5 pomysłów na słodycze bez glutenu
Sernik, muffiny, tort czekoladowy, tarta z mascarpone, bomba rumowa… wszystko przepyszne, ale co zrobić, kiedy mamy do czynienia z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę? Czy słodkie chwile przyjemności muszą odejść w zapomnienie? Niekoniecznie! Poniżej podpowiadamy, jak przygotować słodycze wolne od glutenu.
Które produkty są bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu?
Z pozoru mogłoby się wydawać, że w przypadku deserów, jedynie ciasta i ciasteczka, jako produkty mączne, są źródłem glutenu. Jednak nic bardziej mylnego. Nawet czekolada, która na zdrowy rozum, nie ma nic wspólnego z glutenem, może być zanieczyszczona tym składnikiem. Niestety, ale zdecydowana większość artykułów spożywczych dostępnych na rynku, może zawierać śladowe ilości wspomnianego białka. Pewni możemy być jedynie produktów oznaczonych napisem gluten free lub symbolem przekreślonego zboża.
W sklepach lub na półkach ze zdrową żywnością można znaleźć słodycze bez glutenu i nie są to jedynie czekolady, ale również bogaty wybór ciastek, pralinek, batoników czy nawet deserów w formie instant, gotowych do przygotowania w domu, takich jak panna cotta.
Domowe słodycze w 100% bez glutenu – jak je zrobić?
Alternatywnym sposobem na bezpieczne rozkoszowanie się w słodkościach jest przygotowanie ich samemu. Wówczas nie tylko będziemy mieć pewność co do braku szkodliwego dla nas białka, ale również będziemy mogli stworzyć własne kompozycje ulubionych smaków.
Zobacz także: Domowa wata cukrowa – jak zrobić w domu?
Chcąc przygotować desery bezpieczne dla osób przestrzegających diety bezglutenowej (chorzy na celiakię, mających alergię na pszenicę itp.), musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią higienę przygotowania deserów. Wszystkie świeże składniki muszą być dokładnie umyte pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich śladowe ilości glutenu, które stanowią potencjalne zagrożenie.
Sprzęt kuchenny, z którego korzystamy, np. miski, łyżki czy formy do pieczenia, powinny być specjalnie przeznaczone do przygotowywania dań bezglutenowych. Nie powinny być na co dzień używane do przygotowania klasycznych posiłków zawierających gluten. Również inne sprzęty takie jak lodówka czy piekarnik powinny być dokładnie wymyte. Dań bezglutenowych i glutenowych nie można wypiekać jednocześnie ani przechowywać na tej samej półce w lodówce.
Przepisy na desery bez glutenu
Lody truskawkowe z egzotycznym akcentem
Składniki:
- 0,5 kg truskawek;
- 3 banany;
- dojrzałe awokado;
- korzeń imbiru;
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i oczyszczamy ze szypułek. Banany obieramy, łamiemy na kawałki, a następnie wydobywamy miąższ z awokado. Korzeń imbiru kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy preferowaną przez nas ilość cukru. Miksujemy, ewentualnie dosładzamy. Masę przekładamy do pojemników na lody i mrozimy. Po kilku godzinach lody są gotowe do spożycia.
Czytaj także: Lody domowe – 3 przepisy na najlepsze lody
Przepis na gofry kukurydziane gluten free
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej;
- 50 g mąki ryżowej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 55 g cukru;
- 4 jaja;
- 150 g masła;
- 250 ml maślanki/kefiru.
Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek.
Z białek ubijamy sztywną pianę. W misce mieszamy mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, roztopione masło, maślankę lub kefir oraz cukier.
Składniki miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie pieczemy gofry z obu stron do uzyskania złotego koloru przez około kilka minut.
Usmażone gofry posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy wybranymi przez siebie dodatkami.
Pamiętaj, żeby wybrać proszek do pieczenia z przekreślonym kłosem! Te klasyczne często zawierają w składzie mąkę pszenną, która jest źródłem glutenu.
Lekki sernik bezglutenowy
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego (min. dwukrotnie zmielonego);
- 250 g cukru;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 5 jaj;
- ekstrakt waniliowy/ cukier waniliowy.
Wierzch:
- 250 g jogurtu greckiego;
- 3 łyżki cukru;
- frużelina z czerwonych owoców np. wiśni, malin, truskawek;
- wybrane owoce np. maliny.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do misy dodajemy zmielony ser, cukier, ekstrakt/cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut.
Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku i krótko ubijamy, jedynie do połączenia składników. Formę do pieczenia (najlepiej okrągłą o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę serową, przykrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Po upływie wspomnianego czasu wyciągamy sernik z piekarnika, smarujemy go jogurtem greckim zmiksowanym z cukrem i wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy, następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Chłodny sernik polewamy owocową frużeliną. Dekorujemy owocami.
Fasolowe brownie z czarną porzeczką
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli;
- 2 jajka;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2/3 szklanki wody;
- aromat waniliowy;
- szczypta soli;
- ½ łyżeczki sody;
- tabliczka gorzkiej czekolady;
- 4 łyżki cukru;
- 7 łyżek konfitury z czarnej porzeczki.
Wierzch:
- 5 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki;
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy wodą i mieszamy. Do blendera przekładamy odsączoną fasolę
z puszki, jajka, aromat waniliowy, sól, sodę, czekoladę, cukier oraz siemię lniane i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Konfiturę z czarnej porzeczki, wymieszaną z kakao i cynamonem rozprowadzamy
po ostygniętym brownie. Wierzch posypujemy odrobina kakao i cynamonu.
Wybierając odpowiednie kakao, należy zwrócić uwagę na znak przekreślonego kłosa. Jeśli dany produkt nie ma tego oznaczenia, jest duże ryzyko, że jest zanieczyszczony glutenem.
Panna cotta ze słonym karmelem
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki minimum 30%;
- 250 ml mleka;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 3 łyżki cukru;
- cukier waniliowy;
Sos karmelowy:
- 150 ml śmietanki kremówki minimum 30%;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki wody;
- Mleko.
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę minut. Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas mieszając i doprowadzając do wrzenia. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Dodatkowo całość miksujemy blenderem. Masę przelewamy do małych słoiczków lub pucharków i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Przepis na sos karmelowy do panna cotty:
W rondelku karmelizujemy cukier: zalewamy go wodą, podgrzewamy i mieszamy aż do uzyskania złotego koloru. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Pod koniec stopniowo dolewamy mleko, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Studzimy. Na finiszu dosypujemy kryształki grubo mielonej soli morskiej i tak przygotowanym sosem polewamy zimną panna cottę.
Czytaj dokładnie: Słony karmel – jak go przygotować? Dokładny przepis
Smacznego!