Ciasta wielkanocne – ciekawe pomysły na desery na Wielkanoc

Wielkanoc to zarazem najstarsze i najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Z obchodami tych świąt wiąże się szereg obrzędów i zwyczajów. Do najpopularniejszych z nich należy śmigus – dyngus, malowanie pisanek, przepyszne desery wielkanocne czy śniadanie wielkanocne. Wszelkie obchody są nierozerwalnie związane z typowymi potrawami i daniami. W końcu czymże byłaby Wielkanoc bez białego barszczu czy babki Wielkanocnej!

Jakie potrawy Polacy przygotowują na Wielkanoc?

Wśród tradycyjnych potraw, które pojawiają się zarówno na wielkanocnym stole, jak i w święconce, zazwyczaj spotykamy:

  • jaja kurze;
  • baranka – z masła, cukru lub czekolady;
  • sól spożywczą;
  • chleb;
  • wędlinę/kiełbasę;
  • chrzan;
  • miód;
  • pieprz;
  • Babkę wielkanocną.

Wiele z elementów święconki ma znaczenie symboliczne i stanowi niezbędny jej element:

Produkt Symbol
Jaja kurze nowe życie, odrodzenie
Baranek zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa
Sól kuchenna ochrona przed zepsuciem

Oprócz wyżej wymienionych niezwykle popularne są także takie dania jak chrzanowy żurek z kiełbasą i jajkiem, kaszanka, pieczony schab, pasztety i jaja faszerowane.

Przepisy na ciasta na Wielkanoc

Jednakże, czymże byłaby Pascha bez słodkich przysmaków! Wielkanocne wypieki takie jak sernik, makowiec czy baba wielkanocna to niemalże niezbędny element Świąt Zmartwychwstania! Od wieków były one symbolem dobrobytu i miały zapewnić szczęście w nadchodzącym roku. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na te przysmaki!

Makowiec Wielkanocny

Makowiec Wielkanocny

Makowiec to deser idealny! Świetnie sprawdza się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Bazuje na zmielonej masie makowej i wymaga nie lada cierpliwości! Ale efekt ostateczny zdecydowanie wynagradza włożony trud. Jest nie tylko pyszny, ale także pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole.

Składniki

  • mąka pszenna – 3 szklanki;
  • cukier spożywczy – 1/3 szklanki;
  • drożdże świeże – 1/2 kostki;
  • masło – 1/2 kostki;
  • żółtko jaja kurzego – 2 sztuki;
  • białka jaja kurzego – 2 sztuki;
  • mleko spożywcze – 1/2 szklanki;
  • masa makowa.

Do dekoracji

  • cukier puder – do posypania;
  • lukier królewski – do polania.

Sposób przygotowania

  1. Cukier, masło i mleko przełóż do rondelka i podgrzewaj na małej mocy, aż masło się roztopi. Odstaw do przestudzenia.
  2. Do dużej miski wbij dwa żółtka, dodaj drożdże i ucieraj. Następnie dodaj ciepłą zawartość rondelka.
  3. Do miski przesiej mąkę i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz lepką, jednolitą konsystencję.
  4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  5. Białka jajek wbij do miski i ubij na puszystą pianę.
  6. Masę makową wyjmij z puszki i wymieszaj z ubitymi białkami.
  7. Jak ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjmij je na blat lub stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
  8. Na placek z ciasta wyłóż masę makową i rozsmaruj ją tak, aby utworzyła cienką warstwę.
  9. Ciasto zwijaj w rulon i owiń je papierem do pieczenia, pozostawiając 0,5 – 1 cm wolnej przestrzeni.
  10. Ciasto ułóż na blasze i piecz przez 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do tem. 180 st. C (termoobieg).
  11. Po wypieczeniu, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw tam ciasto jeszcze na około 15 min.
  12. Na koniec, gdy ciasto przestygnie ozdób je lukrem królewskim lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Baba wielkanocna to prawdziwa królowa świątecznego stołu! Symbolizuje dostatek, doskonałość, a także wiarę, nadzieję i miłość. Najczęściej spotkamy baby piaskowe, cytrynowe i drożdżowe Przygotowana z jajek i cukru doskonale wpisuje się w tradycję deserów wielkanocnych.

Przepis na ten pyszny wypiek znajdziesz właśnie tutaj!

Sernik na Wielkanoc

Sernik na Wielkanoc

Sernik to także ciasto idealne na Wielkanoc. Ten z naszego przepisu jest delikatny, kremowy i ma łagodny aromat wanilii. Przystrój go eleganckim lukrem królewskim lub lekkim jak puch słodkim cukrem pudrem, a nikt mu się nie oprze!

Składniki

  • twaróg (tłusty/półtłusty, mielony) – 500 g;
  • cukier – ¾ szklanki;
  • białko jaja kurzego – 4 sztuki;
  • żółtko jaja kurzego – 4 sztuki;
  • mąka pszenna – 1 łyżka;
  • masło – ½ kostki;
  • śmietanka 36% tł. – ½ szklanki;
  • budyń waniliowy – 2 łyżki;
  • aromat waniliowy – 1/2 łyżeczki;
  • ciasteczka biszkoptowe – 1 opakowanie.

Sposób przygotowania

  1. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na dnie ułóż ciasteczka biszkoptowe.
  3. Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, aby je rozpuścić. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij całość na puszystą masę.
  5. Do żółtek z cukrem dodawaj twaróg. Cały czas ucieraj masę.
  6. Do miski dodaj roztopione i przestudzone masło, budyń, mąkę pszenną i aromat waniliowy. Całość zblednuj na gładką masę.
  7. Do powstałej masy dodaj śmietanę i ponownie zblenduj całość, aż masa przyjmie jednolitą, gęstą konsystencję.
  8. Do drugiej miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę.
  9. Do masy z żółtkami dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj całość łyżką lub szpatułką.
  10. Tak powstałą masę ostrożnie przelej na ułożone w formie herbatniki. Formę z ciastem wstaw do większego naczynia żaroodpornego.
  11. Do naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę (do ½ wysokości naczynia). Następnie obie formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w tem. 180ºC przez około 40 minut.
  12. Po wypieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku i kąpieli wodnej na 20 – 30 minut. Następnie pozbądź się naczynia żaroodpornego z wodą i samo ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!