Karmelizowana marchewka – doskonały dodatek do obiadu
Warzywa powinny być podstawą naszej diety, więc staramy się spożywać je codziennie. Co jednak zrobić, gdy klasyczne surówki, sałatki i warzywa gotowane przestają nas cieszyć?
Odpowiedzią są karmelizowane marchewki! To smaczne i odżywcze urozmaicenie prostych dań. Spróbuj samodzielnie przyrządzić karmelizowaną marchewkę w prosty sposób i odkryj jej wyjątkowy smak!
Jakie witaminy ma marchewka?
Marchewka to dumny reprezentant warzyw, które powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jej spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych:
- obecność błonnika pokarmowego (3,6 g na 100 g), który nie tylko pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, ale także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów;
- wysoką zawartość beta – karotenu, czyli prowitaminy A, która wpływa pozytywnie nie tylko na nasz wzrok, ale także i skórę;
- składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, potas i magnez, które są kluczowe w utrzymaniu równowagi wodno – elektrolitowej, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu i przemiany materii;
- obecność miedzi, cynku czy beta – karotenu, które dbają o naszą urodę i wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci;
- zapobieganie otyłości, a także łatwiejsze osiągnięcia prawidłowej masy ciała, dzięki temu, że są niskokaloryczne (zaledwie 33 kcal na 100 g);
- dłuższe uczucie sytości dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone, które są dłużej trawione, a także znaczne ilości wody i błonnika pokarmowego, które zwiększają objętość treści pokarmowej w jelitach;
- zmniejszanie ryzyka chorób nowotworowych, ponieważ są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, który jak miotełka oczyszcza nasze jelita, a także przeciwutleniaczy zdolnych do neutralizacji wolnych rodników tlenowych.
Ile kalorii ma karmelizowana marchewka?
Oszacowanie kaloryczności karmelizowanej marchewki jest trudnym zadaniem, ponieważ zmiany zachodzące podczas pieczenia istotnie wpływają na wartość odżywczą dania.
Jednakże 1 porcja karmelizowanej marchewki, przyrządzona z tymiankiem, miodem i oliwą, zawiera około:
Danie |
Energia (kcal) |
Białko (g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik pokarmowy (g) |
Karmelizowana marchewka |
150 |
2 |
6 |
25 |
7 |
A oprócz tego karmelizowana marchewka dostarcza:
- potasu;
- żelaza;
- wapnia;
- magnezu;
- cynku;
- miedzi;
- manganu;
- beta – karotenu;
- niacyny;
- kwas foliowego;
- witaminy C.
Karmelizowana marchewka z piekarnika: przepis krok po kroku
Składniki
- Młode marchewki – około 8 sztuk – 300 – 350 g;
- Miód – 2 łyżeczki – 24 g;
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka – 10 g;
- Tymianek, suszony – 1/2 łyżeczki – 3 g;
- Sól – do smaku;
- Pieprz – do smaku.
Instrukcja przygotowania karmelizowanej marchewki:
- Nagrzej piekarnik do 180°C, używając funkcji termoobiegu.
- Dokładnie umyj marchewki. Młode marchewki wystarczy wyszorować, natomiast starsze cienko obierz ze skórki.
- W dużej misce wymieszaj miód, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Zanurz w tej mieszance marchewki i dokładnie je obtocz.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią zawartość miski. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Co jakiś czas obróć marchewki na drugą stronę.
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia.
Smacznego!
Czytaj więcej: Domowe nalewki – jak zrobić dobrą nalewkę w domu?