Cukier rafinowany – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Cukier rafinowany bywa nazywany również rafinadą. Uzyskuje się go w procesie przetwarzania i obróbki buraków cukrowych. Z uwagi na wysoki stopień oczyszczenia nazywa się go najczystszym rodzajem cukru. Jak powstaje i wpływa na zdrowie? Dowiedź się!
Jak powstaje cukier rafinowany?
Cukier rafinowany produkuje się na bazie cukru białego lub klasycznego cukru spożywczego, a jego pierwotnym surowcem są buraki cukrowe. Do jego powstania wykorzystuje się węgiel aktywny, który służy do oczyszczania pierwotnego surowca. Następnie półprodukt jest wybielany przy pomocy ultramaryny lub siarczanu sodu.
Rodzaje rafinowanego cukru
Wśród cukru rafinowanego wyróżnia się kilka jego rodzajów. Ich charakterystykę prezentuje poniższa tabela:
Nazwa cukru | Oznakowanie | Minimalna zawartość cukru | Granulacja cukru (dł. boku pojedynczego kwadracika cukru) | Maksymalny udział cukru innej granulacji |
Lux | R K – lux | 85% | 3,15 mm | 15% |
Gruby | R KG | 80% | 3,15 mm | 20% |
Średni | R KS | 80% | 1,6 mm | 20% |
Drobny | R KD | 90% | 0,71 mm | 10% |
Grysik | R KGr | b. d. | 0,28 mm |
Właściwości rafinady
Cukier rafinowany, podobnie jak klasyczny cukier spożywczy, jest bezwonny i cechuje się słodkim smakiem, bez obcych nut. Rafinada także konsystencją przypomina ten najczęściej stosowany, cukier biały. Oba rodzaje cukru mają krystaliczną i sypką konsystencję. To, co odróżnia cukier rafinowany od cukru białego czy spożywczego to barwa. Rafinada charakteryzuje się intensywnie białym kolorem, który nawet “wpada” w delikatnie odcienie niebieskiego.
Cukier rafinowany a nierafinowany
Wartości odżywcze cukru rafinowanego
Mimo iż w specjalistycznej nomenklaturze cukier buraczany i rafinowany są traktowane jako różne produkty, to w pod kątem żywieniowym ich wartość jest bardzo zbliżona. Oba surowce są przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych (cukrów) i nie dostarczają pozostałych składników odżywczych takich jak białka czy tłuszcze. Cukier rafinowany dostarcza około 400 kcal na 100 gram produktu, co w praktyce oznacza, że:
- 1 łyżka cukru rafinowanego (10 g) dostarcza 40 kcal,
- 1 łyżeczka cukru rafinowanego (5g) ma 20 kcal.
Wartość odżywcza cukru rafinowanego na 100 g:
Energia (kcal) | 399,0 |
Białko (g) | 0,0 |
Węglowodany (g) | 99,8 |
Tłuszcz (g) | 0,0 |
Zobacz także: Cukier w diecie – ile kalorii ma cukier?
Czy cukier rafinowany uzależnia?
Co ciekawe, konsumpcja jedzenia powoduje aktywację układu nagrody i odczuwanie przyjemności.
Pobudzająco na nasz układ nagrody wpływa także nikotyna, narkotyki, alkohol, a nawet seks. Jednakże, potencjał uzależniający jest różny, w zależności od substancji. Jak wskazują naukowcy, smaczne jedzenie jest zdecydowanie mniej uzależniające, niż np. alkohol czy narkotyki. Warto także mieć na uwadze, że ocena potencjału uzależniającego cukru jest niezwykle trudna, bo bardzo rzadko dochodzi do spożywania wyłącznie cukru. Często mamy do czynienia z np. ochotą na posiłki węglowodanowe, za co nie odpowiada już sam cukier.
Zatem, włączając cukier do diety, należy zwrócić uwagę na mechanizmy jakie wpływają na tworzenie się nawyków żywieniowych. Z pewnością nadmierna konsumpcja tego produktu wpływa szkodliwie na zdrowie i wymaga zmian. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że tym zmianom podlega cały styl życia:
- aktywność fizyczna,
- dieta ogółem,
- rytm spania i czuwania,
- a czasem także konieczna będzie konsultacja z psychoterapeutą.
Spożywając cukier, należy pamiętać, że może on wyłącznie stanowić dodatek do diety, a nie jej zasadniczy element.