Lemoniada jak z restauracji – 3 przepisy na domową lemoniadę

Odświeżająca lemoniada to remedium na gorące dni! Ten prosty napój znakomicie gasi pragnienie w sezonie upałów, a dzięki dużej zawartości wody doskonale nas nawadnia. Zastanawiasz się jak przygotować pyszną, domową lemoniadę, aby smakowała tak jak w Twojej ulubionej restauracji? Mamy dla Ciebie kilka smacznych propozycji. Koniecznie je wypróbuj!

Jak powstała lemoniada? Krótka historia lemoniady

Lemoniada, przede wszystkim cytrynowa, cieszy się ogromną popularnością w sezonie letnim. Jednocześnie coraz częściej chętnie sięgamy po nią przez cały rok. Jednakże, czy tak było zawsze? Jaka jest historia lemoniady?

Jak wskazują dane źródłowe, już w starożytności, na terenach dzisiejszego Egiptu i okolic, spożywano napoje o kwaśnym smaku na bazie limonek czy dostępnych w tym regionie cytryn perskich. Już wtedy wierzono, że takie płyny korzystnie wpływają na zdrowie. Jednakże do wzrostu popularności napojów na bazie cytryny doszło najprawdopodobniej dużo później, w średniowieczu, kiedy to cytryny dotarły do Europy i stały się bardziej dostępne.

Co ciekawe, lemoniady na bazie cytryn od lat były spożywane nie tylko przez mieszkańców miast czy wsi, ale także przez żeglarzy, w celu uniknięcia niedoboru witaminy C podczas długich, morskich podróży. Co więcej, w przeszłości za podstawę lemoniady uważano przede wszystkim wodę i sok z cytryn. Cukier jako początkowo kosztowny dodatek, był dostępny przede wszystkim dla osób bardziej zamożnych.

Domowa lemoniada, czyli smak lata w Twojej kuchni – w czym tkwi jej sekret?

Podstawą dobrej lemoniady są świeże i aromatyczne składniki! Mowa tu przede wszystkim o cytrynach. Warto wybrać te o intensywnie cytrusowym zapachu. Będą one bardziej soczyste i odświeżające. Co więcej, jeśli chcesz nadać swojej lemoniadzie nieco więcej aromatu, podczas podawania napoju przetrzyj rant szklanek świeżą skórką z cytryny.

Ile kalorii ma lemoniada?

Klasyczna lemoniada to idealna propozycja na lato! Kaloryczność tego napoju zależy przede wszystkim od zawartości cukru. Przeważnie 1 szklanka lemoniady to około 50 – 75 kcal. Warto zastępować słodzone napoje gazowane domową lemoniadą, gdyż dostarcza ona o około połowę kalorii mniej.

Jak zrobić lemoniadę

Jak zrobić lemoniadę? 3 sprawdzone przepisy

Domowa lemoniada to prawdziwy skarb w letnie i upalne dni. Dzięki obecności wody, doskonale poprawia nawodnienie, co sprawdza się szczególnie u osób, które nie lubią pić zwykłej wody. Z kolei wysoka zawartość witaminy C wpływa korzystnie na układ krwionośny, potencjał antyoksydacyjny organizmu czy układ odpornościowy. Zastanawiasz się jak przygotować smaczną lemoniadę dla całej rodziny? Mamy na to kilka sposobów!

Lemoniada cytrynowa

lemoniada cytrynowa

Lemoniada z cytryny jest zdecydowanie najczęściej spotykanym rodzajem lemoniady. Jest to propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim – małym i dużym domownikom! Co więcej, zmieniając ilość cukru, możesz indywidualnie dopasować poziom słodkości do Waszych preferencji.

Składniki

  • Woda – 1,5 l
  • Cytryny – 3 sztuki (jeśli są mało soczyste, ilość możesz zwiększyć nawet do 4 – 5 sztuk)
  • Cukier spożywczy – 3 łyżki
  • Gorąca woda – ½ szklanki
  • Mięta (świeże liście) – 1 garść
  • Lód – do podania

Przygotowanie

  1. Przygotowanie lemoniady rozpoczynamy od dokładnego umycia cytryn i opłukania pod bieżącą wodą świeżych liści mięty.
  2. Małą ilość wody zagotuj na wrzątek, następnie przelej do kubka i dokładnie wymieszaj z cukrem.
  3. Cytryny przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok.
  4. Do dużego dzbanka przelej wodę mineralną, dodaj rozpuszczony cukier i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Na koniec dodaj listki mięty. Aby były bardziej aromatyczne, przed wrzuceniem ich do dzbanka ściśnij je pomiędzy dłońmi.
  5. Gotową lemoniadę podawaj z dużą ilością lodu.

Dodatkowa porada!

Ciekawi Cię lemoniada gazowana? Wymień klasyczną wodę mineralną na wodę gazowaną. Ten prosty zabieg pozwoli wzbogacić Twoją domową lemoniadę w lubiane przez niektórych bąbelki!

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuza to propozycja nieco rzadziej spotykana, jednakże także bardzo smaczna. Arbuz to owoc, który króluje pod względem zawartości wody. Jego aromat to niewątpliwie smak lata! Zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę arbuzową? Wypróbuj nasz sposób!

Składniki

  • Woda – ok. 1,5 l
  • Arbuz – 1/3 sztuki – około 450 g
  • Cytryny – 2 sztuki (jeśli są mało soczyste, ilość możesz zwiększyć do 3 – 4 sztuk)
  • Cukier spożywczy – 2 łyżki
  • Gorąca woda – ½ szklanki
  • Mięta (świeże liście) – 1 garść (opcjonalnie)
  • Lód – do blendowania – 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie lemoniady arbuzowej rozpocząć od dokładnego umycia owoców – cytryn i arbuza, a także opłukania świeżych liści mięty.
  2. Małą ilość wody należy zagotować na wrzątek i wymieszać z cukrem.
  3. Przygotować arbuza: odkroić skórkę i pozbyć się pestek.
  4. Cytryny pokroić na połówki i wycisnąć z nich sok.
  5. Do naczynia blendera włożyć lód i arbuza, dodać wodę, sok z cytryny i rozpuszczony cukier. Całość zmiksować.
  6. Zawartość misy blendera przelać do dużego dzbanka, przelewając jednocześnie wszystko przez sito. Na koniec dodać świeże listki mięty i garść kostek lodu.

Lemoniada truskawkowa

lemoniada truskawkowa

Lemoniada z truskawek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji cytrynowej. Do jej przygotowania zachęcamy szczególnie na początku sezonu letniego, kiedy to słodkich i aromatycznych truskawek mamy pod dostatkiem! Taki napój świetnie także sprawdzi się jako lemoniada dla dzieci!

Składniki

  • Woda – ok. 1,5 l
  • Truskawki – 2 szklanki – około 300 g
  • Cytryny – 2 sztuki (jeśli są mało soczyste, ilość zwiększyć do 3 sztuk)
  • Cukier spożywczy – 3 – 4 łyżki
  • Gorąca woda – ½ szklanki
  • Mięta (świeże liście) – 1 garść (opcjonalnie)
  • Lód – do blendowania – 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie lemoniady z truskawek rozpoczynamy od dokładnego umycia owoców – cytryn i truskawek, a także opłukania świeżych liści mięty.
  2. Małą ilość wody należy zagotować na wrzątek i wymieszać z cukrem.
  3. Przygotować truskawki pozbywając się zielonych szypułek.
  4. Cytryny pokroić na połówki i wycisnąć z nich sok.
  5. Do naczynia blendera włożyć lód i truskawki, dodać wodę, sok z cytryny i rozpuszczony cukier. Całość zmiksować.
  6. Zawartość blendera przelać do dużego dzbanka, całość przelewając przez sito. Na koniec dodać świeże listki mięty i garść kostek lodu.

Domowa lemoniada – najlepszy i uniwersalny napój na lato!

Podsumowując, domowa lemoniada z arbuza czy cytryny, to idealne rozwiązanie na gorące lato! Ten napój doskonale gasi pragnienie, nawadnia, a także wzbogaca dietę w cenne i zdrowe produkty takie jak świeże owoce czy zioła. Wybierz swój ulubiony przepis na lemoniadę i ciesz się jej smakiem do woli!

Kampania Słodka Równowaga

Jeśli interesujesz się dietą i zastanawiasz się, jak umiejętnie ją komponować, zajrzyj na stronę kampanii Słodka równowaga. Znajdziesz tam wiele porad i wskazówek, jak właściwie ułożyć swój jadłospis, a także, jak znaleźć umiar pomiędzy tym, co słodkie i smaczne a zdrowe. Zapraszamy!