Kruche ciasteczka z cukrem – jak zrobić je w domu?

W obecnych czasach umiejętność przygotowania domowych, maślanych ciasteczek, to nie byle gratka! Zwłaszcza że bezpieczne udanie się do sklepu lub cukierni jest sporym wyzwaniem. Zatem, chcąc zapewnić sobie i swoim domownikom bezpieczeństwo, a także przynieść nieco radości, warto spróbować samodzielnie przygotować pyszne, słodkie wypieki!

Maślane ciasteczka, czyli smaki z dzieciństwa

Kruche ciasteczka z cukrem to cudowny smak dzieciństwa! Być może wielu z nas do dzisiaj jeszcze pamięta ten zapach wanilii, który unosił się podczas ich wypiekania w rodzinnej kuchni. Przygotowane przez mamę lub babcię czekały na nas po powrocie ze szkoły.  Również obecny okres sprzyja przemyśleniom i docenianiu tego, co dobre i cenne. Tak więc i my przenosimy się w te beztroskie czasy dzieciństwa. Dołącz do naszej kulinarnej podróży!

Kruche ciastka z cukrem – poznaj ich sekrety!

Teraz gdy mam więcej czasu, możemy bardziej zadbać o jakość naszej diety. Przyrządzając maślane ciasteczka z cukrem w domu, możemy zadbać o to, aby składały się one tylko ze składników najwyższej jakości! A może uda nam się także zachęcić do współpracy domowników? Będzie to wspaniałe rozwiązanie na spędzenie czasu razem!

Jak wskazują najbardziej doświadczeni cukiernicy, ciasto kruche, mimo iż wydaje się proste, skrywa kilka tajemnic. Dotyczą one dobru odpowiednich składników, a w konsekwencji zapewniają one chrupkość, a także słodki, przyjemny smak naszych wypieków! 

Mianowicie, okazuje się, że do wypieku kruchych, domowych ciasteczek najlepsza będzie mąka krupczatka, czyli mąka o typie 450. Następnie, bardzo ważnym elementem ciasta kruchego jest rodzaj stosowanego tłuszczu. Tutaj tradycyjnie stosuje się masło lub smalec, które do wyrabiania ciasta zawsze powinny być zimne, np. bezpośrednio wyjęte z lodówki. 

Kolejny ważny składnik to jaja. Należy postarać się, aby dokładnie oddzielić żółtka od białek i wykorzystać tylko żółtka. Bowiem to one nadają ciastu kruchość. I finalnie cukier, czyli ostatni element tradycyjnych wypieków. Do ciasta kruchego najlepiej sprawdza się cukier puder. Jeśli jednak nie mamy go w domu, możemy go przygotować z klasycznego cukru spożywczego.

Te wszystkie zebrane składniki stanowią świetną bazę do kruchych domowych ciasteczek z cukrem. Jak wskazują eksperci, zastosowanie proporcji wagowych mąka: tłuszcz: cukier = 3:2:1 niweluje konieczność stosowania chemicznych środków spulchniających. 

Pamiętajmy także, aby ciesząc się smakiem naszych domowych wypieków, robić to z umiarem. W końcu słodycze to tylko ewentualny dodatek do naszej podstawowej diety, z którym nie należy przesadzać! Zatem słodkimi wypiekami podzielmy się z domownikami!

Wartość odżywcza 100 g ciasta kruchego

Energia (kcal)

440

Białko (g)

5,2

Tłuszcz (g)

23,9

Węglowodany (g)

51,4

Błonnik pokarmowy (g)

1,2

Jak zrobić ciasteczka z cukrem? Przepis krok po kroku

Jak zrobić ciasteczka z cukrem? Przepis krok po kroku

W tym szczególnym okresie przepis na domowe, kruche ciasteczka z cukrem to wielki skarb! Dzielmy się z Tobą tą sprawdzoną recepturą! Mamy nadzieję, że pyszne kruche ciasteczka z cukrem wywołają na buzi twojej i domowników taki sam uśmiech, jak i u nas!

Składniki

  • mąka pszenna – 2 szklanki – 250 g;
  • cukier spożywczy* – ¾ szklanki (150g) lub cukier puder –  ¾ szklanki (90 g);
  • żółtko jaja kurzego – 1 sztuka;
  • masło – 1 kostka – 200 g;
  • ekstrakt waniliowy – opcjonalnie.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę. 
  2. Masło pokroić na cienkie plasterki (powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki).
  3. Mąkę i masło połączyć w jedną zwartą masę, dodać żółtko i cukier*.

*Jeśli używasz cukru spożywczego, należy zmielić go na cukier puder. Instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj. (W młynku do kawy lub blenderze zmiel cukier spożywczy na drobny pył, tak aby powstał cukier puder).

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę. 
  2. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 – 2 godziny.
  3. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzej piekarnik do temp. 175 st. C. 
  4. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie/stolnicy posypanej mąką, tak aby uzyskało grubość 4 – 6 mm.
  6. Z tak przygotowanego ciasta wykrajaj dowolne kształty. Możesz w tym celu skorzystać ze specjalnych foremek lub górnej części szklanki.
  7. Surowe ciasteczka układaj na papierze do pieczenia. Piecz je przez 10 – 12 minut w temperaturze 175 st. C. Ustaw grzanie góra-dół.
  8. Gotowe, lekko zarumienione ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Dlaczego należy schłodzić ciasto?

Schłodzenie ciasta jest kluczowym etapem w przygotowywaniu kruchych ciasteczek, ponieważ wpływa na ich teksturę i łatwość obróbki. Proces chłodzenia pozwala tłuszczowi w cieście (margaryna lub masło) stwardnieć, co zapobiega rozlewanie się ciastek podczas pieczenia i pomaga utrzymać ich kształt. Gdy ciasto kruche jest odpowiednio schłodzone, staje się łatwiejsze do rozwałkowania na stolnicy, nie przywiera i pozwala na precyzyjne wycinanie foremką. Dodatkowo, chłodzenie zwiększa kruchą konsystencję ciasteczek, czyniąc je delikatnymi i chrupiącymi po upieczeniu.

Wariacje kruchych ciasteczek – eksperymentuj z dodatkami

Kruche ciasteczka z cukrem oferują wspaniałą bazę do eksperymentów z różnorodnymi dodatkami. Możesz wzbogacić tradycyjny przepis na kruche ciastka, dodając do ciasta składniki takie jak migdały, orzeszki z kremem, cukier waniliowy, czy nawet kwaśną śmietanę dla uzyskania unikalnego smaku. Inne popularne dodatki to laski wanilii, które nadadzą subtelnego aromatu, lub cukrem trzcinowym dla głębszego smaku. Dla odważnych – skórka cytrynowa lub pomarańczowa nada ciasteczkom orzeźwiający akcent. Każda modyfikacja może przynieść nowe, ekscytujące doznania smakowe.

Jak przechowywać domowe ciasteczka, aby zachowały świeżość?

Jak przechowywać domowe ciasteczka, aby zachowały świeżość?

Aby domowe kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu zachowały jak najdłużej swoją świeżość i chrupkość, istotne jest odpowiednie przechowywanie. Po całkowitym ostudzeniu ciastek najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, który zapobiegnie dostawaniu się powietrza i wilgoci. Umieszczanie ciasteczek w jednej warstwie, oddzielonych papierem do pieczenia, pomoże uniknąć ich sklejania się lub rozmoczenia. Jeśli planujesz przechowywać ciasteczka dłużej niż tydzień, rozważ zamrożenie w szczelnych pojemnikach lub torbach do mrożenia, co pozwoli zachować ich smak i teksturę na jeszcze dłużej.