Krem orzechowy, czyli idealna dekoracja do tortu i babeczek! Jak go przygotować w domu?

Domowy krem orzechowy to idealne rozwiązanie, gdy poszukujemy smacznej oraz eleganckiej dekoracji do tortu i babeczek. Samo przygotowywanie kremu jest proste, ale wymaga cierpliwości.

W zależności od przeznaczenia, masa orzechowa może być bardziej lub mniej rozdrobniona, a także może być wzbogacona w inne dodatki, np. kakao lub serek mascarpone. Poznaj naszą receptę na pyszny, domowy krem orzechowy!

Krem orzechowy a masło orzechowe 

Krem orzechowy to gładka i kremowa pasta wykonana głównie z orzechów, często z dodatkiem cukru, kakao i oleju. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, naleśników czy wypieków, dodając im intensywny smak orzechów. Masło orzechowe natomiast to gęsta i kremowa pasta zmielonych orzechów, bez dodatku cukru czy oleju, co sprawia, że jest bardziej zbliżone do naturalnego smaku orzechów i często wybierane przez osoby preferujące bardziej naturalne produkty.

Domowy krem orzechowy – jaki rodzaj orzechów wybrać?

Na początku warto od razu powiedzieć, że właściwie wszystkie orzechy sprawdzą się do przygotowania kremu orzechowego. Najsłodszy krem uzyskamy z orzechów ziemnych, nerkowców lub migdałów. Orzechy laskowe należy obrać ze skórek.

Ponadto warto pamiętać, że zasadniczym procesem przy przygotowywaniu kremu orzechowego jest mielenie surowców. Zatem, jeśli potrzebujemy kremowej i gęstej masy, lepiej sprawdzą się orzechy o większej zawartości białka np. orzechy laskowe czy nerkowce. Z kolei krem z orzechów włoskich czy ziemnych, z uwagi na większy udział tłuszczu, będzie miał bardziej wyraźny smak i lepką konsystencję.

Przepis na krem orzechowy z orzechów laskowych

 

Przepis na krem orzechowy z orzechów laskowych

Najczęściej spotykany domowy krem orzechowy jest właśnie z orzechów laskowych. Z dodatkiem mlecznej czekolady lub kakao przypomina popularną pastę do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • orzechy laskowe – 200g,
  • cukier spożywczy – 5 łyżek (ok. 50g),
  • kakao naturalne – 1,5 łyżki (ok. 15g),
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ – 1 szklanka (ok. 200ml).

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C., a blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy przesyp na blachę i piecz je przez około 10 – 12 minut.
  • Orzechy owiń w bawełnianą, czystą ściereczkę i pocieraj, tak, aby zetrzeć z nich skórkę.
  • Delikatnie podgrzej mleko, po czym przelej je do naczynia blendera.
  • Do kielicha blendera dodaj: cukier, kakao i orzechy.
  • Zblenduj całość na gładki krem.

Smacznego!

Porady

Gotowy krem orzechowy najlepiej przechowywać w lodówce.
Jeśli wiesz, że twój blender nie będzie w stanie rozdrobnić orzechów, możesz je wcześniej (np. na noc) namoczyć w wodzie.

Prosty krem orzechowy z mascarpone – przepis

Przepis na krem orzechowy z mascarpone

Ciekawym rozwiązaniem jest także krem orzechowy przygotowany na bazie serka mascarpone. Ma on nieco bardziej delikatny smak i zdecydowanie bardziej kremową konsystencję. Krem orzechowy do tortu właśnie z dodatkiem mascarpone może być lepszym rozwiązaniem, ponieważ jest bardziej plastyczny.

Składniki

  • orzechy laskowe – 200g,
  • cukier spożywczy – ½ szklanki (ok. 100g),
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ – 1 szklanka (ok. 200ml),
  • śmietanka kremówka 36% tł. – 1 opakowanie (200 ml),
  • serek mascarpone – 1 opakowanie.

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C., a blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy laskowe przesyp na blachę i piecz przez około 10 – 12 minut.
  • Orzechy owiń bawełnianą i czystą ściereczkę. Następnie pocieraj je tak, aby zetrzeć z nich skórkę.
  • Delikatnie podgrzej mleko, po czym przelej je do naczynia blendera.
  • Do kielicha blendera dodaj orzechy i połowę cukru.
  • Zblenduj całość na gładki krem.
  • Do masy orzechowej dodaj mascarpone i ponownie zblenduj całość na gładką masę.
  • W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę z pozostałą ilością cukru.
  • Do masy serowo – orzechowej dodaj śmietankę z cukrem. Całość połącz w jednolitą masę, wystarczy, że wymieszasz łyżką.

Smacznego!

Jak wykorzystać masę orzechową?

Masa orzechowa jako dodatek do ciast

Domowy krem orzechowy doskonale nadaje się jako dodatek do różnych wypieków, takich jak torty, ciasteczka czy babeczki. Można go również wykorzystać jako alternatywę dla klasycznych past do smarowania pieczywa, a w wersji z mascarpone świetnie pasuje do naleśników i placuszków.

W skrócie, przygotowanie domowej pasty orzechowej jest proste i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z różnymi wypiekami, a także stanowi interesującą alternatywę dla sklepowych kremów i past. Nasz przepis oferuje kremowy smak z nutą czekolady, który z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom. Druga propozycja z mascarpone jest bardziej delikatna i kremowa. Zachęcamy do wypróbowania!

Smacznego!