Cukier różany: przygotuj go w domu! Właściwości i zastosowanie cukru z płatków róż

Czy słyszałaś o cukru różanym? To wyjątkowo aromatyczny dodatek, typowy dla kuchni Bliskiego Wschodu, który dzięki globalizacji zyskuje coraz większą popularność także w Europie. Zastanawiasz się, jak najlepiej wykorzystać cukier różany? Poznaj nasze propozycje na jego zastosowanie.                                                      

Czym jest cukier różany?

Cukier różany to cukier spożywczy o wyjątkowych właściwościach aromatycznych. Powstaje w procesie moczenia płatków róż w krystalicznie czystej wodzie lub wodzie różanej. Następnie pierwotny surowiec, czyli płatki róż, oddziela się od wody i suszy. Suszone płatki róż są następnie mielone i mieszane z cukrem.

Właściwości cukru różanego

Cukier różany to produkt o różnorodnym zastosowaniu. Głównie stosuje się go podczas przygotowania dań, przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do aromatycznych deserów, koktajli, a nawet mięs.

Warto także wiedzieć, że płatki róż mają liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Dzika róża jest źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie i wspiera układ odpornościowy. Co więcej, olejki na bazie róży mają działanie korzystne na nastrój i nierzadko bywają stosowane, aby zwiększyć odporność na stres. Aby odnieść jak najwięcej korzyści ze spożywania cukru różanego, warto poddawać płatki różane minimalnej obróbce termalnej, a także ograniczyć ilość dodanego cukru ogółem.

cukier różany przepis

Cukier różany: przepis

Co ciekawe, cukier różany możesz przygotować także samodzielnie w domu! Jego przygotowanie jest proste, jednak wymaga poświęcenia czasu. Natomiast ciekawy smak i aromat zdecydowanie wynagradzają włożoną pracę. Zastanawiasz się, jak zrobić cukier różany? Poznaj nasz przepis!

Składniki

  • Woda – 1 litr
  • Świeże płatki róż – 500 g
  • Aromat waniliowy (spożywczy) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do temp. 120 st. C.
  2. Płatki róż przesypać do durszlaka i obficie opłukać pod bieżącą wodą. Pozbyć się liści i drobnych insektów, które mogły zostać przypadkowo zebrane.
  3. Do dużego rondla przelać wodę, dodać aromat i płatki róż. Całość podgrzewać i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
  4. Do zlewu wstawić durszlak i przelać zwartość rondla. Płatki odsączyć z wody.
  5. Blachę piekarnika wyłożyć papierem i równomiernie rozłożyć płatki róż.
  6. Wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 100 st. przez około 2 godziny. Pod koniec czasu sprawdzić, czy płatki są już wystarczająco suche. Jeśli nadal odczuwasz wilgoć, pozostaw płatki jeszcze na około 30 minut.
  7. Wysuszone płatki róż wymieszać z cukrem spożywczym.

Do czego wykorzystać cukier z płatków róż?

Do czego wykorzystać cukier z płatków róż

Cukier różany ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni Bliskiego Wschodu. Historycznie wykorzystuje się go do przygotowania aromatycznych deserów, a także doprawiania mięs np. jagnięciny. Cukier z płatków róż sprawdzi się także jako doskonały dodatek do słodzenia dżemów, koktajli, herbaty, a nawet kawy!

Podsumowując, cukier różany to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych dań wytrawnych i deserów. Jest to przyprawa o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Stosując cukier różany, pamiętaj o tym, aby spożywać go w umiarkowaniu!

Kampania „Słodka równowaga”

Kampania „Słodka równowaga” ma na celu edukację na temat różnych rodzajów cukru, jego wykorzystania i umiejętnego włączania go do diety. Sięgając po cukier, należy pamiętać o umiarkowanym jego spożyciu.