Karmelizowana marchewka – idealna do obiadu

Wiedząc, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, staramy się spożywać je każdego dnia. Co, jednak gdy już znudziły nam się klasyczne surówki, sałatki i warzywa gotowane?

Odpowiedź to karmelizowane marchewki! Stanowią one doskonałe urozmaicenie prostych dań, są bardzo smaczne i dostarczają wielu cennych składników odżywczych! Przekonaj się, jak samemu przyrządzić karmelizowaną marchewkę w prosty sposób!

Dlaczego warto często jeść marchewkę?

Marchewka to do dumny przedstawiciel warzyw, które powinny być częstym gościem w naszym jadłospisie. Ich spożywanie przynosi szereg korzyści, wśród których należy wymienić:

  • obecność błonnika pokarmowego (3,6 g na 100 g), który nie tylko pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, ale także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów;
  • wysoką zawartość beta – karotenu, czyli prowitaminy A, która wpływa pozytywnie nie tylko na nasz wzrok, ale także i skórę;
  • składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, potas i magnez, które są kluczowe w utrzymaniu równowagi wodno – elektrolitowej, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu i przemiany materii;
  • obecność miedzi, cynku czy beta – karotenu, które dbają o naszą urodę i wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci;
  • zapobieganie otyłości, a także łatwiejsze osiągnięcia prawidłowej masy ciała, dzięki temu, że są niskokaloryczne (zaledwie 33 kcal na 100 g);
  • dłuższe uczucie sytości dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone, które są dłużej trawione, a także znaczne ilości wody i błonnika pokarmowego, które zwiększają objętość treści pokarmowej w jelitach;
  • zmniejszanie ryzyka chorób nowotworowych, ponieważ są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, który jak miotełka oczyszcza nasze jelita, a także przeciwutleniaczy zdolnych do neutralizacji wolnych rodników tlenowych.

Ile kalorii ma karmelizowana marchewka?

Oszacowanie kaloryczności karmelizowanej marchewki jest trudnym zadaniem, ponieważ zmiany zachodzące podczas pieczenia istotnie wpływają na wartość odżywczą dania.

Jednakże 1 porcja karmelizowanej marchewki, przyrządzona z tymiankiem, miodem i oliwą, zawiera około:

Danie

Energia (kcal)

Białko (g)

Tłuszcz (g)

Węglowodany (g)

Błonnik pokarmowy (g)

Karmelizowana marchewka

150

2

6

25

7

A oprócz tego karmelizowana marchewka dostarcza:

  • potasu;
  • żelaza;
  • wapnia;
  • magnezu;
  • cynku;
  • miedzi;
  • manganu;
  • beta – karotenu;
  • niacyny;
  • kwas foliowego;
  • witaminy C.

Jak przygotować karmelizowaną marchewkę? Przepis krok po kroku

Karmelizowana marchewka z piekarnika: przepis krok po kroku

Jak przygotować karmelizowaną marchewkę? Przepis krok po kroku

Składniki

  • Młode marchewki – około 8 sztuk – 300 – 350 g;
  • Miód – 2 łyżeczki – 24 g;
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka – 10 g;
  • Tymianek, suszony – 1/2 łyżeczki – 3 g;
  • Sól – do smaku;
  • Pieprz – do smaku.

Instrukcja przygotowania karmelizowanej marchewki:

  1. Piekarnik włącz na funkcję termoobiegu i nagrzej go do temperatury 180 st. C.
  2. Marchewki dokładnie umyj. Jeśli są to młode marchewki, nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz i pozbędziesz się zabrudzeń. Natomiast te nieco starsze cienko obierz ze skórki.
  3. Do dużej miski przełóż: miód, oliwę, tymianek, sól i pieprz. W tych składnikach zanurz marchewki. Całość wymieszaj.
  4. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią zawartość miski. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Co jakiś czas obróć marchewki na drugą stronę.

Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia.

Smacznego!