Idealne brownie bardzo czekoladowe!

Poszukujesz przepisu na ciasto łatwe i pyszne? Odpowiedź jest prosta – czekoladowe brownie! Jest to ciasto idealne dla wielbicieli czekolady, gdyż to właśnie ziarno kakaowca odgrywa w nim kluczową rolę. Jest to także dobry wybór, jeśli na przygotowanie słodkiego przysmaku mamy mało czasu. Kilka prostych składników pozwala stworzyć pyszny deser – słodki, kruchy i aromatyczny! Wypróbuj naszą recepturę i poznaj smak rodem ze słodkiego nieba!

Krótka historia brownie

To pyszne ciasto być może kojarzy nam się z amerykańskimi filmami. Jest to słuszna koncepcja! Czekoladowe brownie to deser typowy dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od koloru wypieku, który jest ciemnobrązowy i od angielskiego słowa brown, czyli brązowy. Nierzadko brownie możemy także spotkać pod nazwą chocolate cake, co wyraźnie sugeruje główny składnik ciasta.

Jak dowodzą materiały źródłowe, pierwsze wzmianki na temat brownie z czekoladą pochodzą już z początku XX wieku. Do dnia dzisiejszego ciasto to jest na tyle popularne, że często spotyka się je w kawiarniach i restauracjach, a nawet w hipermarketach!

Jaką czekoladę do brownie wybrać?

Jak wcześniej wspomniano, brownie (chocolate cake) to ciasto, w którym kluczową rolę odgrywa właśnie czekolada. Zatem, chcąc cieszyć się jego dobrym smakiem, warto przełożyć się do wyboru czekolady. W brownie najlepiej sprawdzają się dobrej jakości czekolady gorzkie o zwartości kakao 70 – 80%. Czekolada mleczna czy biała może być zbyt słodka i za mało aromatyczna. Do brownie możemy także wykorzystać czekoladę deserową.

Wartość odżywcza brownie z czekoladą

Czekoladowe brownie to potężny rezerwuar energii! Jeden kawałek ciasta, w zależności od doboru i proporcji składników, może dostarczać około 400 kcal. Zatem ciasto to z uwagi na obecność masła, czekolady, mąki czy cukru jest dosyć kaloryczne. Z tego względu należy delektować się jego każdym kęsem! Warto także podzielić się tym pysznym wypiekiem z najbliższymi – rodziną i przyjaciółmi.

  • Wartość odżywcza czekoladowego brownie – 1 kawałek – ok. 100g
  • Energia (kcal) 412
  • Białko (g) 6,7
  • Węglowodany (g) 27,8
  • Tłuszcz (g) 35,9
  • Błonnik pokarmowy (g) 2,4

Przepis na czekoladowe brownie

Składniki:

  • Gorzka czekolada – 2,5 tabliczki (ok. 230g)
  • Masło prawdziwe- 3/4 kostki (150g)
  • Cukier spożywczy- 1 szklanka (200g)
  • Kakao prawdziwe – 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna – 1 szklanka (ok. 130g)
  • Jaja kurze – 6 sztuk
  • Mleko spożywcze 2% tł. – 1 duża szklanka (250 ml)

Sposób przygotowania:

  • Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Brownie z tego przepisu może być przygotowane w formie prostokątnej, jak i okrągłej (my korzystamy z foremki okrągłej o średnicy 25 cm).
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C.
  • Czekoladę wyjąć z opakowania i połamać na kawałki. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
  • Do rozpuszczonej czekolady dodać mleko i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Gdy składniki dobrze się połączą, należy odstawić je do przestygnięcia.
  • Jajka wbić do miski i razem z cukrem ubijać na puszystą pianę.
    Do piany z jajek i cukru dodać kakao przesiewając je na sicie.
  • Delikatnie wymieszać składniki.
  • Do miski z masą jajeczną stopniowo dodawać przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie i ostrożnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Połączone składniki przelać do formy. Całość przełożyć do piekarnika i piec przez około 50 minut w temp. 160 st. C metodą “grzanie góra – dół”. Dla urozmaicenia smaku i nadania ciekawszej konsystencji na tym etapie do ciasta można dodać większe kawałki czekolady, orzechy czy świeże owoce np. maliny lub truskawki.
  • Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia.
  • Świeżo wypieczone ciasto może być delikatnie wilgotne. Po przestygnięciu ciasta, można je pokroić i podać z ulubionymi składnikami.

Z czym jeszcze można podać ciasto czekoladowe?

Brownie posiada tą zaletę, że samo w sobie jest bardzo pyszne i ciężko mu się oprzeć! Jeśli jednak poszukujemy urozmaicenia to możemy to pyszne ciasto dodatkowo podać z: kremem malinowym, świeżymi owocami, cukrem pudrem, lodami waniliowymi czy domową bitą śmietaną.
Znane są także ciasta łączone, gdzie brownie stanowi podstawę, a górną warstwę sernik, beza lub ciasto kruche. Warto spróbować także takiego połączenia!

Smacznego!