Domowa polewa czekoladowa – jak zrobić tę błyszczącą dekorację do ciast?

Czekolada była znana już Majom i Aztekom, wśród których to Ci najbogatsi mieli przyjemność kosztować napoje przygotowane na bazie ziarna kakaowca. Do Europy czekolada przywędrowała wraz z Krzysztofem Kolumbem w XIV wieku. Jednakże prawdziwą sławę zyskała dopiero w XVI wieku, gdy odkryto jej pyszny smak powstały po połączeniu zmielonego ziarna kakaowca i cukru.

Do dziś czekolada ma wielu wielbicieli. Cieszy się tak dużym zainteresowaniem, że rocznie w Europie spożywa się jej nawet 8 kg na mieszkańca! W tej kategorii zdecydowanie przodują Niemcy i Austriacy. Z kolei przeciętny Polak spożywa średnio 4 kg czekolady rocznie. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej polewie czekoladowej. Zapraszamy na nasze sprawdzone przepisy i praktyczne porady!

Czekoladowa polewa w różnych odsłonach

Polewa z czekolady to wyśmienity dodatek do wielu deserów! Nierzadko spotkać możemy ciasta, ciasteczka czy eleganckie pralinki pokryte przepyszną polewą czekoladową. Warto podkreślić, że można spotkać ją w kilku wersjach: z białej czekolady (zdecydowanie najsłodsza), z czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej. Te dwie ostatnie charakteryzują się najbardziej wytrawnym smakiem i jednocześnie zawierają najwięcej miazgi kakaowej.

Polewa czekoladowa z kakao – przepis

Polewa czekoladowa z kakao - przepis

Jedną z najczęściej spotykanych polew czekoladowych jest ta przygotowana z naturalnego kakao. Zaletą tego przepisu jest to, że nie stosujemy tu samej czekolady, a więc znacząco możemy wpływać na poziom słodkości polewy i jej konsystencję. A zatem, do dzieła!

Składniki

  • masło – 1 kostka (100 g),
  • cukier spożywczy – ½ szklanki (100 g),
  • mleko spożywcze 2% tł. – 3 łyżki (ok. 40 g),
  • kakao naturalne – 3 łyżki (30 g).

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do niewielkiego rondelka przełóż masło i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i dodaj mleko.
  • Całość podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia masła, cały czas mieszając.
  • Gdy zawartość rondelka nabierze płynnej konsystencji, dodaj kakao i wymieszaj. Polewa gotowa!

Smacznego!

Prosta polewa czekoladowa z czekolady – przepis

Prosta polewa czekoladowa z czekolady - przepis

Niezwykle aromatyczna i pełna czekoladowego smaku jest również polewa czekoladowa przygotowana z samej czekolady! Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników i odrobina dobrych chęci! Zapraszamy na najprostszy i najszybszy przepis na domową polewę czekoladową.

Składniki

  • czekolada mleczna – 1 tabliczka (80 – 100 g),
  • śmietanka kremówka – ½ szklanki (80 – 100 ml),
  • jeśli używasz czekolady gorzkiej lub deserowej być może będziesz potrzebować dodać także odrobinę cukru spożywczego.

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do niewielkiego rondelka przelej śmietankę. Podgrzewaj ją na małym ogniu i dodaj pokruszoną czekoladę.
  • Całość podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mieszaj zawartość rondelka.
  • Gdy zawartość rondelka przybierze atrakcyjny, brązowy kolor, polewa będzie gotowa!

Smacznego!

Co zrobić żeby polewa czekoladowa zgęstniała?

Przygotowując domową polewę czekoladową, nierzadko zdarza się, że wyjdzie ona zbyt płynna. Jak sobie z tym poradzić? Jest na to kilka sposobów!

Przede wszystkim gęstnieniu polewy sprzyja obniżenie jej temperatury. Warto zatem gotową polewę czekoladową odstawić w chłodne miejsce. Po czasie polewa czekoladowa odpowiednio zgęstnieje. Jeśli polewy używamy do dekoracji, należy także pamiętać, aby nakładać ją na przestudzone ciasto lub babeczki. A jeśli nie mamy czasu na czekanie, aż polewa sama zgęstnieje, dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie naturalnego kakao. Kakao dodane do polewy czekoladowej zachowa się jak mąka i wchłonie nadmiar wilgoci.

Sposoby wykorzystania polewy czekoladowej

Polewa czekoladowa jako dodatek do deserów

Wielu z nas po prostu uwielbia czekoladę! Są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie słodkiego deseru czy lodów bez jej dodatku. W związku z tak ogromną popularnością czekolady, znamy obecnie wiele sposób na wykorzystanie jej w formie polewy.

Przede wszystkim polewę czekoladową wykorzystujemy do przyrządzania ciast np. sernika, gdzie słodycz czekolady doskonale komponuje się z kwaśnym i waniliowym smakiem twarogu. Domowa polewa czekoladowa dobrze sprawdzi się także jako ozdoba do ciast świątecznych np. babki wielkanocnej czy piernika bożonarodzeniowego. Równie często jak na ciastach, tak i na babeczkach czy muffinach spotkamy polewę czekoladową w wersji mlecznej czy nawet białej.

Niewątpliwie ciekawym rozwiązaniem będzie wykorzystanie polewy czekoladowej jako dekoracji do zdrowych deserów. Jeśli dbamy o linię, warto wybrać czekoladę gorzką, rozpuścić ją z dodatkiem mleka lub wody, a po przestudzeniu posiekać na małe kawałeczki. Tak przygotowana polewa czekoladowa może stanowić doskonały dodatek do sorbetów, domowych lodów, owsianek czy sałatek owocowych. Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza dla dzieci, będzie także przygotowanie świeżych owoców w polewie czekoladowej.

Tak jak długa jest historia czekolady w Europie i na świecie, tak wiele znamy sposobów na wykorzystanie polewy czekoladowej. Mimo iż najczęściej polewa czekoladowa jest stosowana do dekoracji ciasta, to ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeśli uwielbiamy smak czekolady, możemy wykorzystać ją w formie polewy nawet jako dodatek do owoców, owsianki czy lodów! Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak próbowanie i eksperymentowanie.