Cukier żelujący – czym słodzić domowe przetwory?
Lato w pełni, a więc owocowe szaleństwo właśnie się zaczyna! Obecnie do naszej dyspozycji mamy nie tylko to, co dostępne w dużych supermarketach, ale także nasze lokalne przysmaki, takie jak truskawki czy czereśnie! Jest to zatem idealny moment, aby zabrać się za przygotowanie domowych zapasów na zimę – dżemów i konfitur. Od czego zacząć?
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. I wbrew pozorom ważne są nie tylko owoce, ale także inne dodatki np. laska wanilii czy cukier. Produktem stworzonym z myślą o domowych przetworach jest właśnie cukier żelujący. Z czego się składa i jak go stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
- 1 Czym jest cukier żelujący i jak działa?
- 2 Czym różnią się poszczególne rodzaje cukru żelującego?
- 3 Z czego składa się cukier żelujący?
- 4 Do czego stosować żelujący cukier?
- 5 Jak stosować cukier żelujący?
- 6 Przepisy na przetwory z użyciem cukru żelującego
- 7 Jaką wartość odżywczą ma cukier żelujący?
- 8 Porównanie cukru żelującego z tradycyjnym cukrem
- 9 Dlaczego warto mieć w swojej kuchni cukier żelujący?
Czym jest cukier żelujący i jak działa?
Cukier żelujący to specjalny rodzaj cukru spożywczego, który jest wzbogacony o pektyny i kwas cytrynowy, co sprawia, że jest idealny do przygotowywania domowych dżemów, konfitur czy żeli. Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów cukrów żelujących, wśród których wymienić można:
- 1:1;
- 2:1;
- 3:1.
Czym różnią się poszczególne rodzaje cukru żelującego?
Wszystkie dostępne na rynku cukry żelujące mają podobne zastosowanie – przyspieszają i ułatwiają przygotowanie domowych konfitur. Powstaje zatem pytanie: który rodzaj cukru wybrać? Czym się różnią pomiędzy sobą? Który będzie najlepszy?
Okazuje się, że kluczową kwestię stanowią owoce, z jakich przygotowujemy nasze przetwory. Przykładowo:
- cukru żelującego 1:1 używamy do naturalnie kwaśnych owoców;
- cukru żelującego 2:1 stosujemy do konfitur o nieco bardziej owocowym smaku, gdzie owoce są naturalnie dosyć słodkie;
- cukru żelującego 3:1 zastosujemy do owoców, które naturalnie są bardzo słodkie.
Z czego składa się cukier żelujący?
Jak sama nazwa wskazuje, cukier żelujący składa się przede wszystkim z cukru spożywczego. Wśród dodatkowych składników, jakie możemy znaleźć w tym produkcie, obecne są pektyny pochodzenia roślinnego lub żelatyna pochodzenia zwierzęcego np. wieprzowa. Wśród pozostałych składników cukru żelującego wymienić można także inne takie jak np. kwas cytrynowy. Pektyny, naturalnie występujące w wielu owocach, są polisacharydami, które w połączeniu z cukrem i kwasem pod wpływem ciepła tworzą żelującą strukturę. Dodatek kwasu cytrynowego z kolei pomaga ustabilizować proces żelowania, zapewniając, że masa owocowa zgęstnieje równomiernie i efektywnie. Dzięki temu cukier żelujący umożliwia szybkie i proste przygotowanie przetworów o odpowiedniej konsystencji i trwałości, bez potrzeby dodawania dodatkowych środków żelujących.
Do czego stosować żelujący cukier?
Cukier żelujący został stworzony przede wszystkim domowych dżemów i konfitur, jako zamiennik żelfixu. Dobrze sprawdzi się on nie tylko przy tradycyjnych np. truskawkowych przetworach, ale także w nieco mniej standardowych połączeniach np. w dżemie z białego wina czy pomidorów.
Cukier żelujący może także być wykorzystywany do przygotowania domowy galaretek owocowych, których bazę stanowi sok owocowy.
Jak stosować cukier żelujący?
Jak przyrządzić domowe przetwory z tym produktem? W zależności od produktu producent może rekomendować różne metody zastosowania cukru żelującego i przygotowywania przetworów. W związku z tym warto korzystać z informacji zamieszczonej na etykiecie produktu. Niemniej jednak zazwyczaj podobne jest w przypadku wszystkich cukrów żelujących. Ich zastosowanie polega na dodaniu cukru do przygotowanych i wstępnie rozdrobnionych owoców. Taką mieszankę owocowo- cukrową należy podgrzewać przez kilka minut, cały czas mieszając. Szczegółowe informacje, jak krok po kroku przygotować domowe przetwory z cukrem żelującym znajdziesz poniżej.
Zobacz także: Dżem z czarnej porzeczki – sprawdzony i szybki przepis na wykwintne, domowe przetwory!
Przepisy na przetwory z użyciem cukru żelującego
Domowa konfitura z róży
Składniki
- Płatki róży – 1 kg;
- Cukier żelujący 1:1 – 1 kg;
- Woda – 0,75l – 3 szklanki.
Sposób przygotowania
- Przygotuj składniki – zbierz świeże i niezwiędnięte płatki róży.
- Płatki róży dokładnie umyj i odetnij białe końcówki. Całość osusz czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym.
- Zagotuj wodę na wrzątek.
- Przełóż płatki do głębokiego garnka np. rondla. Zalej je gorącą wodą i gotuj je przez około 5 – 6 minut.
- Gdy doprowadzisz płatki do wrzenia, dodaj cukier żelujący.
- Gotuj całość, co jakiś czas mieszając, aby równomiernie rozprowadzić cukier i rozpuścić go, do momentu aż zawartość naczynia zacznie wrzeć. Wtedy gotuj dalej jeszcze przez około 3 minuty.
- W międzyczasie przygotuj naczynia, w jakich będziesz przechowywać przetwory np. słoiki. Umyj je, wyparz i osusz.
- Jak tylko gotująca się masa wstępnie zgęstnieje i zacznie „bulgotać”, przelej malutką porcję konfitury na zimny talerz i odstaw na kilka sekund. Jeśli próbka dosyć szybko się zestala, konfitury są gotowe. Możesz przelewać je do odpowiednich naczyń.
- Gdy masa nadal pozostaje płynna, gotuj ją jeszcze przez kilka minut i ponownie sprawdź małą próbkę.
Dżem jabłkowo-miętowy
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 400 g cukru żelującego 3:1
- Kilka gałązek świeżej mięty
- 250 ml wody
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.
- W dużym garnku umieść jabłka, miętę, wodę i gotuj na niskim ogniu, aż jabłka zmiękną.
- Usuń miętę i dodaj cukier żelujący.
- Gotuj na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, aż mieszanka zgęstnieje.
- Gorącą żelkę przelej do wyparzonych słoików, zamknij i odwróć do góry dnem na 10 minut.
- Ostudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
Pamiętaj, aby niezależnie od wykorzystywanego surowca – owoców, kwiatów czy warzyw, odpowiednio go przygotować: umyć, obrać ze skórki i pozbyć się nasion i łupin.
Polecamy do czytania: Konfitura wiśniowa – jak przygotować idealne przetwory z wiśni?
Jaką wartość odżywczą ma cukier żelujący?
Cukier żelujący podobnie jak zwykły cukier spożywczy jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Na 100 g produkt dostarcza około 390 – 400 kcal.
Porównanie cukru żelującego z tradycyjnym cukrem
Cukier żelujący różni się od tradycyjnego cukru dodatkiem pektyn i kwasu cytrynowego, co czyni go idealnym do produkcji dżemów, konfitur i żelek. Tradycyjny cukier, zwykle w formie sacharozy, służy głównie jako słodzik i nie posiada właściwości żelujących, chyba że jest używany z dodatkowymi środkami takimi jak pektyna. Cukier żelujący umożliwia skrócenie czasu gotowania przetworów, co pomaga zachować więcej naturalnych aromatów, kolorów i składników odżywczych owoców.
Zobacz także: Dżem z dyni na 3 sposoby: przepisy na zimowy przysmak w różnych odsłonach!
Dlaczego warto mieć w swojej kuchni cukier żelujący?
Tradycyjne przygotowanie przetworów kojarzy się nam z procesem pracochłonnym i długotrwałym. Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie cukier żelujący. Nie tylko przyspiesza, ale i ułatwia on przygotowanie domowych przetworów. Szczególnie sprawdzi się on zatem dla osób zapracowanych, jak i tych, którzy cenią sobie proste i sprawdzone rozwiązania w kuchni.
W naszej kuchni lato mija nam na przygotowaniu zapasów na zimę. Niezbędnym ich elementem są domowe konfitury i dżemy. Przygotowane ze świeżych i sezonowych składników, umilają nam jesienne i zimowe wieczory. Skorzystaj z naszego przepisu i ty również przygotuj się na zimę!
Smacznego!