Jak zrobić drobny cukier do wypieków?

Cukier spożywczy to składnik wielu deserów i przekąsek. Ten drobny wykorzystywany jest do pieczonych ciast i ciasteczek, a także słodzenia napojów serwowanych na zimno. Zastanawiasz się, jak zrobić drobny cukier do wypieków w domu? Kiedy najlepiej go stosować? Dowiedz się, czytając dalej! Zapraszamy!

Czym jest cukier drobny?

Cukier drobny jest bardzo podobny do klasycznego cukru spożywczego. Zarówno barwa, jak i zapach cukru pozostają tu niezmienione. Oba rodzaje cukru najczęściej produkuje się z buraków cukrowych. Oba również charakteryzują się białą barwą, kryształową konsystencją i brakiem charakterystycznego aromatu. Natomiast podstawową różnicę stanowi wielkość kryształów. W przypadku cukru drobnego są one znacznie mniejszej średnicy. Taki cukier jest zdecydowanie bardziej sypki niż klasyczny cukier spożywczy. Dzięki temu drobny cukier szybciej rozpuszcza się w napojach czy potrawach.

Zobacz także: Cukier buraczany – co to i czym różni się od trzcinowego?

Cukier puder a cukier drobny

Zatem wiedząc, że cukier drobny to taki klasyczny cukier spożywczy, ale bardziej rozdrobniony, to może się wydawać, że drobny cukier to po prostu cukier puder. Nic bardziej mylnego! Podstawową różnicą nadal jest wielkość kryształów cukru. Cukier drobny, mimo iż ma stosunkowo drobne cząsteczki, to jednak nadal nie jest tak drobny i sypki jak cukier puder. Jak dobrze wiemy, cukier puder zachowuje się niemal jak mąka. Aby dowiedzieć się, jak zrobić domowy cukier puder zajrzyj tutaj. Drobny cukier zachowuje się bardziej jak klasyczny cukier i ma cząsteczki większej wielkości.

Drobny cukier do wypieków: przelicznik

Chcąc wykorzystać cukier drobny do wypieków, warto wiedzieć, ile właściwe go zastosować. Pomocne jest przeliczanie cukru na miary kuchenne. Mianowicie:

  • 1 szklanka cukru drobnego to 220 g,
  • 1 łyżka cukru drobnego to około 8 g,
  • 1 łyżeczka cukru drobnego to około 4 g.

Co więcej, cukier drobny jest odrobinę lżejszy od klasycznego cukru spożywczego, gdyż 1 szklanka cukru (typ kryształ) waży 230g. Z kolei najlżejszy jest cukier puder, którego 1 szklanka waży 130 g.

Jak przygotować cukier drobny w domu?

Warto wiedzieć, że jeśli chcemy przygotować domowe ciasto z drobnym cukrem, to niekoniecznie musimy biec do sklepu. Owszem znajdziemy go w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Kupienie gotowego cukru pozwoli nam zaoszczędzić odrobinę czasu. Jednocześnie jego samodzielne przygotowanie jest stosunkowo proste.

Składniki

  • cukier spożywczy – typ kryształ – 1 szklanka (230 g).

Do przygotowania domowego cukru drobnego potrzebne nam będą miska średniej wielkości i blender, bądź domowy robot kuchenny. Warto, aby urządzenie, przy pomocy którego przygotujemy cukier drobny, miało regulowaną moc i poziom obrotów. Jest to ważne, ponieważ z klasycznego cukru spożywczego, przez chwilę nieuwagi, bardzo łatwo przygotować również cukier puder.

Jeśli nie posiadamy odpowiedniego sprzętu, dobrze sprawdzi się także kamienny moździerz, w którym ręcznie możemy przygotować cukier drobny. Warto jednak wspomnieć, że jest to metoda zdecydowanie bardziej pracochłonna.

Sposób przygotowania

  • Przygotowanie cukru drobnego zaczynamy od przesypania cukru spożywczego (typ kryształ) do czystego i całkowicie suchego naczynia. Może to być misa blendera bądź robota kuchennego lub po prostu zwykła, sucha i czysta miseczka.
  • Warto, aby naczynie, w którym będziemy przygotować drobny cukier, można było przykryć odpowiednią przykrywką, bądź delikatnie osłonić je od góry.
  • Gdy cukier znajduje się w miseczce, włączamy blender/robot na małe obroty i mieszamy zawartość. Jeśli drobny cukier przygotowujemy moździerzem, zaczynamy ugniatać cukier.
  • Po zaledwie kilku sekundach pracy blendera/robota (po kilku minutach wyrabiania cukru w moździerzu) drobny cukier jest gotowy!

Teraz wystarczy go tylko przesypać do suchego i czystego pojemnika. Taki domowy, drobny cukier można przechowywać i wykorzystać w przyszłości. Aby zachować jego jakość i przydatność, drobny cukier należy trzymać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu, bez dostępu do wilgoci.

Najpopularniejsze przepisy z cukrem drobnym

Cukier drobny, jako że łatwo rozpuszcza się nawet w letnich czy zimnych płynach, bywa często wykorzystywany do słodzenia ciast, ciasteczek, a także zimnych napojów. Doskonale sprawdza się w domowej lemoniadzie czy herbacie na zimno. Często bywa wykorzystywany również do przygotowywania biszkoptów czy ubijania piany z białek.

Podsumowanie

Podsumowując, cukier drobny doskonale nadaje się do wypieków i napojów serwowanych na zimno. Dzięki temu, że szybko rozpuszcza się w płynach, jego zastosowanie jest wszechstronne. Włączając drobny cukier do swojej diety, należy pamiętać, aby ograniczyć jego spożywanie zgodnie z zaleceniami do minimalnych ilości.

Kampania “Słodka Równowaga”

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat różnych rodzajów cukru, przejdź tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/o-kampanii/. W ramach kampanii “Słodka Równowaga” uczymy na temat cukru i jego wpływu na zdrowie.