Krem orzechowy, czyli idealna dekoracja do tortu i babeczek! Jak go przygotować w domu?

Domowy krem orzechowy to idealne rozwiązanie, gdy poszukujemy smacznej oraz eleganckiej dekoracji do tortu i babeczek. Samo przygotowywanie kremu jest proste, ale wymaga cierpliwości.

W zależności od przeznaczenia, masa orzechowa może być bardziej lub mniej rozdrobniona, a także może być wzbogacona w inne dodatki, np. kakao lub serek mascarpone. Poznaj naszą receptę na pyszny, domowy krem orzechowy!

Domowy krem orzechowy – jaki rodzaj orzechów wybrać?

Na początku warto od razu powiedzieć, że właściwie wszystkie orzechy sprawdzą się do przygotowania kremu orzechowego. Najsłodszy krem uzyskamy z orzechów ziemnych, nerkowców lub migdałów. Orzechy laskowe należy obrać ze skórek.

Ponadto warto pamiętać, że zasadniczym procesem przy przygotowywaniu kremu orzechowego jest mielenie surowców. Zatem, jeśli potrzebujemy kremowej i gęstej masy, lepiej sprawdzą się orzechy o większej zawartości białka np. orzechy laskowe czy nerkowce. Z kolei krem z orzechów włoskich czy ziemnych, z uwagi na większy udział tłuszczu, będzie miał bardziej wyraźny smak i lepką konsystencję.

Przepis na krem orzechowy z orzechów laskowych

Przepis na krem orzechowy z orzechów laskowych

Najczęściej spotykany domowy krem orzechowy jest właśnie z orzechów laskowych. Z dodatkiem mlecznej czekolady lub kakao przypomina popularną pastę do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • orzechy laskowe – 200g,
  • cukier spożywczy – 5 łyżek (ok. 50g),
  • kakao naturalne – 1,5 łyżki (ok. 15g),
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ – 1 szklanka (ok. 200ml).

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C., a blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy przesyp na blachę i piecz je przez około 10 – 12 minut.
  • Orzechy owiń w bawełnianą, czystą ściereczkę i pocieraj, tak, aby zetrzeć z nich skórkę.
  • Delikatnie podgrzej mleko, po czym przelej je do naczynia blendera.
  • Do kielicha blendera dodaj: orzechy, cukier i kakao.
  • Zblenduj całość na gładki krem.

Smacznego!

Porady

Gotowy krem orzechowy najlepiej przechowywać w lodówce.
Jeśli wiesz, że twój blender nie będzie w stanie rozdrobnić orzechów, możesz je wcześniej (np. na noc) namoczyć w wodzie.

Prosty krem orzechowy na bazie mascarpone – przepis

Przepis na krem orzechowy z mascarpone

Ciekawym rozwiązaniem jest także krem orzechowy przygotowany na bazie serka mascarpone. Ma on nieco bardziej delikatny smak i zdecydowanie bardziej kremową konsystencję. Krem orzechowy do tortu właśnie z dodatkiem mascarpone może być lepszym rozwiązaniem, ponieważ jest bardziej plastyczny.

Składniki

  • orzechy laskowe – 200g,
  • cukier spożywczy – ½ szklanki (ok. 100g),
  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ – 1 szklanka (ok. 200ml),
  • śmietanka kremówka 36% tł. – 1 opakowanie (200 ml),
  • serek mascarpone – 1 opakowanie.

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C., a blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy laskowe przesyp na blachę i piecz przez około 10 – 12 minut.
  • Orzechy owiń bawełnianą i czystą ściereczkę. Następnie pocieraj je tak, aby zetrzeć z nich skórkę.
  • Delikatnie podgrzej mleko, po czym przelej je do naczynia blendera.
  • Do kielicha blendera dodaj orzechy i połowę cukru.
  • Zblenduj całość na gładki krem.
  • Do masy orzechowej dodaj mascarpone i ponownie zblenduj całość na gładką masę.
  • W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę z pozostałą ilością cukru.
  • Do masy serowo – orzechowej dodaj śmietankę z cukrem. Całość połącz w jednolitą masę, wystarczy, że wymieszasz łyżką.

Smacznego!

Jak wykorzystać masę orzechową?

Masa orzechowa jako dodatek do ciast

Domowy krem orzechowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast np. tortu, ciasteczek czy babeczek. Można go także wykorzystać jako zamiennik past czekoladowych do pieczywa, a w wersji z mascarpone świetnie posłuży także jako dodatek do naleśników i placuszków.

Podsumowując, domową pastę orzechową przygotujesz na kilka prostych sposobów. Jest to doskonały dodatek do ciast, tortów i ciasteczek. Będzie to także ciekawa alternatywa dla kremów i past dostępnych w sklepach. Krem orzechowy z naszego przepisu w pierwszej wersji ma czekoladowy smak, który bez wątpienia znajdzie wielu wielbicieli. Druga propozycja, dzięki dodatkowi serka mascarpone, jest bardziej delikatna i kremowa. Zapraszamy do wypróbowania!

Smacznego!