Jak przygotować tradycyjne koreańskie hwachae – orzeźwiający deser na lato
Hwachae, czyli koreański poncz owocowy, to orzeźwiający napój, który w ostatnim czasie stał się hitem internetu. Zachwyca nie tylko swoim słodkim smakiem, ale i niezwykle apetycznym wyglądem. To idealne picie na gorące letnie dni, kiedy nasz organizm pragnie czegoś, co pomoże mu się schłodzić, a jednocześnie porządnie nawodnić. Sprawdź, jak przygotować ten wyjątkowy napój, który przeniesie Cię prosto do Korei.
Czym jest hwachae?
Niewątpliwym trendem tego lata jest picie różowego hwachae! Co to dokładnie jest? Już wyjaśniamy. Jest to bezalkoholowy poncz, pochodzący z Korei, tradycyjnie podawany na deser, ze względu na słodki smak i treściwą formę. Jego historia sięga już X wieku i dynastii Koryo (918-1392) panującej na Półwyspie Koreańskim. Nazwa „hwachae” pochodzi od słów “hwa” (화), oznaczającego „kwiat” lub „kwitnący”, oraz “chae” (채), czyli „warzywa” lub „mieszanka”, co w luźnym tłumaczeniu można interpretować jako „mieszanka owoców”, które są piękne i kolorowe niczym kwiaty.
Przepisów i receptur na ten napój jest wiele, ale każdy z nich opiera się na podobnej bazie – wodzie z miodem i lekko kwaśnym napoju owocowym. Ponadto, do klasycznego hwachae dodaje się różnorodne owoce, płatki kwiatów, galaretki czy żelki, które nadają nie tylko ciekawych walorów smakowych, ale sprawiają, że deser zachwyca wyglądem.
Hwachae podaje się schłodzone, często z lodem, dzięki czemu jest idealnym orzeźwiającym napojem na gorące letnie dni. Współczesne wersje hwachae mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak soda, wino ryżowe (makgeolli) lub mleko skondensowane, które dodają mu nowoczesny, zaskakujący twist smakowy.
Jakich składników można użyć do przygotowania hwachae?
Nie ma jednej receptury na korean hwachae. Przepis pochodzący z X wieku opiera się na jadalnych pyłkach i owocach, takich jak gruszka, owoc cytronu i granat, wymieszanych z wodą z dodatkiem miodu.
Obecnie, wersji koreańskiego ponczu jest tyle, ile upodobań kulinarnych. Możemy wyróżnić m.in. jedzone po 20 dniach, zrobione z pigwowca chińskiego Mogwa hwachae, Omija hwachae z owoców schisandry, które mają pięć smaków: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony, arbuzowe Subak hwachae, czyli jeden z najbardziej popularnych rodzajów hwachae czy też Yulmu hwachae, przygotowywane z łzawicy ogrodowej o właściwościach prozdrowotnych.
Oczywiście, większość z tych składników może być trudnodostępnych w naszych lokalnych sklepach. Co zatem możemy dodać do polskiego hwachae? Wybór jest całkiem spory.
Podstawą napoju powinny być kolorowe owoce. Dobrze sprawdzą się arbuzy, melon, gruszki, jabłka, winogrona, truskawki, maliny, pomarańcze czy ananas. Dla podkręcenia smaku polecamy wymoczyć je w słodkim syropie lub w owocowej herbacie z dodatkiem tartego imbiru.
Kolejnym niezbędnym składnikiem jest syrop. Odpowiednia będzie woda ryżowa, woda z dodatkiem miodu lub cukru, lekko kwaśny sok owocowy (np. jabłkowy, pomarańczowy), dodający nieco kwasowości ocet owocowy (jako dodatek do wody) oraz napój gazowany (np. sprite lub lemoniada). Ciekawym dodatkiem, nadającym kremowej konsystencji, będzie też mleko roślinne (np. zblendowane z truskawkami) lub skondensowane. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większy efekt orzeźwienia, dolej sok wyciśnięty z cytryny lub limonki. Pamiętaj, że płynne składniki możesz dowolnie łączyć, tworząc oryginalne smaki.
Przyszła pora zaszaleć z dodatkami! Co warto dorzucić do swojego hwachae, aby zaskoczyć gości jego smakiem i wyglądem? Po pierwsze — płatki jadalnych kwiatów. Jeśli masz dostęp do kwiatów lotosu, jaśminu, magnolii, chryzantem czy płatków róż – nie wahaj się ich użyć. Doskonale sprawdzą się też świeże zioła – np. mięta czy bazylia. Unikalnej tekstury dodadzą różnokolorowe galaretki owocowe lub żelki, a jeśli ograniczasz cukier w diecie – suszone plastry owoców. Dodając do hwachae kuleczki tapioki zamienisz go w niezwykle popularne bubble tea. A jeśli deser będą spożywać dorośli – nie wahaj się z dolaniem do niego koreańskiego wina ryżowego.
Nie zapomnij o dodatku lodu i podawaniu ponczu w przezroczystych naczyniach! Tylko w ten sposób osiągniesz efekt „wow”, który zwali z nóg Twoich gości.
Przepis na koreańskie hwachae
Choć jak zawsze zachęcamy Was do eksperymentów, swoją przygodę z piciem koreańskiego ponczu warto wypróbować najbardziej klasyczną wersję hwachae. Przepis jest naprawdę prosty, a otrzymany napój będzie idealnym orzeźwieniem na wakacyjne popołudnia i pysznym elementem diety owocowej.
Arbuzowe hwachae – przepis na 8 porcji, każda po 150 kcal
Składniki:
- 1 mały arbuz (ok. 1.5 kg po obraniu)
- 1 melon (ok. 500 g po obraniu)
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka winogron
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2 szklanki schłodzonej wody gazowanej
- 2 szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
- sok z połowy cytryny lub limonki
- plasterek świeżego imbiru lekko zmiażdżony
- kostki lodu do podania
Przygotowanie
Arbuza i melona pozbaw pestek i pokrój na małe kawałki. Winogrona przekrój na połówki, a truskawki w kostkę.
W dużej misce wymieszaj wodę z miodem lub cukrem, aż się rozpuści. Dolej sok z cytryny i dorzuć imbir. Do przezroczystego naczynia wrzuć kostki lodu, pokrojone owoce, wodę i całość uzupełnij napojem roślinnym. Podawaj od razu.
Różne warianty i dodatki do hwachae
Jeśli spróbowałeś już wersji tradycyjnej, czas ją trochę podrasować! Na początku polecamy, zamiast wody dolać oranżady z kwaśnych owoców, która doda hwachae nieco charakteru. Niepowtarzalnych nut smakowych nadadzą mu także płatki kwiatów, np. róży czy lawendy oraz świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub melisa.
Fanów słodkiego smaku zachęcamy do spróbowania hwachae z dodatkiem mleka skondensowanego lub smakowego – np. truskawkowego. Możecie dorzucić również kwaśne żelki lub kawałki galaretki, która nada deserowi ciekawej konsystencji.
Jeśli nie masz pod ręką wymienionych w przepisie owoców, śmiało wymień je na inne! Dla podkręcenia smaku możesz wcześniej macerować je w wodzie z cukrem lub słodkim syropie.
Jak przechowywać hwachae?
Hwachae najlepiej smakuje świeżo przygotowane, ale jeśli chcesz, możesz je przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub dzbanku z pokrywką. Korean hwachae najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni — po tym czasie owoce mogą stracić swoją świeżość i jędrność, a napój może zmienić smak.
Pamiętaj, aby lód dodać tuż przed podaniem. Przechowywanie hwachae z lodem spowoduje rozcieńczenie napoju i zmniejszy intensywność smaku. Warto mieć też na uwadze, że owoce, takie jak jabłka czy gruszki, mogą ciemnieć po pokrojeniu. Chcąc temu zapobiec, skrop je sokiem z cytryny przed dodaniem do hwachae.
Hwachae to nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale także niezwykle efektowny deser. Spróbuj już dziś tego koreańskiego ponczu, a przekonasz się sam, że będzie on królował na stole przez całe lato!