Gruszki w syropie cukrowym – jak zrobić?

Przygotowywanie domowych przetworów na zimę warto zacząć już teraz! Pod dostatkiem mamy świeże, sezonowe owoce i warzywa. Obecnie, gdy są one w pełni dojrzałe, będą charakteryzowały się najlepszym smakiem i aromatem! Dzisiaj zapraszamy na gruszki w syropie cukrowym, które przyrządzamy zgodnie z recepturą naszych babć. Domowe i aromatyczne przetwory to idealny rarytas na nadchodzącą zimę! Z dodatkiem przypraw korzennych – cynamonu czy kardamonu, pozwolą nam przetrwać nawet najgorsze mrozy!

Gruszki w syropie – smak dzieciństwa

Ostatnimi czasy łatwo dostrzec, że wielu z nas coraz chętniej sięga po proste i sprawdzone rozwiązania z beztroskich lat dzieciństwa. Wyciągamy zakurzone przepiśniki i książki kucharskie naszych mam i babć. Doceniany dobro i piękno minionych lat. Cenimy sobie proste formy w architekturze, sztuce, ale i na talerzu! A wracając do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa, nie sposób nie wspomnieć o domowych gruszkach w syropie cukrowym lub occie. Które królowały właśnie w twoim domu?

Gruszki w cukrowym syropie – do czego?

Domowe gruszki w syropie cukrowym to idealny przysmak na zimę! Przygotowane z dodatkiem aromatycznych i rozgrzewających przypraw idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Możemy je wykorzystać również do śniadaniowych owsianek, jako uzupełnienie naleśników i placuszków serwowanych na śniadanie, obiad, a nawet kolację! Pamiętajmy, że mit mówiący o tym, iż owoców nie można jeść po obiedzie, został już dawno obalony!

Warto także wspomnieć, że gruszki w syropie cukrowym to interesujący dodatek do dań wytrawnych. Jeśli szukasz inspiracji i urozmaicenia w swojej kuchni, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję! Wykorzystaj gruszki z tego przepisu do dań mięsnych i rybnych np. pieczonego schabu, duszonej kaczki czy makaronu z polędwicą z tuńczyka.

Jakie gruszki najlepiej wybrać?

Jakie gruszki najlepiej wybrać?

Mimo iż asortyment gruszek jest bardzo szeroki, warto pamiętać, że nie każda gruszka nada się do przechowywania w kawałkach. Gruszki, które chcemy marynować w syropie cukrowym, powinny mieć zwartą i twardą konsystencję. Co więcej, ważny jest także smak owoców. Gruszki idealne do domowego syropu cukrowego to nie tylko te słodkie i dojrzałe. Sprawdzą się tu także te o lekko kwaśnym soku.

Chcąc otrzymać idealne gruszki w domowym syropie cukrowym, warto rozejrzeć się na swoim bazarku za owocami odmiany Komisówki, Paryżanki czy nawet nieco bardziej egzotycznej gruszki Azjatyckiej. Wszystkie te odmiany charakteryzują się twardym i zwartym miąższem. Natomiast, jeśli posiadasz gruszki nieznanej odmiany lub dysponujesz Klapsą czy Konferencją (najczęściej spotykane odmiany gruszek), wybierz te mniej dojrzałe, twarde owoce. Dzięki temu, że syrop cukrowy delikatnie je zakonserwuje, także i one zdadzą egzamin!

Jak zrobić dobre gruszki w syropie?

Zabierając się za domowe przetwory, warto się do tego wcześniej odpowiednio przygotować. Zgromadź wystarczającą ilość słoików. Umyj je i wyparz. Dobierz szczelne zakrętki. Następnie wybierz odpowiednie surowce. Tym razem gruszki – powinny być jędrne, dojrzałe, ale jeszcze o twardej i dosyć zbitej konsystencji. Nie powinny mieć śladów gnicia czy obicia.

Kolejnym ważnym krokiem będą odpowiednie dodatki. Chociaż przygotowanie syropu cukrowego jest proste, trzeba pamiętać, aby dokładnie rozpuścić cały cukier.

Przepis na domowe gruszki w syropie cukrowym

Przepis na domowe gruszki w syropie cukrowym

Składniki

  • gruszki (dojrzałe, świeże) – 3 kg;
  • cukier spożywczy – 0,75 kg;
  • laska wanilii lub aromat waniliowy – 1 sztuka lub kilka kropel;
  • cytryna – 1 – 2 szt;
  • pomarańcza – 1 szt;
  • woda – 1 l.

Przygotowanie

  1. Wodę zagotuj na wrzątek.
  2. Przygotuj gruszki: dokładnie je umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój je na połówki lub ćwiartki.
  3. Gorącą wodę przelej do dużego garnka. Dodaj do niej cukier i ziarenka laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  4. Przygotuj słoiki: dokładnie je umyj, wyparz wrzącą wodą i wytrzyj do sucha czystą ściereczką.
  5. Przygotuj cytryny i pomarańcze: umyj je, pozbądź się pestek i obierz ze skórki. Na koniec pokrój je na cienkie plasterki.
  6. Plasterki cytryny i pomarańczy ułóż na dnie słoików (po 1 – 2 plasterki na słoik). Na tym ściśle układaj pokrojone gruszki. Gdy zapełnisz całe słoiki, na górze również ułóż po 1 plasterku cytryny i pomarańczy.
  7. Gdy cały cukier rozpuści się, syrop cukrowy będzie gotowy. Właśnie takim wywarem, który jest jeszcze gorący, zalej gruszki, tak aby wypełnić całe słoiki. Uważaj, aby nie oblać rantów i zewnętrznych ścianek słoika. Jeśli tak się stanie, dokładnie je umyj.
  8. Pełne słoiki zakręć i pasteryzuj, tzn. wstaw do dużego garnka z gorącą wodą. Słoiki nie powinny się dotykać, a woda powinna sięgać ¾ wysokości słoików. Całość gotuj na małym ogniu do momentu zagotowania wody i następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 – 15 minut.

Ilość porcji: Z tego przepisu powstanie około 3,5 l gruszek w syropie cukrowym, czyli około 6 dużych (0,7 l) słoików.

Zasady przechowywania

Domowe przetwory z gruszek, a także innych jesiennych i wiosennych owoców i warzyw należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Dobrze sprawdzi się do tego piwnica, schowek w garażu lub szafki kuchenne oddalone od piekarnika. Pamiętaj także, aby przed zakręceniem słoików dokładnie oczyścić ranty i zewnętrzne ściany naczyń.

Opcjonalne dodatki

  • Cynamon (mielony lub w laskach);
  • Gałka muszkatołowa;
  • Goździki;
  • Imbir (mielony);
  • Skórka pomarańczowa.

Dodatkowe wskazówki

Jeśli chcesz wprowadzić nowe smaki do swojej kuchni, skorzystaj z aromatycznych i rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, kardamon, imbir, goździki czy gałka muszkatołowa. Te dodatki świetnie komponują się z gruszkami w syropie cukrowym.