

Domowe ciasto marchewkowe – prosty przepis na deser!
Poszukując rozwiązań na nieco zdrowsze, słodkie łakocie, warto wypróbować domowe ciasto marchewkowe! Ten łatwy w przygotowaniu deser to doskonała okazja na chwilę przyjemności. Jest to także bardzo pomysłowe rozwiązanie na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego menu!
Zatem, chcąc zadbać o dietę swoją i domowników, wybierz najwyższej jakości składniki i postaw na naturalne i sezonowe produkty. Poniżej znajdziesz przepis, a także cały szereg pomocnych wskazówek, jak przyrządzić najlepsze ciasto marchewkowe! Zapraszamy do degustacji!
Jaką marchew wybrać na ciasto?
Marchewki, a więc główny składnik ciasta marchewkowego, powinny być świeże i dojrzałe. Sprawdzą się tu zarówno młode i soczyste, jak i te nieco starsze, większych rozmiarów. Przygotowując ciasto, pamiętaj, aby dokładnie je umyć i oskrobać, a jeśli jest to konieczne, również obrać.
Ilość wykorzystanych marchewek w dużym stopniu wpływa na poziom wilgotności ciasta. Zasada jest prosta, im więcej dodamy marchwi, tym bardziej wilgotne będzie nasze ciasto. Stosując przepis zaprezentowany poniżej, otrzymasz delikatnie wilgotny, miękki i puszysty wypiek o łagodnym aromacie marchewki i korzennych przypraw.
Przepis na pyszne ciasto marchewkowe
Czas: 1h;
Poziom trudności: łatwe;
Ilość porcji: 15.
Składniki na ciasto marchewkowe
- Mleko spożywcze 2% tł. – 1 szklanka – 250 ml;
- Cukier biały lub brązowy – ½ szklanki – 100 g;
- Mąka pszenna pełnoziarnista lub do wypieków – 2,5 szklanki – 325 g;
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1/4 szklanki – 55 g;
- Jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
- Marchew – 3 duże sztuki – 470 g;
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 5 g;
- Orzechy włoskie – 2 garści – 60g + 1 do dekoracji (30 g);
- Cynamon – 1 łyżeczka – 5 g;
- Goździki – ¼ łyżeczki zmielonych – 2 g;
- Sól – 1/3 łyżeczki – 2 g.
Składniki na krem
- Serek śmietankowy typu philadelphia lub mascarpone – około 250 g; czyli zazwyczaj 1 – 1,5 opakowania;
- Cukier puder – 3/4 szklanki – 90 g;
- Laska wanilii lub aromat waniliowy – kilka ziarenek lub ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania ciasta
- Rozgrzej piekarnik, optymalnie do temp. 180 – 200 st. C.
- Przygotuj marchewki – umyj je, obierz lub oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozłup orzechy i pokrój je na mniejsze cząstki. Pamiętaj, aby część zostawić do dekoracji.
- Przygotuj dużą miskę i przełóż do niej suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i przyprawy. Wymieszaj całość.
- Do oddzielnego naczynia wbij jajka i roztrzep je rózgą. Następnie wymieszaj je z mlekiem i olejem.
- Zawartość obu misek połącz, dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotową masę marchewkową przelej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut.
Sposób przygotowania kremu
- Cukier, wanilię i serek umieść w misie miksera. Całość ucieraj na wysokich obrotach.
Dekorowanie
- Wypieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, możesz przystąpić do dekoracji.
- Wcześniej przygotowany krem przełóż na górną warstwę ciasta i równomiernie rozsmaruj po wierzchu i bokach ciasta.
- Orzechy rozłóż na górnej warstwie kremu, lekko je dociskając.
Smacznego!
Wartość odżywcza ciasta marchewkowego
Składniki odżywcze |
Wartości na całe ciasto (15 porcji) |
Wartości na porcję |
Energia (kcal) |
4365 |
291,6 |
Białko (g) |
94,9 |
6,3 |
Tłuszcz (g) |
232,8 |
15,5 |
Węglowodany (g) |
492,0 |
32,8 |
Błonnik pokarmowy (g) |
26,25 |
1,75 |
Dodatkowe porady:
- Poziom wypieczenia ciasta sprawdź wykałaczką. Na czas pieczenia wpływa zarówno kondycja piekarnika, jaki i poziom wilgotności ciasta. Świeże i soczyste marchewki mogą wydłużyć czas pieczenia.
- Jeśli ty i twoi domownicy lubicie także cynamon, nim również możecie delikatnie oprószyć górną warstwę ciasta.
Jakie dodatki najlepiej pasują do tego ciasta?
Ciasto marchewkowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty! Z czym jeszcze można podać ten pyszny deser?
Oto nasze propozycje:
- Chcąc urozmaicić smak ciasta, podczas jego wyrabiania, możesz także dodać kakao. Dodatkowo górną warstwę wypieku możesz przyozdobić, zamiast serkiem mascarpone, polewą czekoladową.
- Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie kremu lub polewy, świeżo wypieczone i przestudzone ciasto możesz także posypać cukrem pudrem.
- Świetnym dodatkiem do ciasta marchewkowego może być także twarożek lub serek wiejski. Takie dodatki należy podać obok serwowanego ciasta.
- Dodatkowo, mimo iż klasyczne ciasto marchewkowe świetnie smakuje z orzechami włoskimi, to je również możemy wymienić na inne orzechy migdały.
Ciasto marchewkowe wykonane zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem jest bardzo aromatyczne. Delektując się każdym jego kawałkiem, czujemy nuty korzenne, a miąższ ciasta pozostaje wilgotny. Chcąc cieszyć się jego smakiem i świeżością jak najdłużej, pamiętaj, aby je odpowiednio przechowywać. Gotowy wypiek trzymaj w lodówce przykryty szeroką miską.