Cukier cynamonowy: aromaty na rozgrzewkę!

Jesień to nostalgiczny okres, w którym powoli zmieniają się barwy otaczającej nas przyrody, zakładamy cieplejsze ubrania, sięgamy po bardziej aromatyczne dania i gorące napoje. Jednakże czy koniec lata oznacza smutek? Wcale nie! To doskonała okazja, by nieco zmienić swój jadłospis, odświeżyć garderobę i ze spokojem przygotować się na zimę!

Smaki jesieni – dieta zgodna z porą roku

Nadchodząca jesień przynosi ze sobą nie tylko złote i brązowe barwy, ale także liczne charakterystyczne smaki. Wśród sezonowych warzyw i owoców wymieniamy między innymi:

  • dynię;
  • bakłażana;
  • cukinię;
  • paprykę;
  • buraki;
  • śliwki;
  • winogrona;
  • gruszki.

Nie możemy także zapomnieć, że obecny okres, a więc przejście lata w jesień to czas intensywnych przygotowań na zimę. To właśnie teraz wiele surowców osiąga pełną dojrzałość i charakteryzuje się idealnym smakiem! Z tego względu nie zapomnijmy o przygotowaniu domowych konfitur, dżemów i powideł.

Zobacz także: Owoce kandyzowane? Zrobisz je w domu!

Warzywa natomiast sprawdzą się pod postacią mrożoną, kiedy to w zimę możemy przygotować z nich aromatyczne zupy, kremy, sosy i dodatki do dań głównych.

Zdrowie jesienią – dieta rozgrzewająca

Niewątpliwie nadchodzi czas drobnych infekcji i przeziębień. Jak więc zadbać o siebie i swoich bliskich w tym szczególnie trudnym okresie?

Okazuje się, że rozwiązanie tego problemu znaleźliśmy już dawno temu! Wiele produktów, które właśnie włączamy do swojego jadłospisu jesienią, wspomagają naszą odporność. Mowa tu na przykład o:

  • miodzie, który obniża stan zapalny organizmu, wspiera reakcje odpornościowe;
  • imbirze, działającym immunomodulacyjne, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwwymiotnie;
  • cytrynie i papryce, stanowiącej ogromne źródło witaminy C (53 mg i 127,7 mg odpowiednio);
  • cynamonie wykazującym działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i hipoglikemizujące.

Pośród innych substancji wspierających naszą odporność naukowcy polecają także między innymi:

  • maliny;
  • propolis;
  • pyłek pszczeli;
  • aronię;
  • bez czarny;
  • czosnek.

Działanie cynamonu na organizm

Czas aromatycznych smaków – działanie cynamonu na organizm

Jesień to idealny czas na rozgrzewające potrawy i gorące napoje. Za ich niezwykły smak i aromat odpowiada wiele przypraw, pośród których jest właśnie cynamon. Jak dowodzą różne źródła naukowe, był on stosowany już 2800 p. n. e. Zaskarbił on sobie miłość nie tylko wielbicieli słodkich przysmaków, ale także tych, którzy dbają o swoje zdrowie! Tak jak wcześniej wspomniano, cechuje się on korzystnym wpływem na organizm człowieka. A więc nie bez powodu przeprawa ta zyskuje na popularności w okresie jesienno – zimowym.

Cukier cynamonowy - charakterystyka

Wśród korzyści wynikających ze spożywania cynamonu wyróżniamy.

  • działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, modulujące odpowiedź układu odpornościowego;
  • wzrost potencjału antyoksydacyjnego wewnątrz organizmu, dzięki czemu dochodzi do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, a w konsekwencji pozwala to na opóźnienie starzenia się komórek i całego organizmu, a także zmniejszenia ryzyka mutacji;
  • zmniejszenie ryzyka nowotworów;
  • obniżenie poziomu cholesterolu, poprawę profilu lipidowego krwi i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia;
  • obniżenie poziomu glikemii (cukru we krwi), a także zmniejszenie ryzyka cukrzycy.

Jak odżywiać się jesienią, by zapobiegać przeziębieniu?

Gdy temperatura się obniża, a za oknem, w miejsce zielonych traw i kwiatów, pojawiają się złote i brązowe liście, trzeba o siebie zadbać. Okres ten z uwagi na nieco bardziej kapryśną pogodę sprzyja przeziębieniom, a wieczorne powroty do domu mogą nas przyprawić o zaczerwienione nosy. W tej sytuacji niezwykle ważne jest włączenie do swojej diety porcji świeżych warzyw i owoców w ilości min. 5 razy dziennie (min. 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców). Są one zasobne w cenne witaminy i składniki mineralne wspierające nasz układ odpornościowy.

Wiedząc także, że do dyspozycji mamy inne, naturalne produkty, które mogą uchronić nas przed chorobą, warto je wykorzystać! Tak więc włącz do swojego codziennego jadłospisu miód, czosnek, propolis i pyłek pszczeli. Świetnie sprawdzą się także, nawet mrożone, owoce jagodowe np. maliny, jagody, porzeczki, które zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki tlenowe. A gdy już nastaną chłodniejsze dni, sięgnij po te przyprawy i zioła, które działają rozgrzewająco i wspierająco nasz organizm np. imbir i cynamon.

Przepis z cukrem cynamonowym

Przepis na rozgrzewającą herbatę z pomarańczą i cynamonem

Składniki:

  • czarna herbata, napar – 3/4 szklanki;
  • wrząca woda – 1 szklanka;
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – ½ szklanki;
  • cytryna – 4 plastry;
  • sproszkowany cynamon – 1 łyżeczka;
  • cukier – 3 łyżeczki – 15 g;
  • goździki – 3 – 4 sztuki.

Ilość porcji: 2;

Czas przygotowania: 10 minut.

Jak przygotować herbatę z pomarańczą i cynamonem?

  1. Zagotuj wodę na wrzątek. Gdy będzie on już gotowy, zalej nim liście herbaty i przygotuj esencjonalny napar na 3/4 szklanki.
  2. Umyj wszystkie owoce.
  3. Cytrynę pokrój na plasterki. Przygotuj po 2 – 3 plasterki na 1 szklankę.
  4. Pomarańcze przetnij na połówki i wyciśnij z nich sok (część możesz zostawić do dekoracji).
  5. Przygotuj cukier cynamonowy: odpowiednią ilość cukru wymieszaj ze sproszkowanym cynamonem. Jeśli używasz cynamonu w lasce, musisz go wcześniej zmielić np. blenderem.
  6. Goździki zmiel w moździerzu lub rozdrobnij przy pomocy wałka do ciasta.
  7. W dużym dzbanku połącz: sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy, cukier cynamonowy, zmielone gózdzki, napar z herbaty i wrzącą wodę.
  8. Do szklanek przełóż plasterki cytryny i całość zalej wcześniej przygotowaną miksturą.

Wskazówka:

Krojąc pomarańcze, możesz zostawić kilka plasterków do dekoracji. Podobnie w przypadku cynamonu sprzedawanego w laskach, chcąc go użyć do stworzenia cukru cynamonowego, należy go zmielić, ale część możesz także pozostawić do dekoracji.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia (kcal): 76;
  • Białko (g): 0,76;
  • Tłuszcz (g): 0,45;
  • Węglowodany (g): 17,7;
  • Błonnik (g): 2,03.