5 pomysłów na fit słodycze

Zdrowa dieta i chęć ograniczenia słodyczy to jedne z najczęstszych postanowień noworocznych. Wiemy jednak jak to z tymi postanowieniami bywa! Większość z nich, w natłoku codziennych obowiązków, znika bez śladu, a wspaniałe noworoczne plany są zastępowane przez codzienne przyzwyczajenia.

Zatem, jaka jest droga do szczupłej sylwetki? Kluczem do rozwiązania tej zagadki może być dieta zdrowa, ale i smaczna! Jej podstawą powinny być warzywa. Następnie ważne będą także owoce i produkty zbożowe (preferowane pełnoziarniste). Cennym dodatkiem do będą także tłuszcze roślinne np. olej czy oliwa, orzechy, nabiał, ryby, mięso i jaja.

A czy w zdrowym jadłospisie można pozwolić sobie na słodką przekąskę? Oczywiście, że tak! Warto jednak postawić na słodycze, które na szybko przyrządzimy w domu. Dzięki temu wiemy co jest w środku i możemy zadbać o składniki najwyższej jakości. Poniżej znajdziesz nasze ulubione propozycje na fit słodycze!

Czekoladowe pralinki z masłem orzechowym

Czekoladowe pralinki z masłem orzechowym

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia;
Poziom trudności: średni;
Liczba porcji: 3 – 4 porcje.

Składniki

  • masło orzechowe – 3 łyżki – 60 g;
  • czekolada gorzka – ½ tabliczki – 50 g;
  • banan – 2 szt. – 240 g.

Sposób przygotowania

  1. Banany obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Plasterki banana podziel na dwie części.
  2. Plasterki banana z jednej części cienko posmaruj masłem orzechowym. Przykryj je plasterkiem banana z drugiej części. Powinno to wyglądać tak, jakby banany były “przekładane” masłem orzechowym.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj przez 1 – 2 minuty, aby delikatnie ją przestudzić.
  4. Kuleczki z bananów i masła orzechowego zanurz w rozpuszczonej czekoladzie na kilka sekund. Następnie wykładaj je na blaszkę lub talerz.
  5. Wstępnie przygotowane pralinki ostrożnie przełóż do lodówki i pozostaw je na kilka godzin do zgęstnienia czekolady. Możesz posypać je wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Dodatkowa wskazówka: Jeśli chcesz, aby masło orzechowe było bardziej plastyczne, dodaj do niego odrobinę wrzącej wody.

Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechami (bezglutenowe)

Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechami (bezglutenowe)

Czas przygotowania: 45 minut;
Poziom trudności: łatwe;
Liczba porcji: 10+.

Składniki

  • orzechy nerkowca – 2 małe garstki – 60 g;
  • mąka z ciecierzycy – 1,75 szklanki – 240 g;
  • siemię lniane – 3 łyżki – 30 g;
  • woda – 1,5 szklanki – 360 g;
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczka;
  • cukier spożywczy – 3 łyżki – 40 g;
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 łyżeczki – 3 g;
  • olej – 1 łyżka – 10 g;
  • czekolada gorzka – 1/2 tabliczki – 50 g.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do tem. 180 st. C.
  2. Siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut (pamiętaj, aby je co jakiś czas zamieszać).
  3. Posiekaj orzechy.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (na koniec dodaj także siemię lniane).
  5. Gotową masę podziel na ciasteczka dowolnych rozmiarów i ułóż je na papierze do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu niewielkich odstępów).
  6. Piecz ciasteczka przez 20 – 25 minut w temp. 180 st. C.
  7. Rozpuść czekoladę w rondelku, dodając niewielką ilość wody.
  8. Wypieczone ciasteczka przestudź, a następnie polej je rozpuszczoną czekoladą.
  9. Gdy czekolada zgęstnieje, ciasteczka są już gotowe.

Smacznego!

Fit baton a la Twix

Fit baton a la Twix

Czas przygotowania: 120 minut;
Poziom trudności: trudne;
Liczba porcji: 10+.

Składniki

Ciasto:

  • daktyle – 30 szt. – 150 g;
  • woda (wrzątek) – ½ szklanki – 125 ml;
  • jajo kurze – 1 szt.;
  • mąka pełnoziarnista pszenna np. typ 1850 – 1 szklanka – 130 g;
  • olej rzepakowy – 4 łyżki – 40 g;
  • woda – 1 łyżka – 10 g;
  • aromat waniliowy – ½ łyżeczki – 3 g;

Dekoracja:

  • czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100 g;
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka – 100 g;

Sposób przygotowania

  1. Z daktyli usuń pestki i zalej je gorącą wodą. Następnie odstaw je w takiej postaci na kilka godzin lub na noc.
  2. Namoczone daktyle zmiksuj na gładką masę. To ona będzie stanowić nadzienie do batonów. Na czas przygotowania spodu masę daktylową schowaj do lodówki.
  3. Przygotowywanie spodu rozpocznij od przesiewania mąki, dodaj jajko, olej, wodę (1 łyżka), aromat i 2 – 3 łyżeczki masy daktylowej.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj.
  5. Na desce do krojenia wyłóż papier do pieczenia i rozwałkuj na nim ciasto. Otrzymany spód powinien być zwarty, cienki i w kształcie prostokąta. Ciasto przykryj papierem także od góry i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
  6. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij górną warstwę papieru do pieczenia i pokrój na cienkie paseczki. Kawałki ciasta układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez około 10 minut, aż do zarumienienia, w tem. 180 st. C. Wypieczone odstaw do przestudzenia.
  8. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj przez kilka minut do delikatnego przestudzenia.
  9. Na wystudzone spody ciasteczek przełóż schłodzone nadzienie (masę daktylową). Następnie całość delikatnie, przy pomocy łyżki, polewaj czekoladą. Odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Czas przygotowania: 60 minut;
Poziom trudności: średni;
Liczba porcji: 8+.

Składniki

  • mleko krowie 2% – 1 szklanka – 250 ml;
  • orzechy włoskie lub inne ulubione – 2 małe garście – 50 g
  • marchew – 3 duże sztuki – 490 g;
  • płatki owsiane – 2,5 szklanki – 325 g;
  • cukier spożywczy – ⅓ szklanki – 70 g;
  • jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka – 5 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (płaska) – 4 g.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Płatki owsiane zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki owsianej.
  4. Orzechy posiekaj.
  5. W dużej misce połącz: mleko, orzechy, marchew, mąkę, cukier, jaja i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  6. Foremki na babeczki natłuść małą ilością oleju. Możesz to zrobić pędzelkiem lub po prostu palcami (jeśli używasz foremek papierowych, możesz pominąć ten krok).
  7. Gotową masę wyłóż do natłuszczonych foremek do ½ ich wysokości.
  8. Babeczki piecz w temp. 180 st. przez 25 – 30 minut.

Waniliowe pianki w czekoladzie a la Fit Ptasie Mleczko

Czas przygotowania: 90 minut;
Poziom trudności: trudne;
Liczba porcji: 5+.

Składniki

  • woda (wrzątek) – ½ szklanki – 125 ml;
  • żelatyna – 3 łyżki – 25 g;
  • białka jaja kurzego – 6 sztuk;
  • cukier spożywczy – ⅓ szklanki – 70 g;
  • olej rzepakowy – 8 łyżek – 80 g;
  • aromat waniliowy – ½ łyżeczki – 3 g;
  • sok z cytryny – 1 łyżka – 8 g;
  • gorzka czekolada – 1 tabliczka – 100 g.

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę na wrzątek. Rozpuść w niej żelatynę i odstaw do przestygnięcia.
  2. Białka jajek wbij do miski i ubij je na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, tak aby rozpuścił się w pianie jajecznej.
  3. Do masy z białek i cukru powoli dodaj olej i rozpuszczoną żelatynę cały czas ubijając zawartość miski.
  4. Na koniec ubijania, do masy, dodaj aromat waniliowy i sok z cytryny.
  5. Powstałą masę przelej do prostokątnej formy i wstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
  6. Gdy pianka zgęstnieje, pokrój ją na małe prostokąty.
  7. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i mieszaj do delikatnego przestudzenia.
  8. Pianki maczaj w czekoladzie i układaj na papierze do pieczenia. Gdy czekolada przyjmie stałą konsystencję, ptasie mleczko będzie gotowe!

Smacznego!