Domowe ciasto marchewkowe – prosty przepis na deser!

Ciasto marchewkowe - prosty przepis na deser!

Poszukując rozwiązań na nieco zdrowsze, słodkie łakocie, warto wypróbować domowe ciasto marchewkowe! Ten łatwy w przygotowaniu deser to doskonała okazja na chwilę przyjemności. Jest to także bardzo pomysłowe rozwiązanie na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego menu!

Zatem, chcąc zadbać o dietę swoją i domowników, wybierz najwyższej jakości składniki i postaw na naturalne i sezonowe produkty. Poniżej znajdziesz przepis, a także cały szereg pomocnych wskazówek, jak przyrządzić najlepsze ciasto marchewkowe! Zapraszamy do degustacji!

Jaką marchew wybrać na ciasto?

Marchewki, a więc główny składnik ciasta marchewkowego, powinny być świeże i dojrzałe. Sprawdzą się tu zarówno młode i soczyste, jak i te nieco starsze, większych rozmiarów. Przygotowując ciasto, pamiętaj, aby dokładnie je umyć i oskrobać, a jeśli jest to konieczne, również obrać.

Ilość wykorzystanych marchewek w dużym stopniu wpływa na poziom wilgotności ciasta. Zasada jest prosta, im więcej dodamy marchwi, tym bardziej wilgotne będzie nasze ciasto. Stosując przepis zaprezentowany poniżej, otrzymasz delikatnie wilgotny, miękki i puszysty wypiek o łagodnym aromacie marchewki i korzennych przypraw.

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

Czas: 1h;
Poziom trudności: łatwe;
Ilość porcji: 15.

Składniki na ciasto marchewkowe

  • Mleko spożywcze 2% tł. – 1 szklanka – 250 ml;
  • Cukier biały lub brązowy – ½ szklanki – 100 g;
  • Mąka pszenna pełnoziarnista lub do wypieków – 2,5 szklanki – 325 g;
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1/4 szklanki – 55 g;
  • Jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
  • Marchew – 3 duże sztuki – 470 g;
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 5 g;
  • Orzechy włoskie – 2 garści – 60g + 1 do dekoracji (30 g);
  • Cynamon – 1 łyżeczka – 5 g;
  • Goździki – ¼ łyżeczki zmielonych – 2 g;
  • Sól – 1/3 łyżeczki – 2 g.

Składniki na krem

  • Serek śmietankowy typu philadelphia lub mascarpone – około 250 g; czyli zazwyczaj 1 – 1,5 opakowania;
  • Cukier puder – 3/4 szklanki – 90 g;
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy – kilka ziarenek lub ½ łyżeczki.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Rozgrzej piekarnik, optymalnie do temp. 180 – 200 st. C.
  2. Przygotuj marchewki – umyj je, obierz lub oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Rozłup orzechy i pokrój je na mniejsze cząstki. Pamiętaj, aby część zostawić do dekoracji.
  4. Przygotuj dużą miskę i przełóż do niej suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i przyprawy. Wymieszaj całość.
  5. Do oddzielnego naczynia wbij jajka i roztrzep je rózgą. Następnie wymieszaj je z mlekiem i olejem.
  6. Zawartość obu misek połącz, dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj całość.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Gotową masę marchewkową przelej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut.

Sposób przygotowania kremu

  1. Cukier, wanilię i serek umieść w misie miksera. Całość ucieraj na wysokich obrotach.

Dekorowanie

  1. Wypieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, możesz przystąpić do dekoracji.
  2. Wcześniej przygotowany krem przełóż na górną warstwę ciasta i równomiernie rozsmaruj po wierzchu i bokach ciasta.
  3. Orzechy rozłóż na górnej warstwie kremu, lekko je dociskając.

Smacznego!

Wartość odżywcza ciasta marchewkowego

Składniki odżywcze

Wartości na całe ciasto (15 porcji)

Wartości na porcję

Energia (kcal)

4365

291,6

Białko (g)

94,9

6,3

Tłuszcz (g)

232,8

15,5

Węglowodany (g)

492,0

32,8

Błonnik pokarmowy (g)

26,25

1,75

Dodatkowe porady:

  • Poziom wypieczenia ciasta sprawdź wykałaczką. Na czas pieczenia wpływa zarówno kondycja piekarnika, jaki i poziom wilgotności ciasta. Świeże i soczyste marchewki mogą wydłużyć czas pieczenia.
  • Jeśli ty i twoi domownicy lubicie także cynamon, nim również możecie delikatnie oprószyć górną warstwę ciasta.

Jakie dodatki najlepiej pasują do tego ciasta?

Jakie dodatki najlepiej pasują do tego ciasta?

Ciasto marchewkowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty! Z czym jeszcze można podać ten pyszny deser?

Oto nasze propozycje:

  • Chcąc urozmaicić smak ciasta, podczas jego wyrabiania, możesz także dodać kakao. Dodatkowo górną warstwę wypieku możesz przyozdobić, zamiast serkiem mascarpone, polewą czekoladową.
  • Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie kremu lub polewy, świeżo wypieczone i przestudzone ciasto możesz także posypać cukrem pudrem.
  • Świetnym dodatkiem do ciasta marchewkowego może być także twarożek lub serek wiejski. Takie dodatki należy podać obok serwowanego ciasta.
  • Dodatkowo, mimo iż klasyczne ciasto marchewkowe świetnie smakuje z orzechami włoskimi, to je również możemy wymienić na inne orzechy migdały.

Ciasto marchewkowe wykonane zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem jest bardzo aromatyczne. Delektując się każdym jego kawałkiem, czujemy nuty korzenne, a miąższ ciasta pozostaje wilgotny. Chcąc cieszyć się jego smakiem i świeżością jak najdłużej, pamiętaj, aby je odpowiednio przechowywać. Gotowy wypiek trzymaj w lodówce przykryty szeroką miską.

Katarzyna Stachurska
Katarzyna Stachurska

Ten artykuł został zweryfikowany przez naszego dietetyka Katarzynę Stachurską.