Desery walentynkowe – 3 przepisy na najlepszy deser na Walentynki

Walentynki to doskonała okazja do spędzenia czasu z ukochaną osobą tylko we dwoje. Aby wieczór walentynkowy upłynął w pozytywnej atmosferze, warto pamiętać o dobrze znanym powiedzeniu „przez żołądek do serca”. Oprócz wykwintnej, walentynkowej kolacji można zaplanować także przepyszny deser. Poniżej prezentujemy 3 przepisy na wyjątkowe słodkości na Walentynki, które można przygotować samodzielnie.

Co możemy przygotować na Walentynki?

Deser na romantyczną kolację powinien być lekki, a zarazem wyjątkowo aromatyczny i intensywny w smaku. Najlepiej wybrać ulubione składniki, swoje oraz partnera. Już sam cukier, który powoduje uwalnianie odpowiadającej za poczucie szczęścia dopaminy, wprawi parę w dobry nastrój podczas Walentynek. Jego działanie mogą dodatkowo wspomóc inne składniki popularnych deserów, które wielu uważa za afrodyzjaki.

Szczególnie popularnym dodatkiem do walentynkowych deserów jest czekolada. Kakao słynie z właściwości pobudzających libido. Nic zatem dziwnego, że na randkach chętnie jemy czekoladowe desery, a ukochanej osobie podarowuje się pudełko czekoladek. Kolejny składnik walentynkowego deseru, który przez wielu uznawany jest za afrodyzjak, to truskawki. Są pełne słodyczy, witamin, minerałów i antyoksydantów. Mają apetyczny, czerwony kolor, intensywny aromat i zwartą, sprężystą strukturę. Obie słodycze idealnie komponują się ze sobą.

Przepisy na walentynkowe desery

Planując własnoręczne wykonanie słodkości na Walentynki, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Przestrzeganie receptury na walentynkowy deser stanowi niemal gwarancję tego, że słodkości będą miały właściwy smak oraz prezencję. Przygotowaliśmy 3 przepisy na walentynkowe desery, które łączy słodycz, zawartość naturalnych afrodyzjaków oraz łatwość wykonania.

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Idealny deser na romantyczną kolację to klasyczne ciasto czekoladowe. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników, aby delektować się wyśmienitą, czekoladową słodyczą.

Ilość porcji: 6.

Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

  • 250 g masła;
  • 250 g gorzkiej czekolady;
  • 200 g cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 100 g mąki;
  • 100 ml mleka;
  • 3 jajka;
  • szczypta soli.

Opcjonalne dodatki

  • garść siekanych orzechów,
  • świeże owoce (na przykład truskawki),
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę łamiemy na kostki.
  2. Wlewamy mleko do rondelka, wsypujemy cukier i zagotowujemy.
  3. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wyłączamy palnik i zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy kostki czekolady oraz masło.
  4. Mieszamy składniki, aż rozpuszczą się do stworzenia jednolitej masy.
  5. Wbijamy jajka do miski i roztrzepujemy widelcem, aż żółtka połączą się z białkami.
  6. Dodajemy do jajek mąkę i mieszamy do połączenia bez grudek.
  7. Ustawiamy na piekarniku temperaturę 180°C.
  8. Gdy masa czekoladowa przestygnie, łączymy ją z jajkami i mąką (zbyt gorąca czekolada może doprowadzić do ścięcia się jajek).
  9. Foremkę w kształcie tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (optymalna średnica to 24 cm).
  10. Gotową masę wylewamy do foremki.
  11. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  12. Możemy podawać ciasto jeszcze na ciepło, po chwilowym przestudzeniu.

Wartość odżywcza 1 porcji ciasta czekoladowego

Energia (kcal)

Białko (g)

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Błonnik pokarmowy (g)

399

5,0

27,7

31,5

0,19

Suflet czekoladowy dla ukochanego

Suflet czekoladowy dla ukochanego

Czy wśród słodkości na Walentynki jest coś pyszniejszego od płynącej czekolady, zamkniętej w aromatycznym, lekko spieczonym na zewnątrz cieście? Z pewnością nie, dlatego warto poświęcić czas na przygotowanie sufletu czekoladowego.

Ilość porcji: 4.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady;
  • 90 g masła;
  • 50 g mąki;
  • 70 g cukru pudru;
  • 3 jajka;
  • szczypta soli.

Opcjonalne dodatki

  • bita śmietana;
  • świeże truskawki lub maliny.

Polecany artykuł do czytania: Jak zrobić bitą śmietanę? 3 przepisy i porady

Sposób przygotowania

  1. Jajka łączymy z cukrem pudrem za pomocą miksera, aż do powstania idealnie gładkiej, puszystej masy.
  2. Masło kroimy na bardzo małe kawałki, które wrzucamy do rondelka. Rozpuszczamy je na minimalnym ogniu, stale mieszając. Gdy stanie się płynne, zdejmujemy rondelek z kuchenki.
  3. Do rozpuszczonego masła dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
  4. Do masy cukru z jajkami powoli dodajemy mąkę, stopniowo mieszając.
  5. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200°C.
  6. Gdy czekolada z masłem przestygnie, łączymy ją jeszcze ciepłą z resztą masy.
  7. Przygotowujemy 4 ramekiny: w środku wysmarowujemy je masłem, a następnie wlewamy do nich masę.
  8. Pieczemy przez około 7 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku z funkcją termoobiegu . Wyjmujemy, gdy suflety urosną i delikatnie się przypieką.

Wartość odżywcza 1 porcji sufletu czekoladowego

Energia (kcal)

Białko (g)

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Błonnik pokarmowy (g)

510

9,3

35,2

26,5

0,3

Panna cotta truskawkowa

Truskawkowa panna cotta na walentynki

Alternatywę dla czekoladowych wypieków może być lekka i odświeżająca panna cotta. Sprężysta chmurka z truskawkami to wprost doskonały deser na romantyczną kolację. Nie wymaga wiele czasu na przygotowanie, a z pewnością usatysfakcjonuje każdego miłośnika słodyczy.

Ilość porcji: 4.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 50 g cukru;
  • 1,5 łyżeczki żelatyny;
  • laska wanilii;
  • 300 g truskawek;
  • 2 łyżki cukru pudru.

Czy wiesz, jak prawidłowo zrobić cukier puder? To polecamy do czytania ten artykuł.

Opcjonalne dodatki

  • bita śmietana;
  • wiórki czekoladowe;
  • listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania

  1. Wlewamy śmietankę do rondelka. Dodajemy cukier i ziarenka z przeciętej laski wanilii.
  2. Doprowadzamy śmietankę do zagotowania, zmniejszając maksymalnie ogień i gotując przez około 10 minut. W tym czasie często mieszamy, zapobiegając przypaleniu.
  3. W małej miseczce łączymy żelatynę z 2 łyżkami zimnej wody.
  4. Żelatynę mieszamy z gorącą śmietanką.
  5. Rozlewamy gotową masę do małych, zimnych salaterek.
  6. Po wystudzeniu wstawiamy salaterki do lodówki na kilka godzin.
  7. Panna cottę wyciągamy, gdy całkowicie stężeje.
  8. Miseczkę z panna cottą na kilka sekund wkładamy do większej miski z gorącą wodą, a następnie do góry dnem kładziemy ją na talerzyku deserowym.
  9. Panna cotta powinna swobodnie wyjść z miseczki na talerz.
  10. Miksujemy truskawki z cukrem pudrem, kilka sztuk pozostawiając do dekoracji.
  11. Zmiksowane truskawki rozlewamy wokół deseru. Na górze kładziemy plasterki truskawek i listek mięty.

Wartość odżywcza 1 porcji panna cotty

Energia (kcal)

Białko (g)

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Błonnik pokarmowy (g)

464

4,5

37,8

25,7

0,1