Kawa mrożona – 3 przepisy na orzeźwiającą kawę mrożoną
Upalne dni i brak energii to połączenie, które często przytrafia się nawet najbardziej pracowitym osobom. Jednym z doskonałych napojów zarówno na orzeźwienie, jak i przywrócenie sił jest domowa kawa mrożona. To również propozycja dla miłośników słodkości, którzy mogą zdecydować się na takie opcje jak np. kawa mrożona z lodami lub z innymi ulubionymi dodatkami. Jak zrobić kawę mrożoną? Poznaj idealne przepisy i sekrety tego znakomitego napoju.
Dlaczego warto spróbować kawy mrożonej?
Kawa mrożona to napój, który z powodzeniem może zastąpić deser i posmakuje nie tylko miłośnikom małej czarnej czy popularnej latte, ale również zwolennikom herbat. To nie tylko remedium na brak energii, ale również doskonałe orzeźwienie w upalne dni.
Ponadto domowa kawa mrożona to również źródło makro- i mikroelementów. Kawa frappe to napój, który jest znacznie łagodniejszy i lepiej przyswajalny dla układu pokarmowego. Taka kawowa propozycja zawiera cenne dla organizmu białka, a także wapń, żelazo, witaminę A czy węglowodany. Kawa mrożona przyrządzona na różne sposoby nie traci swoich właściwości pobudzających. Nadal podnosi ciśnienie krwi, co pozwala lepiej dotlenić organizm. Ponadto ułatwia koncentrację i zdecydowanie poprawia humor.
3 przepisy na kawę mrożoną, która doda Ci energii
Odpowiedź na pytanie, jak zrobić kawę mrożoną, jest banalnie prosta. Aby jednak znaleźć swój ulubiony napój dodający energii na ciepłe dni, warto wypróbować kilka wariantów kawy mrożonej. Pierwszym z nich jest klasyczna kawa frappe.
Kawa frappe – przepis krok po kroku
Składniki:
- podwójne espresso,
- 100 ml zimnego mleka,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki stołowe cukru,
- kilka kostek lodu.
Podwójne espresso, cukier i wodę umieszczamy w shakerze oraz energicznie potrząsamy do powstania pianki i rozpuszczenia cukru. Wysoką szklankę uzupełniamy kostkami lodu, przelewy zawartość shakera i dopełniamy mlekiem. Taka kawa frappe to idealna porcja dla jednej osoby i ma około 220 kcal.
Kawa mrożona z lodami – przepis
Osoby, które mają ochotę przy okazji na coś słodkiego, mogą wybrać uwielbiany przez wiele osób wariant, jakim jest kawa mrożona z lodami. Składniki na kawę frappe (wraz z mlekiem) oraz jedną gałką ulubionych lodów umieszczamy w blenderze, a następnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość przelewamy do wysokiej szklanki, po czym jeszcze jedną gałkę lodów układamy na wierzchu napoju. Taka kawa mrożona z lodami (jeżeli użyjemy lodów waniliowych) będzie miała około 480 kalorii.
Kawa mrożona z bitą śmietaną i karmelem – przepis
Absolutnym hitem w upalne dni dla wielu osób jest pyszna kawa mrożona z karmelem i bitą śmietaną. Choć domowa kawa w tym wariancie wymaga nieco pracy, gwarantujemy, że absolutnie warto!
Składniki:
- 75 ml espresso,
- 75 ml mleka,
- 1 gałka lodów karmelowych lub śmietankowych,
- kilka kostek lodu,
- 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
- łyżeczka cukru pudru,
- likier karmelowy lub domowy karmel.
Przygotowujemy espresso i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie schłodzone mleko mieszamy z gałką lodów i dodajemy kostki lodu. Dolewamy espresso i łączymy składniki. W osobnym naczyniu do śmietanki kremówki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Do wysokiej szklanki przelewamy napój kawowy, a następnie nakładamy na całość ubitą na sztywno bitą śmietanę. Całość polewamy karmelem.
Kawa mrożona – podawanie i dekoracja
Chociaż domowa mrożona kawa jest niezwykle apetyczna sama w sobie, warto ją dodatkowo udekorować. W tym celu można posypać wierzch kakao lub cynamonem, lub brązowym cukrem. Wysoka szklanka z bogatą wersją kawy mrożonej doskonale też będzie prezentować się w towarzystwie truskawek naciętych do połowy i nabitych na brzeg naczynia.
Kawę warto też podać np. z ciasteczkiem maślanym umieszczonym w bitej śmietanie lub zetrzeć na tarce czekoladę, uzyskując w ten sposób słodkie płatki. Doskonale prezentować się będą również listki mięty i kolorowa słomka.
Sekrety domowej kawy mrożonej
Warto pamiętać, że domowa mrożona kawa powinna być przygotowana ze świeżych składników najwyższej jakości. Mowa tu zarówno o kawie, jak i mleku czy bitej śmietanie. Zdecydowanie smaczniejszy efekt uzyskamy, ubijając ją sami, niż wybierając gotowe produkty dostępne w sprayu. Warto też pokusić się o osobiste przygotowanie domowego karmelu, który podkreśli smak kawy i doda napojowi doskonałej głębi.
Aby utrzymać niską temperaturę kawy mrożonej, dobrze jest też schłodzić szklankę, w której serwowany będzie napój. Zaparzonej kawy nie należy też schładzać kostkami lodu, co spowoduje jej rozcieńczenie. Lepiej pozostawić esencję do samoistnego wystygnięcia. Trzeba też zachować ostrożność podczas parzenia kawy, aby zachować właściwe proporcje w stosunku do wody. Zbyt duża ilość kawy spowoduje, że domowa kawa mrożona będzie cierpka i gorzka pomimo dodanego cukru. Kawa mrożona z gałką lodów bitą śmietaną i karmelem będzie miała niecałe 500 kalorii.
Domowa mrożona kawa – jak dbać o świeżość i dobry smak?
Aby domowa kawa mrożona była smaczna i świeża, należy zadbać o odpowiednie przechowywanie ziaren kawy. Trzeba pamiętać o szczelnym przechowywaniu kaw, zarówno ziarnistych, jak i mielonych.
Jednym z wygodnych sposobów na zachowanie świeżości kawy mrożonej, jak i znaczne ułatwienie sobie przygotowywania tego napoju w różnych wariantach jest zamrożenie kawy. Można to zrobić już po zaparzeniu i wystudzeniu esencji w postaci kostek gotowych do użycia. Zamrożona kawa nie traci swoich walorów smakowych ani cennych właściwości.
Domowa kawa mrożona przygotowana zgodnie z naszymi wskazówkami może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę zarówno jako sposób na coś słodkiego, jak i dostarczenie dodatkowego zastrzyku energii. Znajdź swoją ulubioną wersję domowej kawy mrożonej i delektuj się doskonałym, orzeźwiającym i pobudzającym smakiem w upalne dni.