5 pomysłów na fit słodycze
Zdrowa dieta i chęć ograniczenia słodyczy to jedne z najczęstszych postanowień noworocznych. Wiemy jednak jak to z tymi postanowieniami bywa! Większość z nich, w natłoku codziennych obowiązków, znika bez śladu, a wspaniałe noworoczne plany są zastępowane przez codzienne przyzwyczajenia.
Zatem, jaka jest droga do szczupłej sylwetki? Kluczem do rozwiązania tej zagadki może być dieta zdrowa, ale i smaczna! Jej podstawą powinny być warzywa. Następnie ważne będą także owoce i produkty zbożowe (preferowane pełnoziarniste). Cennym dodatkiem do będą także tłuszcze roślinne np. olej czy oliwa, orzechy, nabiał, ryby, mięso i jaja.
A czy w zdrowym jadłospisie można pozwolić sobie na słodką przekąskę? Oczywiście, że tak! Warto jednak postawić na słodycze, które na szybko przyrządzimy w domu. Dzięki temu wiemy co jest w środku i możemy zadbać o składniki najwyższej jakości. Poniżej znajdziesz nasze ulubione propozycje na fit słodycze!
Czekoladowe pralinki z masłem orzechowym – fit słodycze bez pieczenia
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia;
Poziom trudności: średni;
Liczba porcji: 3 – 4 porcje.
Składniki
- masło orzechowe – 3 łyżki – 60 g;
- czekolada gorzka – ½ tabliczki – 50 g;
- banan – 2 szt. – 240 g.
Sposób przygotowania
- Banany obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Plasterki banana podziel na dwie części.
- Plasterki banana z jednej części cienko posmaruj masłem orzechowym. Przykryj je plasterkiem banana z drugiej części. Powinno to wyglądać tak, jakby banany były “przekładane” masłem orzechowym.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj przez 1 – 2 minuty, aby delikatnie ją przestudzić.
- Kuleczki z bananów i masła orzechowego zanurz w rozpuszczonej czekoladzie na kilka sekund. Następnie wykładaj je na blaszkę lub talerz.
- Wstępnie przygotowane pralinki ostrożnie przełóż do lodówki i pozostaw je na kilka godzin do zgęstnienia czekolady. Możesz posypać je wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Dodatkowa wskazówka: Jeśli chcesz, aby masło orzechowe było bardziej plastyczne, dodaj do niego odrobinę wrzącej wody.
Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechami (bezglutenowe)
Czas przygotowania: 45 minut;
Poziom trudności: łatwe;
Liczba porcji: 10+.
Składniki
- orzechy nerkowca – 2 małe garstki – 60 g;
- mąka z ciecierzycy – 1,75 szklanki – 240 g;
- siemię lniane – 3 łyżki – 30 g;
- woda – 1,5 szklanki – 360 g;
- aromat waniliowy – 1 łyżeczka;
- cukier spożywczy – 3 łyżki – 40 g;
- proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 łyżeczki – 3 g;
- olej – 1 łyżka – 10 g;
- czekolada gorzka – 1/2 tabliczki – 50 g.
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do tem. 180 st. C.
- Siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut (pamiętaj, aby je co jakiś czas zamieszać).
- Posiekaj orzechy.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (na koniec dodaj także siemię lniane).
- Gotową masę podziel na ciasteczka dowolnych rozmiarów i ułóż je na papierze do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu niewielkich odstępów).
- Piecz ciasteczka przez 20 – 25 minut w temp. 180 st. C.
- Rozpuść czekoladę w rondelku, dodając niewielką ilość wody.
- Wypieczone ciasteczka przestudź, a następnie polej je rozpuszczoną czekoladą.
- Gdy czekolada zgęstnieje, ciasteczka są już gotowe.
Smacznego!
Fit baton a la Twix
Czas przygotowania: 120 minut;
Poziom trudności: trudne;
Liczba porcji: 10+.
Składniki
Ciasto:
- daktyle – 30 szt. – 150 g;
- woda (wrzątek) – ½ szklanki – 125 ml;
- jajo kurze – 1 szt.;
- mąka pełnoziarnista pszenna np. typ 1850 – 1 szklanka – 130 g;
- olej rzepakowy – 4 łyżki – 40 g;
- woda – 1 łyżka – 10 g;
- aromat waniliowy – ½ łyżeczki – 3 g;
Dekoracja:
- czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100 g;
- czekolada mleczna – 1 tabliczka – 100 g;
Sposób przygotowania
- Z daktyli usuń pestki i zalej je gorącą wodą. Następnie odstaw je w takiej postaci na kilka godzin lub na noc.
- Namoczone daktyle zmiksuj na gładką masę. To ona będzie stanowić nadzienie do batonów. Na czas przygotowania spodu masę daktylową schowaj do lodówki.
- Przygotowywanie spodu rozpocznij od przesiewania mąki, dodaj jajko, olej, wodę (1 łyżka), aromat i 2 – 3 łyżeczki masy daktylowej.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj.
- Na desce do krojenia wyłóż papier do pieczenia i rozwałkuj na nim ciasto. Otrzymany spód powinien być zwarty, cienki i w kształcie prostokąta. Ciasto przykryj papierem także od góry i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
- Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij górną warstwę papieru do pieczenia i pokrój na cienkie paseczki. Kawałki ciasta układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez około 10 minut, aż do zarumienienia, w tem. 180 st. C. Wypieczone odstaw do przestudzenia.
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj przez kilka minut do delikatnego przestudzenia.
- Na wystudzone spody ciasteczek przełóż schłodzone nadzienie (masę daktylową). Następnie całość delikatnie, przy pomocy łyżki, polewaj czekoladą. Odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Babeczki marchewkowe – fit słodycze bez cukru
Czas przygotowania: 60 minut;
Poziom trudności: średni;
Liczba porcji: 8+.
Składniki
- mleko krowie 2% – 1 szklanka – 250 ml;
- orzechy włoskie lub inne ulubione – 2 małe garście – 50 g
- marchew – 3 duże sztuki – 490 g;
- płatki owsiane – 2,5 szklanki – 325 g;
- cukier spożywczy – ⅓ szklanki – 70 g;
- jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka – 5 g;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (płaska) – 4 g.
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki owsianej.
- Orzechy posiekaj.
- W dużej misce połącz: mleko, orzechy, marchew, mąkę, cukier, jaja i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Foremki na babeczki natłuść małą ilością oleju. Możesz to zrobić pędzelkiem lub po prostu palcami (jeśli używasz foremek papierowych, możesz pominąć ten krok).
- Gotową masę wyłóż do natłuszczonych foremek do ½ ich wysokości.
- Babeczki piecz w temp. 180 st. przez 25 – 30 minut.
Waniliowe pianki w czekoladzie a la Fit Ptasie Mleczko
Czas przygotowania: 90 minut;
Poziom trudności: trudne;
Liczba porcji: 5+.
Składniki
- woda (wrzątek) – ½ szklanki – 125 ml;
- żelatyna – 3 łyżki – 25 g;
- białka jaja kurzego – 6 sztuk;
- cukier spożywczy – ⅓ szklanki – 70 g;
- olej rzepakowy – 8 łyżek – 80 g;
- aromat waniliowy – ½ łyżeczki – 3 g;
- sok z cytryny – 1 łyżka – 8 g;
- gorzka czekolada – 1 tabliczka – 100 g.
Przygotowanie
- Zagotuj wodę na wrzątek. Rozpuść w niej żelatynę i odstaw do przestygnięcia.
- Białka jajek wbij do miski i ubij je na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, tak aby rozpuścił się w pianie jajecznej.
- Do masy z białek i cukru powoli dodaj olej i rozpuszczoną żelatynę cały czas ubijając zawartość miski.
- Na koniec ubijania, do masy, dodaj aromat waniliowy i sok z cytryny.
- Powstałą masę przelej do prostokątnej formy i wstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
- Gdy pianka zgęstnieje, pokrój ją na małe prostokąty.
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj do delikatnego przestudzenia.
- Pianki maczaj w czekoladzie i układaj na papierze do pieczenia. Gdy czekolada przyjmie stałą konsystencję, ptasie mleczko będzie gotowe!
Smacznego!