Domowe słodycze dla dzieci – przepisy na pyszne słodkości

Rodzice każdego dnia podejmują trudne decyzje. W co ubrać dziecko, jak spędzać czas wolny i jak przygotować codzienny jadłospis. Nierzadko dieta naszej pociechy stanowi dla nas największe wyzwanie. Z jednej strony chcemy, aby sposób żywienia dziecka był możliwie jak najzdrowszy, a z drugiej strony dzieci mają naturalną preferencję do smaku słodkiego.

Słodycze cieszą się dużą sympatią naszych pociech! Jak zatem przygotować coś nie tylko pysznego, ale i zdrowego? Jak wyglądają zdrowe słodycze dla dzieci?

Słodycze zdrowe dla dzieci, czyli jakie?

My jako rodzice codziennie stajemy przed serią trudnych decyzji… Czy nasza pociecha jest odpowiednio ubrana, czy nie ogląda za dużo bajek, czy dieta jest wystarczająco zdrowa i zróżnicowana? I właśnie sposób żywienia dziecka często spędza nam sen z powiek. Oczywiście staramy się, aby w diecie naszej pociechy było jak najwięcej różnorodnych warzyw, ale nierzadko to słodycze są najbardziej mile widziane! Jakie zatem wybrać, aby z czystym sumieniem móc podać je dziecku?

Słodycze zdrowe dla dzieci, czyli jakie?

Przede wszystkim warto uważnie czytać składy artykułów spożywczych. Produkty z długą listą składników, wśród których są konserwanty, barwniki i słodkie syropy, zdecydowanie nie są mile widziane. Oczywiście słodycze powinny być słodkie, ale warto wybierać te, które mają minimalną ilość cukru (poniżej 10 – 5 g na porcję) i cukier pochodzenia naturalnego np. z owoców. Chcąc wybrać jak najzdrowszą, słodką przekąskę dla swojej pociechy, warto stawiać na produkty na bazie:

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych np. górskich płatków owsianych,
  • świeżych owoców,
  • naturalnego nabiału,
  • orzechów,
  • naturalnego kakao.

Nierzadko trudno jest znaleźć wysokiej jakości przysmaki i zdrowe słodycze na sklepowej półce. W takich sytuacjach, mając odrobinę wolnego czasu, warto pokusić się o przygotowanie domowych słodyczy. Wtedy słodką śmietankę zamień na jogurt naturalny z miodem, suszone owoce na te świeże, a kremy czekoladowe na domowe masło orzechowe z dodatkiem kakao.

Domowe zdrowe słodycze – przygotuj je sam dla swojego dziecka!

Zdrowe słodycze to nie lada wyzwanie! Na szczęście zainteresowanie tym asortymentem rośnie, gdyż rodzice są coraz bardziej świadomi. Aby dowiedzieć się więcej na temat udziału słodyczy w diecie dziecka, zajrzyj tutaj: Słodycze dla dzieci – ze sklepu czy domowe?

A jeśli poszukujesz inspiracji na słodkie przekąski oto nasze sprawdzone przepisy na zdrowe słodycze dla dzieci. Idealnie będzie, jeśli swoje dziecko zachęcisz do wspólnego przygotowywania przysmaków. To doskonała okazja, aby spędzić czas razem! Pamiętaj także, że zaproponowane przez nas słodycze są co prawda zdrowsze, niż ich sklepowe odpowiedniki, ale także w ich spożyciu należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Smacznego!

Domowe batoniki bounty

Domowe batoniki bounty

Domowe batoniki bounty to doskonała alternatywa dla tych dostępnych w sklepie. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że mają zdecydowanie mniej cukru. Są także proste w przygotowaniu. A więc, do dzieła!

Składniki

  • śmietanka kokosowa – 200 g,
  • miód lub cukier – 20 g – 2 łyżki,
  • olej kokosowy – 70 g – 3 łyżki,
  • wiórki kokosowe – 180 g – 2 szklanki,
  • czekolada gorzka – 270 g – 3 tabliczki.

Przygotowanie

  • Przygotować wszystkie składniki. Śmietankę kokosową użyć gotową lub zastosować schłodzone mleko kokosowe. Jeśli używasz mleka kokosowego w puszce, to do rondelka przełóż tylko twardą, białą część masy.
  • Do śmietanki dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i miód lub cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się zawartości.
  • Do rondla dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw masę do przestudzenia.
  • Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Z przestudzonej masy kokosowej formuj prostokąty wielkością przypominające oryginalne batoniki. Wstaw je do lodówki na około godzinę lub na noc.
  • W oddzielnym naczyniu rozpuść gorzką czekoladę z pozostałą ilością oleju kokosowego.
  • Schłodzoną masę polej rozpuszczoną czekoladą, po czym batony ponownie włóż do lodówki. Zostaw je tam do momentu zgęstnienia czekolady.

Smacznego!

Kulki mocy z masłem orzechowym

Domowe kulki mocy to świetne rozwiązanie na słodką przekąskę w podróży. Przygotowane w domu, np. dzień wcześniej, są wytrzymałe i łatwe do transportu. My przygotowaliśmy je z domowym kremem orzechowym. Przepis na niego znajdziesz tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/krem-orzechowy-czyli-idealna-dekoracja-do-tortu-i-babeczek-jak-go-przygotowac-w-domu/.

Składniki

  • daktyle (bez pestek) – 1 szklanka – ok. 130 g,
  • migdały – ½ szklanki – 45 g,
  • wiórki kokosowe – ½ szklanki – 45 g,
  • siemię lniane – 1 łyżka – 10 g,
  • olej kokosowy – 1 łyżka – 20 g,
  • gotowe masło orzechowe lub domowy krem orzechowy – 2 łyżki – 40 g.

Przygotowanie

  • Przygotuj wszystkie składniki.
  • Do naczynia miksującego przełóż migdały i rozdrobnij je na drobne cząsteczki.
  • Dodaj pozostałe składniki i rozdrobnij na pastę (Uwaga! Ważne jest, aby sprzęt miało dużą siłę siekającą! Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody lub mleka).
  • Z gotowej pasty formuj małe kuleczki, po czym wstaw je do lodówki na kilka godzin, optymalnie na noc.

Smacznego!

Pyszne domowe monte

Domowy krem śmietankowo – orzechowy to ciekawa propozycja dla wielbicieli czekolady! Przysmak ten idealnie sprawdzi się także w upalne, letnie dni!

Składniki

  • mleko spożywcze 2% tł. – 2 szklanki – 500 ml,
  • jogurt grecki – 1 opakowanie – 200 ml,
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie – 40 g,
  • cukier puder – 1 łyżka – 10 g,
  • kakao naturalne – 1 łyżka – 10 g,
  • gotowe masło orzechowe lub domowy krem orzechowy – 1 łyżka – 20 g.

Przygotowanie

  • Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż jogurt i dodaj cukier. Całość ubijaj, aż powstanie gęsty krem.
  • Gdy budyń przyjmie już temperaturę pokojową, dodaj do niego jogurt z cukrem. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Przygotowany krem podziel na dwie równe części.
  • Do jednej części dodaj masło orzechowe i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do naczyń deserowych przełóż najpierw warstwę ciemnego kremu, a na górę warstwę jasną. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po przestudzeniu deser jest gotowy do spożycia.

Smacznego!

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami stanowią ciekawe rozwiązanie, jeśli do diety dziecka chcemy przemycić sezonowe owoce. Przyrządzając domowe drożdżówki, warto wybrać mąkę z nieco większego przemiału np. mąkę krupczatkę czy tzw. grahamową. Aby ograniczyć zawartość cukru, warto zrezygnować z lukru.

Składniki na ciasto i nadzienie

  • mąka pszenna (np. typu graham) – 4 szklanki – 500 g,
  • mleko spożywcze 2% tł. – 1 szklanka – 250 ml (ciepłe),
  • cukier – ½ szklanki – 100 g,
  • drożdże (świeże) – ½ opakowania – 50 g,
  • jaja kurze – 3 sztuki (2 do ubijania, 1 do smarowania),
  • masło (ciepłe) – ½ szt. – 100 g,
  • śliwki – około 0,5 kg.

Przygotowanie ciasta

  • Przygotować wszystkie składniki na ciasto, tak aby miały temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiać na sicie do dużej miski.
  • Mleko przelać do rondelka i delikatnie podgrzewać. Dodać drożdże i zamieszać. Następnie dodać 1 czubatą łyżkę mąki i cukru i ponownie wymieszać całość, po czym odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
  • Do oddzielnej miski wbić jajka (2 szt.) i dodać pozostałą ilość cukru.
  • Całość ubić na jasną i puszystą pianę.
  • Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać.
  • Do mąki i drożdży dodać masę jajeczno – cukrową, całość wymieszać i wyrabiać elastyczne ciasto.
  • W oddzielnym naczyniu delikatnie podgrzać masło, aby je rozpuścić.
  • Do dobrze wyrobionego, elastycznego i jednolitego ciasta stopniowo dodawać ciepłe masło, cały czas wyrabiając masę.
  • Gotowe ciasto delikatnie owinąć w ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 h.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, ugniatać przez kilka minut i rozwałkować na gruby placek.
  • Ciasto podzielić na około 20 – 23 części (pomocna może tu być szklanka do podziału).
  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
  • Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim surowe bułeczki zachowując spore odstępy. Dolną częścią szklanki lub małej miseczki zrobić delikatne wgłębienia w bułeczkach.
  • Śliwki dokładnie umyć i pokroić na plasterki, po czym układać je w zagłębieniu bułeczek.
  • Pozostałe jajko wbić do szklanki, roztrzepać i przy pomocy pędzelka smarować nim brzeg bułeczek.
  • Bułeczki ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut.
  • Do nagrzanego piekarnika wstawić formy z bułeczkami. Piec je przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Rodzicu, podejdź do słodyczy w diecie dziecka z rozsądkiem!

Wychowując dziecko, staramy się, aby miało nienaganne maniery i jak najlepszą przyszłość. Komponując codzienne posiłki, chcemy, aby dieta naszej pociechy była pełnowartościowa i zdrowa. Nie powinniśmy dziecku całkowicie zabraniać ulubionych przekąsek czy słodyczy. Sukcesem będzie umiejętność uzyskania równowagi, kiedy to pozwalamy na słodkie przekąski, ale nie zastępują one podstawowych produktów w diecie dziecka.

Jeśli chcesz poznać praktyczne porady, jak właściwie umiejscowić słodycze w diecie dziecka, zajrzyj tutaj.

Podsumowując, słodycze zdrowe dla dzieci nierzadko stanowią wyzwanie dla rodziców. W takich sytuacjach złotym środkiem będzie umiar. Poszukując produktów takich jak zdrowe słodycze, warto dokładnie czytać składy lub przygotować domowe, słodkie przekąski.

Kampania „Słodka równowaga”

Wraz z naszymi Ekspertami edukujemy na temat węglowodanów w diecie. Staramy się pokazać, że umiarkowanie w spożyciu cukru pozwala zachować przyjemność diety. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj tutaj.