Ciasto jogurtowe z owocami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego drożdżowca, który charakteryzuje się nieco bardziej wymagającym przygotowywaniem. W przeciwieństwie do niego puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe z owocami bazuje na proszku do pieczenia. Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem, przepis na ciasto jogurtowe z całą pewnością może być jednym z tych, które warto wypróbować w pierwszej kolejności. Jogurtowe ciasto możesz upiec także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.
Proste ciasto jogurtowe, czyli szybki deser dla każdego
Szybkie ciasto jogurtowe jest słodkie, wilgotne oraz puszyste – wprost idealne do kawy. Możesz serwować je z rozmaitymi dodatkami, stale zmieniając odsłony tego deseru. Ciasto jogurtowe z owocami smakuje gościom w każdym wieku: zarówno osobom starszym, jak i dzieciom. Piecze się stosunkowo szybko i długo zachowuje świeżość.
Ciasto jogurtowe: kcal
Ciasto jogurtowe z owocami nie stanowi wysokokalorycznej przekąski. W 100 g ciasta znajduje się około 230 kalorii. Ze względu na zawartość jogurtu takie ciasto jest również bardziej pożywne.
Jaki jogurt do ciasta wybrać?
Idealne ciasto jogurtowe to takie, które jest puszyste. Aby uniknąć niepożądanego zakalca, do wypieku najlepiej użyć jogurt naturalny o średniej gęstości. Jogurt grecki może okazać się za ciężki dla tego ciasta. Postaw również na jogurt o prostym składzie – bez dodatku cukru i mleka w proszku. Dzięki niemu przygotujesz pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe z owocami.
Jakie owoce możemy dodać?
Ciasto jogurtowe z owocami ma wiele odsłon. W ciągu całego roku możesz używać do wypieku różnych owoców sezonowych. Latem szczególnie wyśmienite jest ciasto jogurtowe z truskawkami i ciasto jogurtowe z rabarbarem. Wiele osób preferuje również ciasto jogurtowe z borówkami. Jesienią pyszną propozycję stanowi ciasto jogurtowe ze śliwkami. Zimą możesz natomiast przygotowywać ciasto jogurtowe z jabłkami. Jeżeli dodajesz do ciasta owoce, które mają w sobie dużo wody, oprósz je wcześniej skrobią ziemniaczaną.
Dlaczego ciasto jogurtowe opada i jak temu zapobiec?
Jak zrobić ciasto jogurtowe, żeby nie opadało? Odpowiedź jest stosunkowo prosta – wszystkie produkty używane do wypieku muszą mieć temperaturę pokojową. Z tego względu wyjmij składniki na ciasto jogurtowe z lodówki co najmniej godzinę przed przystąpieniem do pieczenia. Analogicznie roztopione masło używane do ciasta jogurtowego należy ostudzić. Gotowe ciasto jogurtowe nie powinno być od razu wyjmowane z piekarnika. Musisz dać mu odpocząć, ponieważ zbyt gwałtowna różnica temperatur pomiędzy wnętrzem piekarnika a Twoją kuchnią także może doprowadzić do opadnięcia ciasta.
Ciasto jogurtowe z owocami: sprawdzony przepis
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami charakteryzuje się krótkim czasem przygotowywania i pieczenia. Potrzebujesz miksera, papieru do pieczenia i formy do ciasta – może być to prostokątna, wysoka blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub podobnej wielkości tortownica.
Składniki
- 370 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 100 ml roztopionego masła,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g owoców.
Sposób przygotowywania
- Włącz piekarnik i ustaw grzanie góra-dół z temperaturą 180 stopni.
- Do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Utrzyj je ze sobą za pomocą miksera na wysokich obrotach. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.
- W rondelku rozpuść masło. Jeśli zrobiło się gorące, odstaw je do przestudzenia.
- Do jajek z cukrem dodaj rozpuszczone masło, wlewając je powoli, cienkim strumieniem podczas miksowania na wysokich obrotach.
- Po połączeniu składników zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt o temperaturze pokojowej.
- Wlej kilka kropel aromatu śmietankowego albo waniliowego.
- Do płynnych składników wsyp mąkę i proszek do pieczenia, miksując na wolnych obrotach.
- Foremkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wysmaruj wnętrze foremki cienką warstwą masła i obsyp je bułką tartą.
- Ciasto jogurtowe o jednolitej konsystencji przelej do foremki.
- Na wierzchu ciasta ułóż ulubione owoce, na przykład świeże truskawki, borówki i maliny.
- Foremkę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika, umieszczając ją na środkowej półce.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia uchyl drzwi piekarnika i sprawdź, czy ciasto jogurtowe jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka.
- Jeżeli po nakłuciu ciasta patyczek jest suchy, możesz zakończyć pieczenie.
- Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj od razu ciasta jogurtowego. Na 10 minut pozostaw drzwiczki piekarnika delikatnie uchylone. Po tym czasie na kilka minut otwórz drzwiczki jeszcze szerzej, a dopiero potem wyjmij foremkę z ciastem.
- Przełóż ciasto z foremki na kratkę do studzenia.
Z czym podać ciasto jogurtowe?
Ciasto jogurtowe to deser, który możesz serwować z różnego rodzaju dodatkami. Jeszcze na etapie przygotowywania ciasta możesz dodać do ciasta na przykład kakao lub przyprawy korzenne. Przed wstawieniem ciasta jogurtowego do piekarnika na wierzch razem z owocami możesz wyłożyć również kruszonkę. Z kolei świeżo upieczone ciasto jogurtowe z owocami można obsypać cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się także dekoracja ciasta bitą śmietaną i roztopioną czekoladą. Latem ciepłe ciasto jogurtowe możesz serwować również z gałką lodów.
Zachowaj Słodką Równowagę
Aby odżywiać się zdrowo, nie musisz rezygnować z cukru i słodyczy w codziennym jadłospisie. Tyczy się to także ciasta jogurtowego, którym możesz delektować się razem ze swoimi bliskimi. Dowiedz się więcej na temat roli cukru dla zdrowia na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/o-kampanii/.