Jak przygotować słodkie mochi? Deser inspirowany kuchnią azjatycką

Mochi to tradycyjne japońskie ciasteczka, które zyskały popularność na całym świecie, głównie w postaci lodów.  Przygotowuje się je z kleistego ryżu „mochigome” lub mąki ryżowej. W tym artykule pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować efektowne mochi w swojej kuchni i przenieść się na moment do Kraju Kwitnącej Wiśni.

Co to jest mochi i dlaczego warto je przygotować?

Chodzi za Tobą ochota na słodkie, ale znudziły Ci się już popularne desery? Dobrze się składa – dziś mamy dla Ciebie przepis na oryginalne ciasto japońskie, którego nie da się porównać do żadnego innego. Tzw. mochi to azjatycki przysmak, wykonany z kleistego ryżu lub mąki ryżowej, którym zawdzięcza swoją niepowtarzalną, ciągnącą konsystencję. W Japonii jada się je na słono lub na słodko, wypełnione różnorodnymi pastami.

Tradycyjny przepis na mochi pochodzi prawdopodobnie z Chin. W procesie przygotowania wykorzystuje się tylko dwa składniki – ryż i wodę, które pod wpływem odpowiedniej obróbki, zamieniają się w gładką, elastyczną masę.

Jak się robi mochi w Japonii? Cały proces jest niezwykle ciekawy — to nie tylko gotowanie, ale także część tutejszej tradycji. Ziarna ryżu moczy się w wodzie przez całą noc, a potem gotuje na parze. Kolejny etap wymaga współpracy dwóch osób – jedna z nich ubija tłuczkiem ryż umieszczony w specjalnym drewnianym moździerzu, a druga dolewa w tym czasie wodę. Taka obróbka trwa do momentu uzyskania pożądanej, lepkiej tekstury. Chcąc krótko wytłumaczyć, co to mochi – można powiedzieć, że jest to ciasto uzyskane z uwodnionej skrobi – amylopektyny, zawartej w krótkoziarnistym ryżu.

Dlaczego warto przygotować mochi w domu? Po pierwsze, gwarantujemy, że nigdy wcześniej nie jedliście czegoś podobnego. Konsystencja i smak tego deseru jest niepowtarzalna – nie da się jej porównać do typowych zachodnich słodyczy. Japońskie ciasteczka nie zawierają glutenu, dzięki czemu będą doskonałe dla osób z celiakią. Kleisty ryż jest źródłem witamin i minerałów, takich jak magnez, selen, i witaminy z grupy B. Mochi można przyrządzić na wiele sposobów i nadziewać dowolnymi masami np. pastą z czerwonej fasoli, dżemem truskawkowym, konfiturą wiśniową, lodami czy czekoladą. To uniwersalny przysmak, który zadowoli każde podniebienie.

Krótka historia mochi – tradycyjne japońskie ciasto ryżowe

Mochi ma historię sięgającą tysięcy lat. Wzmianki o nim można odnaleźć już w starożytnych rytuałach religijnych i celebracjach z okresu Jomon (około 14 000 – 300 r. p.n.e.).

Mochi wykorzystywano jako ofiarę dla bóstw, a także podczas świąt i festiwali. Było i jest symbolem zdrowia, szczęścia i długowieczności. Dziś nadal pełni ważną rolę w japońskich obrzędach, zwłaszcza podczas Nowego Roku i na weselach — kleistość ciastka ma odzwierciedlać relacje w rodzinie i spajać je tak mocno, jak zwarta jest struktura mochi.

Wraz z upływem czasu, zaczęły powstawać lokalne warianty tego przysmaku, udoskonalono także technikę produkcji. Około XVIII w. mochi zaczęto sprzedawać na ulicznych straganach, co przyczyniło się do jego popularyzacji. Japończycy do dziś obchodzą święto „motchitsuki”, podczas którego całymi rodzinami przyrządzają mochi w tradycyjny sposób.

Przepis na tradycyjne mochi

Narobiliśmy Wam smaka? To teraz odpowiemy na najważniejsze pytanie, czyli jak zrobić mochi w domu? Spokojnie, nie trzeba do tego mieć w domu drewnianego moździerza czy tłuczka! Wystarczy kilka prostych składników i trochę wolnego czasu.

Składniki niezbędne do przygotowania mochi

  • 2 szklanki mąki ryżowej (najlepiej mochiko)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wody
  • 80 – 100 g cukru
  • dowolne nadzienie (np. pasta z czerwonej fasoli, dżem truskawkowy, lody, karmel).

Przepis na tradycyjne mochi

Krok po kroku: jak zrobić mochi w domu

Zabawne i satysfakcjonujące – takie będzie rodzinne przygotowywanie mochi. Przepis jest naprawdę prosty, a efekty zwalają z nóg! Zaczynamy? Na początku przygotuj sobie miski, łyżki, folię spożywczą, garnek do gotowania na parze i deskę do krojenia.

  1. W misce połącz mąkę ryżową z wodą – polecamy dolewać ją stopniowo, aby uniknąć grudek. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj cukier i mieszaj dalej, do rozpuszczenia. Masa powinna być jednolita.
  2. Gotową masę ryżową przełóż do żaroodpornej miski lub garnka. Naczynie ustaw nad gotującą się wodą tak, aby para mogła swobodnie ogrzewać masę. Gotuj w ten sposób przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ciasto stanie się gęste, przezroczyste i elastyczne.
  3. Tacę lub deskę do krojenia posyp dużą ilością skrobi ziemniaczanej. Ostrożnie wyłóż na nią gorącą masę mochi i posyp drugą warstwą skrobi. Gdy ostygnie, rozwałkuj na grubość 2 mm i wstaw na kwadrans do lodówki.
  4. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta okrągłe ciasteczka, na środek nałóż dowolne nadzienie i zawiń w kulkę. Możesz dodatkowo obtoczyć je w kakao, pudrze owocowym, wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce.
  5. Mochi podawaj od razu lub przechowuj w papilotkach w lodówce.

Różne warianty mochi

Nadzienie, którym wypełnisz ryżowe ciasto będzie decydowało o smaku Twoich mochi. Jak zrobić najczęściej spotykane warianty japońskich ciasteczek?

Jeden z najpopularniejszych rodzajów mochi to daifuku. Różowe, zielone lub białe ciastka są wypełnione słodką pastą z czerwonej fasoli „anko” lub białej – „shiroan”, aromatyzowaną herbatą matcha. W sezonie wiosennym popularna jest specjalna odmiana daifuku — ichigo, w której poza pastą fasolową ciasteczko wypełnia świeża truskawka.

Inny wiosenny przysmak to różowe sakura mochi, również z fasolowym nadzieniem, zawinięte w słony, jadalny liść wiśni.

Yomogi mochi to ciasteczka z dodatkiem sproszkowanej trawy japońskiej, która nadaje im zielony kolor i unikalny, lekko ziołowy smak. Jest także nadziewane pastą z czerwonej fasoli lub kremem orzechowym.

Lodowe mochi składa się z cienkiej warstwy ciasta ryżowego, otaczającego gałkę lodów. Spotyka się także mochi z nadzieniem z pasty sezamowej lub zmielonych orzechów.

Najczęstsze błędy podczas przygotowywania mochi

Choć przygotowanie mochi może wydawać się proste, bardzo łatwo popełnić błąd, który wpłynie na końcowy efekt. Na co trzeba uważać?

  • niewłaściwe proporcje składników, które będą prowadzić do nieodpowiedniej konsystencji mochi – zbyt twardego lub zbyt rzadkiego,
  • niedostateczne wymieszanie mąki ryżowej z wodą i cukrem, uniemożliwiające uzyskanie jednolitej masy,
  • zbyt krótki czas gotowania, który sprawi, że mochi będzie surowe w środku lub zbyt długi, który doprowadzi do przesuszenia i utraty elastyczności ciasta,
  • za mało skrobi na blacie, przez co mochi będzie się kleić, nie da się formować i kroić,
  • formowanie kulek ze zbyt gorącego ciasta – można się nie tylko oparzyć, ale znacznie utrudnić sobie wyrabianie ciastek z klejącej masy,
  • używanie niewłaściwego rodzaju mąki — tylko mąka ryżowa kleista (mochi flour, mochiko) gwarantuje, że mochi będzie miało odpowiednią teksturę,
  • nakładanie zbyt dużej porcji nadzienia, co może doprowadzić do jego wypłynięcia lub rozpadania się mochi.

Jak serwować mochi?

Pięknie podane mochi będzie ozdobą każdego stołu. W Japonii są często serwowane na pięknych, lakierowanych tacach, w towarzystwie z zielonej herbaty matcha. Dobrze pasuje też do herbaty sencha czy hojicha.

Ciekawym pomysłem jest podanie ciasteczek na patyczkach, na wzór słynnych cake pops lub w małych papierowych foremkach, podobnych do tych używanych do trufli czy pralin. Lodowe mochi można serwować, jako część deseru, na przykład z dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany i syropów.

Jak przechowywać mochi, aby pozostało świeże?

Jeśli planujesz zjeść mochi w ciągu kilku dni, możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej. Umieść je w hermetycznym pojemniku, aby zapobiec wysychaniu i ograniczyć dostęp powietrza. Mochi przechowywane dłużej – do dwóch tygodni, najlepiej umieścić w lodówce. Przed podaniem wyjmij je na kilka minut, aby odzyskały swoją elastyczność.

 

Podsumowując, mochi to niepowtarzalny i ciekawy deser, który doskonale sprawdza się, jako deser do kawy, a także słodka i efektowna przekąska na różnorodnych przyjęciach. Przygotowując je w domu, masz kontrolę nad użytymi składnikami, a także możesz dostosować smak do swoich preferencji. Wybierz się na szybką wycieczkę do Japonii i razem z nami przygotuj pyszne mochi w swojej kuchni!