Crème brûlée: poznaj przepis na ten wyjątkowy deser!

Crème brûlée to niezwykle elegancki deser na bazie śmietanki, jajek i cukru. To, co w nim charakterystyczne, to delikatna skorupka na wierzchu ciasta, którą z gracją przebija się łyżeczką. Jest to przysmak, który serwuje się w najbardziej eleganckich restauracjach na całym świecie. Zastanawiasz się jak zrobić crème brûlée? Czy uzyskanie tradycyjnej skorupki z cukru jest trudne? Poznaj nasz przepis na ten pyszny deser!

Crème brûlée – co to jest i jaka jest jego historia?

Deser crème brûlée to bardzo elegancki przysmak, którego pochodzenia do dzisiaj historycy nie są pewni. Pierwsze wzmianki na temat jego receptury pochodzą z książki kucharskiej autorstwa francuskiego cukiernika, François Massialot, który opisał ten deser pod koniec XVII wieku.

Warto jednak podkreślić, że to nie przesądza o pochodzeniu crème brûlée. Podobne desery są znane również w kuchni angielskiej, hiszpańskiej, a nawet brytyjskiej czy holenderskiej. Jednocześnie nadal, pomimo braku pewności co do pochodzenia, crème brûlée najczęściej kojarzony jest z kuchnią francuską. Warto także zwrócić uwagę, że bardzo popularny i niezwykle podobny do klasycznego crème brûlée jest również deser doskonale znany w kuchni Hiszpanii, a dokładniej Barcelony, crema catalana.

Crème brûlée: kcal

Niestety crème brûlée, jako że składa się przede wszystkim ze śmietanki, żółtek i cukru jest deserem kalorycznym. Biorąc za przykład przepis zaprezentowany poniżej, to z całości uzyskujemy masę o wartości około 2600 kcal. Kaloryczność jednej porcji zależy od jej wielkości, ale średnio można przyjąć, że z tego przepisu powstanie około 8 porcji crème brûlée. Oznacza to, że jedna porcja tego deseru dostarcza około 325 kcal.

Tradycyjny przepis na crème brûlée

Jeśli nie zraziła się kaloryczność, koniecznie wypróbuj nasz przepis na crème brûlée. Składniki i sposób przygotowania znajdziesz niżej. A jeszcze zanim przystąpisz do przygotowania tego deseru, przygotuj sobie odpowiedni sprzęt – palnik do opiekania cukru będzie tu potrzebny!

Tradycyjny przepis na crème brûlée

Składniki

  • śmietana kremówka (36% tł.) – 500 ml,
  • żółtka jaja kurzego – 5 sztuk,
  • cukier – ⅓ szklanki,
    • dodatkowo około 4 łyżki cukru do karmelizacji,
  • wanilia, laska – 1 sztuka.

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do małego garnka przelać śmietanę. Dodać cukier i ziarenka z laski wanilii. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając, następnie odstawić do przestudzenia.
  3. W oddzielnej misce ubić żółtka, aż powstanie delikatna piana.
  4. Do żółtek wlewać przestudzoną śmietanę w małych porcjach, cały czas miksując na małych obrotach. Docelowo powinna powstać gładka i błyszcząca masa.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 100 st. C.
  6. Przygotować foremki i przelać do nich masę (przez sitko).
  7. Foremki z masą wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut (do ścięcia kremu).
  8. Wypieczone crème brûlée odstawić do przestudzenia i następnie schować do lodówki do całkowitego ostudzenia (optymalnie na całą noc).
  9. Gdy deser będzie już całkowicie zimny, jego górną warstwę należy obficie posypać cukrem.
  10. Przy pomocy palnika gastronomicznego opalić wierzchnią warstwę cukru (opalać do momentu, aż cukier przyjmie beżowo – brązową barwę i powstanie charakterystyczna skorupka).

Jak podawać crème brûlée?

Jak podawać crème brûlée?

Tradycyjnie crème brûlée poddaje się w foremkach, w których był wypiekany. Deser crème brûlée jest na tyle eleganckim przysmakiem, że nie wymaga stosowania dodatkowych dekoracji. Jeśli jednak chcemy dołożyć coś od siebie, na wierzchu kremu możemy ułożyć kilka sztuk drobnych owoców jagodowych np. maliny lub borówki. Całość, dla kolorystycznego kontrastu, można także przyozdobić listkiem mięty.

Zatem, jeśli jeszcze nie próbowaliście tradycyjnego crème brûlée, najwyższa pora to zmienić! Zdecydowanie jest to przysmak wart grzechu! Deser ten stanowi doskonałe połączenie kremowej śmietanki, słodkiego cukru i aromatycznej wanilii. Sprawdzony przepis na ten słodki przysmak znajdziesz wyżej! Powodzenia w przygotowaniu słodkiej skorupki i smacznego!

Kampania Słodka Równowaga

Inicjatywa edukacyjna, realizowana we współpracy z ekspertami z różnych dziedzin, ma na celu edukację na temat cukru i jego umiejętnego włączania do diety. Aby dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.