Zapoznanie się z wartościami odżywczymi umieszczonymi na etykiecie danego produktu znacznie ułatwia utrzymanie równowagi żywieniowej organizmu. Znajdujące się na nich informacje o zawartości cukrów prostych mogą być wartościową wskazówką przy wyborze ilości i rodzaju przekąsek. Dietetyk, Agnieszka Piskała, ekspertka akcji edukacyjnej „Uczymy jak słodzić” wyjaśnia jak robić to racjonalnie.
Dla osoby dorosłej dzienne zapotrzebowanie na cukry proste wynosi ok. 50 gramów, czyli tyle ile przeciętnie zawierają trzy batoniki. Musimy jednak brać pod uwagę również te występujące naturalnie w takich produktach jak soki owocowe czy musy.
Tabele umieszczone na opakowaniach informują nas, ile cukru znajduje się w danym produkcie oraz, co ważne, jaki jest to procent zalecanego dziennego spożycia. Dlatego nawyk spoglądania na etykiety umożliwia w prosty sposób monitorować ilość cukrów spożywanych w diecie. Rozwiewa również wątpliwości dotyczące tego, czy możemy pozwolić sobie na jeszcze jedną przyjemność czy lepiej przełożyć ją na następny dzień.