób przygotowania

  1. Do średniej wielkości garnka przełóż umyte owoce bez łupin.
  2. Całość zalej 2,5 szklankami wody, dodaj cukier i zagotuj.
  3. Gotuj przez około 2 minuty, co jaki czas mieszając zawartość.
  4. W międzyczasie, w pozostałej ilości wody (1/2 szkl.), rozpuść mąkę ziemniaczaną i dodaj do gorących owoców.
  5. Ponownie zagotuj i odstaw do wystudzenia.

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy to kolejny pomysł na zdrowy podwieczorek dla dzieci. Posiłek na bazie ryżu jest lekkostrawny. Warto dodać do niego ulubione przyprawy lub owoce, a nawet orzechy i nasiona. Wszystko to, co lubi Twoje dziecko!

Składniki

  • masło – 2,5 łyżki,
  • mleko – 4 szklanki,
  • ryż biały, krótko ziarnisty – 1 opakowanie (100g),
  • sól – szczypta,
  • cukier – 2 – 3 łyżki (do smaku),
  • kakao lub cynamon – do posypania,
  • owoce – ulubione, świeże np. jagody (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
  2. Dodaj ryż, sól, mleko i odrobinę kakao lub cynamonu.
  3. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj (bez przykrycia) na małym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas wymieszaj całość.
  4. Tuż przed podaniem dodaj owoce i cukier. Wymieszaj całość i posyp odrobiną kakao lub cynamonem.

 Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe to doskonały pomysł na podwieczorek na słodko, który pozwala na stosunkowo duże uczucie sytości. Posiłek taki sprawdzi się zatem przed dodatkowymi zajęciami sportowymi czy podczas aktywnej wycieczki.

Składniki

  • ser twarogowy – 125g,
  • jaja kurze – 1 szt.,
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
  • cukier puder – 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna (np. razowa) – 2 łyżki (płaskie),
  • olej – 1 łyżka (do smażenia).

Dodatki – do podania

  • świeże owoce – np. banan, borówka, gruszka,
  • jogurt naturalny z miodem (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przełóż twaróg, wbij żółtka, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą twarogową.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto w małych porcjach przez ok. 2 minuty na stronę.
  5. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze około 2 minuty z drugiej strony.
  6. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Owocowy koktajl

Owocowy koktajl

A co powiesz na owocowy koktajl? Jest to super pomysł na podwieczorek dla dzieci, gdy nie masz dużo czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy wrzucić owoce i warzywa do blendera i całość zmiksować na gładką masę! Jest to też doskonały sposób na przemycenie warzyw czy owoców, za którym Twoje dziecko nie przepada.

Składniki

  • banan – ½ sztuki,
  • jabłko – 1 sztuka,
  • szpinak – garść,
  • gruszka – 1 sztuka,
  • woda lub mleko spożywcze 2% tł. – ¾ szklanki,
  • miód lub cukier – opcjonalnie.

Porada: Najlepiej wykorzystać te owoce lub warzywa, które akurat mamy pod ręką.

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa i owoce umyj i obierz (jeśli to konieczne).
  2. Następnie pozbądź się skórek (banan) czy gniazd nasiennych (jabłko, gruszka). Dodaj wodę lub mleko i całość zmiksuj na gładką masę.

Domowe podwieczorki: szczęśliwe dziecko to szczęśliwy rodzic!

Przygotowując podwieczorek dla dziecka, staraj się bazować na świeżych, ale i lubianych produktach. Warto, aby jedzenie kojarzyło się Twojemu dziecku przyjemnie – ze smakiem i zabawą! Dobrym pomysłem jest również wspólne przygotowanie posiłków z dzieckiem. W zależności od wieku i umiejętności Twojej pociechy, warto skorzystać z pomocy dziecka. Nie tylko wpłynie to pozytywnie na zwiększenie chęci na posiłek, ale także wzmocni Twoją więź z dzieckiem.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na domowe dania i przekąski, poznaj przepisy na domowe słodycze dla dzieci. Jednocześnie próbując nasze przepisy, nie zapominaj, że równie ważne, jak nie ważniejsze są posiłki wytrawne, które również muszą się znaleźć w menu Twojego dziecka. Aby dowiedzieć się, jak znaleźć umiar i prawidłowo bilansować dietę dziecka, zapoznaj się z poradami specjalistów.

Kampania Słodka Równowaga

Niewątpliwie zarówno słodkie posiłki, jak i słodycze, odpowiednio skomponowane, stanowiące element zdrowej diety mogą stanowić dziecięce menu. Jednocześnie podając swojemu maluchowi posiłki na słodko, warto szukać umiaru i starać się, aby dieta była możliwie zróżnicowana. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, przejdź do kampanii, której celem jest edukacja nt. cukru i jego zastosowań.