Konfitura z malin – przepis na pyszne, domowe przetwory

Słoneczne lato stwarza idealne warunki do przygotowania domowych, zdrowych przetworów. I właśnie teraz znajdujemy się w okresie dojrzewania wielu owoców sezonowych, w tym przepysznych malin.

Te słodkie owoce charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale licznymi właściwościami zdrowotnymi! Zawierają one składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, a nawet substancje spowalniające proces starzenia się! Właśnie z tego względu do przygotowania konfitury malinowej, zachęcamy. Poznaj nasz sprawdzony przepis na domową konfiturę z malin.

Konfitura z malin – jakie ma właściwości?

Warto podkreślić, że maliny są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe! Stanowią ważne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit. W malinach znajdziemy także znaczne ilości wodywitamin (A, C, z gr. B – B1, B2, B3), a także składniki mineralne takie jak wapń, magnez, miedź, potas, cynk, mangan czy żelazo oraz selen.

Maliny charakteryzują się słodkim smakiem, ale nie wpływają znacząco na poziom glukozy we krwi (przy zachowaniu umiarkowanych dawek świeżych owoców), ponieważ zawierają kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy i salicylowy), a także pektyny. W związku z tym, pod postacią świeżych owoców, są produktem rekomendowanym dla cukrzyków. Jak wykazują dane źródłowe owoce i liście malin pobudzają potliwość i mają działanie przeciwgorączkoweprzeciwzapalnie, a także przeciwbakteryjnie.

Co ciekawe, maliny zawierają także znaczne ilości związków należących do grupy polifenoli. Właśnie te substancje pozwalają na zwolnienie procesów starzenia się komórek. W malinach spotkać możemy także karotenoidy, które kojarzą nam się przede wszystkim z marchewką.

Konfitura z malin, jako że zawiera znaczną ilość owoców w przeliczeniu na porcje, może stanowić istotne źródło tych cennych, prozdrowotnych składników. Włączając konfiturę z malin do swojej diety, warto także pamiętać, że najbardziej rekomendowaną postacią są świeże owoce. Nie należy o nich zapominać!

Domowa konfitura malinowa – przepis

Domowa konfitura malinowa - przepis

To właśnie malinowa konfitura stanowi idealne rozwiązanie dla tych, którzy za przygotowywanie domowych przetworów zabierają się po raz pierwszy! Jest ona niezwykle prosta i stosunkowo szybka w wykonaniu. Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis na konfiturę z malin!

Składniki

  • maliny (optymalnie świeże) – 1,5 kg,
  • cukier spożywczy – 1,5 szklanki (300 g),
  • woda – 1 szklanka (250 ml).

Przygotowanie

  • Cukier przesyp do rondla o grubym dnie i dodaj wodę. Całość zagotuj, co jakiś czas mieszając.
  • Przygotuj maliny: pozbądź się szypułek i liści. Przepłucz je pod bieżącą wodą i dodaj do rondelka z cukrem i wodą.
  • Po dodaniu malin zmniejsz ogień. Całość wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pamiętaj, aby raz na jakiś czas zamieszać masę.
  • Gotową konfiturę przelej do słoiczków i odstawiaj je do góry dnem, aż się zapasteryzują.

Z czym podawać konfiturę z malin?

Konfitura z malin do deserów

Prawdziwa konfitura z malin ma grudkowatą konsystencję i lekko kwaśny smak. Stanowi zatem idealny dodatek do twarożku czy pieczywa np. słodkich bułeczek maślanych. Konfiturę z malin możesz wykorzystać także do naleśników, wypieków słodkich czy kremowych ciast. Tu konfitura malinowa wprowadzi ciekawy smak i teksturę. Konfitura malinowa sprawdź się także jako dodatek do słodkiej, kruchej bezy, zwłaszcza jeśli ograniczyliśmy dodatek cukru do konfitury.

Domowa konfitura malinowa to smaczny dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Warto pamiętać, że przetwory z malin zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem cukru, gdyż owoce naturalnie charakteryzują się delikatnie kwaśnym smakiem. Z tego względu najlepiej konfiturę malinową dodawać do słodkich ciast i wypieków.

Pod względem technicznym jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Z punktu widzenia żywieniowego, o ile nie przesadzimy z cukrem, konfitura malinowa może stanowić bardzo dobry sposób na wprowadzenie znacznej ilości owoców do diety.