Jak zrobić kostki cukru w domu?

Cukier buraczany to jeden z najbardziej znanych i powszechnych artykułów spożywczych. Najczęściej spotykamy go w formie sypkiej. Przechowujemy go cukiernicy i dodajemy do posiłków czy napojów. Natomiast nieco bardziej wyjątkową postacią tego produktu jest cukier w kostkach. Zastanawiasz się, jak zrobić kostki cukru w domu? Czytaj dalej i poznaj nasze porady!

Cukier w kostkach: jaka jest jego historia?

Początki cukru w Polsce sięgają lat 30. XIX wieku, kiedy to otworzono jedną z pierwszych cukrowni buraczanych. Wtedy, ale i w czasach dzisiejszych, to sypki cukier był najbardziej popularny i najczęściej spotykany. Zatem skąd cukier w kostkach?

Niestety w literaturze naukowej brakuje informacji na temat pochodzenia i tradycji sprzedaży cukru w kostkach. Nieco więcej dowiedzieć możemy się ze źródeł tworzonych przez pasjonatów. I tak zgodnie z portalem internetowym “Knedle i Piwo” to Czechy są stolicą cukru w kostce. Jak wskazuje autor, Maciej Płonczyński cukier w kostce został po raz pierwszy wyprodukowany w fabryce w miejscowości Dačice. Miało to miejsce w 1841 roku, po uzyskaniu patentu przez Jakuba Kryštofa Rada, a już 2 lata później, w 1843 roku cukier w kostkach trafił do sprzedaży.

Jedna kostka cukru: ile to gram?

Jedna kostka cukru: ile to gram?

Warto wiedzieć, że kostki cukru, mimo iż są sprzedawane przez różnych producentów, mają zazwyczaj taką samą masę. O ile nie zaznaczono inaczej, kostka cukru waży około 2 – 3 g i składa się wyłącznie z samych cukrów prostych.

Taką kostkę cukru można od razu wykorzystać, np. dodając do gorącego napoju czy posiłku. Cukier w kostkach można także wykorzystać do przygotowania domowego cukru pudru. Aby dowiedzieć się jak, przejdź tutaj.

Kostka cukru: kcal

Jako że jedna kostka cukru to zazwyczaj 2 g tego produktu, to jej kaloryczność wynosi około 10 kcal. Co więcej, cukier w kostkach możemy dostać zarówno buraczany, jak i trzcinowy. Ich kaloryczność jest taka sama.

Jak zrobić cukier w kostkach w domu?

Jak zrobić cukier w kostkach w domu?

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach nie powinniśmy mieć problemu z dostaniem cukru w kostce w sklepie. Cukier w takiej postaci znajdziemy najczęściej w dużych sklepach i hipermarketach. Jeśli jednak chcemy cukier w kostce przyrządzić samodzielnie, w domu, także jest to możliwe! Masz chwilę? To do dzieła!

Składniki

  • cukier spożywczy – np. 1 szklanka;
  • woda – 1 łyżka (ciepła).

Wskazówka

Jeśli chcemy przygotować kolorowe kostki cukru, przydadzą się również barwniki spożywcze. Należy dodać je w pierwszym kroku razem z wodą.

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wsyp cukier i dodaj wodę. Całość wymieszać. Cukier powinien mieć nieco bardziej “plastyczną” postać.
  2. Cukier przekładamy małymi porcjami do foremek silikonowych i delikatnie dociskamy do dnia.
  3. Tak przygotowane foremki odstawiamy na noc lub cały dzień. Gdy zawartość wyschnie, kostki cukru będą gotowe.

Jak wykorzystać kostki cukru?

Cukier w kostkach ma tak samo uniwersalne zastosowanie, jak ten dostępny w sypkiej postaci. Możemy dodać go zarówno do dań, jak i napojów.

Jak wykorzystać kostki cukru?

Włączając cukier pod każdą postacią, pamiętajmy jednak o jego ograniczonym spożyciu. Zgodnie z wytycznymi WHO dzienne spożycie cukrów dodanych np. podczas słodzenia nie powinno przekraczać 5% całkowitej kaloryczności naszej diety. W praktyce osoba na diecie 2000 kcal, nie powinna spożywać więcej niż 100 kcal z cukru. 

Czytaj więcej: Słodka równowaga: dzienne zapotrzebowanie na cukry – ile dla kogo?

Podsumowując, cukier w kostkach można także przygotować samodzielnie w domu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko wodę, cukier i odpowiednie, małe foremki. Włączając cukier do diety, należy pamiętać o jego umiarkowanym spożyciu.

Kampania Słodka Równowaga

Kampania Słodka Równowaga ma na celu edukację na temat cukru i zasad jego spożycia. Włączając ten składnik do diety, warto poznać wskazówki i zalecenia ekspertów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj.