Cukier różany: przygotuj go w domu! Właściwości i zastosowanie cukru z płatków róż
Czy słyszałaś o cukru różanym? To wyjątkowo aromatyczny dodatek, typowy dla kuchni Bliskiego Wschodu, który dzięki globalizacji zyskuje coraz większą popularność także w Europie. Zastanawiasz się, jak najlepiej wykorzystać cukier różany? Poznaj nasze propozycje na jego zastosowanie.
Czym jest cukier różany?
Cukier różany to cukier spożywczy o wyjątkowych właściwościach aromatycznych. Powstaje w procesie moczenia płatków róż w krystalicznie czystej wodzie lub wodzie różanej. Następnie pierwotny surowiec, czyli płatki róż, oddziela się od wody i suszy. Suszone płatki róż są następnie mielone i mieszane z cukrem.
Właściwości cukru różanego
Cukier różany to produkt o różnorodnym zastosowaniu. Głównie stosuje się go podczas przygotowania dań, przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do aromatycznych deserów, koktajli, a nawet mięs.
Warto także wiedzieć, że płatki róż mają liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Dzika róża jest źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie i wspiera układ odpornościowy. Co więcej, olejki na bazie róży mają działanie korzystne na nastrój i nierzadko bywają stosowane, aby zwiększyć odporność na stres. Aby odnieść jak najwięcej korzyści ze spożywania cukru różanego, warto poddawać płatki różane minimalnej obróbce termalnej, a także ograniczyć ilość dodanego cukru ogółem.
Cukier różany: przepis
Co ciekawe, cukier różany możesz przygotować także samodzielnie w domu! Jego przygotowanie jest proste, jednak wymaga poświęcenia czasu. Natomiast ciekawy smak i aromat zdecydowanie wynagradzają włożoną pracę. Zastanawiasz się, jak zrobić cukier różany? Poznaj nasz przepis!
Składniki
- Woda – 1 litr
- Świeże płatki róż – 500 g
- Aromat waniliowy (spożywczy) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 120 st. C.
- Płatki róż przesypać do durszlaka i obficie opłukać pod bieżącą wodą. Pozbyć się liści i drobnych insektów, które mogły zostać przypadkowo zebrane.
- Do dużego rondla przelać wodę, dodać aromat i płatki róż. Całość podgrzewać i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Do zlewu wstawić durszlak i przelać zwartość rondla. Płatki odsączyć z wody.
- Blachę piekarnika wyłożyć papierem i równomiernie rozłożyć płatki róż.
- Wstawić do piekarnika i suszyć w temp. 100 st. przez około 2 godziny. Pod koniec czasu sprawdzić, czy płatki są już wystarczająco suche. Jeśli nadal odczuwasz wilgoć, pozostaw płatki jeszcze na około 30 minut.
- Wysuszone płatki róż wymieszać z cukrem spożywczym.
Do czego wykorzystać cukier z płatków róż?
Cukier różany ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni Bliskiego Wschodu. Historycznie wykorzystuje się go do przygotowania aromatycznych deserów, a także doprawiania mięs np. jagnięciny. Cukier z płatków róż sprawdzi się także jako doskonały dodatek do słodzenia dżemów, koktajli, herbaty, a nawet kawy!
Podsumowując, cukier różany to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych dań wytrawnych i deserów. Jest to przyprawa o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Stosując cukier różany, pamiętaj o tym, aby spożywać go w umiarkowaniu!
Kampania „Słodka równowaga”
Kampania „Słodka równowaga” ma na celu edukację na temat różnych rodzajów cukru, jego wykorzystania i umiejętnego włączania go do diety. Sięgając po cukier, należy pamiętać o umiarkowanym jego spożyciu.