Malinowa chmurka – sprawdzony przepis na przepyszne letnie ciasto!

Poszukujesz przepisu na smaczny i lekki deser? Poznaj naszą propozycję na upalne dni! Oto malinowa chmurka z bezą! Jest to delikatne ciasto na bazie malin, które są absolutnym hitem w sezonie wakacyjnym. Spraw, aby Twoje lato było niezapomniane, rozpieść swoje kubki smakowe! Serdecznie zapraszamy!

Ile kalorii ma malinowa chmurka?

W dalszej części tekstu znajdziesz przepis na malinową chmurkę z bezą. Z tej receptury powinno powstać ciasto o wymiarach ok. 25 na 35 cm. Takie ciasto dzielimy na 20 kawałków. Każda porcja ma około 285 kcal.

Jak zrobić malinową chmurkę?

Malinowa chmurka to ciasto, które składa się z kilku warstw. Każda z nich jest innej konsystencji! Warstwa wierzchnia to krucha i słodka beza, którą najlepiej upiec dzień wcześniej. Kolejna warstwa to słodki krem przygotowany na bazie śmietanki i serka mascarpone ubijanych z cukrem pudrem. Następna jest część malinowa powstała ze świeżych bądź mrożonych owoców. Z kolei spód to delikatne, kruche ciasto. Ostatecznie przysmak ten zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Szczegółowy przepis znajdziesz poniżej.

Malinowa chmurka: składniki

Malinowa chmurka: składniki

Ciasto malinowa chmurka to idealna propozycja na okres zarówno wiosenno – letni, kiedy malin mamy pod dostatkiem, jak i na zimę. Wtedy można skorzystać z mrożonych owoców. Poznaj wszystkie składniki, jakie są niezbędne, aby przygotować ten pyszny deser!

Ciasto kruche

  • masło (schłodzone) – 120 – 130 g,
  • żółtka (kurze, schłodzone) – 4 szt.,
  • mąka pszenna – 1 szklanka (160 g),
  • cukier waniliowy – 3 łyżeczki,
  • cukier puder – 3 łyżki (płaskie),
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Galaretka malinowa

  • maliny – ok. 750 – 800 g (mogą być świeże lub mrożone),
  • galaretka malinowa w proszku – 4 szt.,
  • woda (wrząca) – 1 litr.

Krem

  • śmietanka kremówka 36% – 0,5 l (prosto z lodówki),
  • serek mascarpone – 250 g (prosto z lodówki),
  • żelatyna – 2 łyżki,
  • cukier puder – 3 łyżki,
  • woda (gorąca) – ¼ szklanki.

Beza

  • cukier spożywczy – 1 szklanka,
  • białka (kurze) – 4 szt.,
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki,
  • sól – szczypta.

Przepis na malinową chmurkę

Przygotowanie chmurki malinowej jest stosunkowo proste, ale wymaga czasu i dokładności. Optymalnym rozwiązaniem będzie, jeśli podzielisz przygotowanie poszczególnych warstw ciasta na dwa dni. Jeśli natomiast nie masz aż tyle czasu, w jeden dzień także zdążysz! A zatem, do dzieła! Wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Słodki sukces gwarantowany!

Przygotowanie: malinowa chmurka krok po kroku

Przygotowanie: malinowa chmurka krok po kroku

Przygotowanie bezy

  • Do dużej miski wbij białka i dodaj sól, całość ubij na sztywną pianę.
  • Do piany stopniowo dodawaj cukier, delikatnie mieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj do osiągnięcia gładkiej, błyszczącej i sztywnej konsystencji.
  • Na blasze piekarnika rozłóż papier do pieczenia.
  • Na papier przełóż sztywną pianę. Najlepiej będzie, jeśli uda Ci się uformować z niej prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Całość wyrównaj do jednej wysokości.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w tem. 140 st. C. przez około 1 godzinę. Następnie lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw do wysuszenia na co najmniej kilka godzin, optymalnie na noc.

Przygotowywanie spodu z ciasta kruchego

  • Masło (prosto z lodówki) posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż na blat.
  • Do masła dodaj mąkę i wbij żółtka jaj (prosto z lodówki).
  • Dodaj oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia.
  • Całość ugniataj na ciasto jednolitej konsystencji.
  • Wybierz prostokątną formę (optymalnie o wymiarach ok. 25 na 35 cm), wyłóż papierem do pieczenia i wyklejaj ciastem.
  • Tak przygotowaną formę włóż na ok. 1h do lodówki.
  • Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół). Na koniec odstaw do wystygnięcia.

Przygotowywanie warstwy malinowej

  • Maliny opłucz pod bieżącą wodą.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj, dodaj owoce i odstaw do przestudzenia.
  • Gdy galaretki będą chłodne, wstaw je do lodówki, aby mocnej stężały.
  • Gdy galaretki będą już dosyć gęste/stałej konsystencji, wylej je na kruchy spód, wyrównaj i całość ponownie wstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia.

Przygotowywanie kremu

  • Chłodną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj, a gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz moc ubijania i zacznij dodawanie serka mascarpone.
  • Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  • Chłodną, ale wciąż płynną żelatynę, stopniowo dodawaj do mlecznej masy. Całość wymieszaj.

Ciasto malinowa chmurka – składanie

Ostatecznie zostało tylko poskładać poszczególne warstwy:

  • Na kruche ciasto z galaretką wyłóż krem, wyrównaj do jednej wysokości.
  • Delikatnie przełóż bezę, lekko ją dociskając, tak, aby przykleiła się do ciasta.
  • Ciasto wstaw do lodówki do ostatecznego schłodzenia.

Smacznego!

Malinowa chmurka z bezą to nasz letni ulubieniec! Ciasto jest idealnie skomponowane pod względem smaku – dodatek cukru i serka nadaje słodkości, a malin kwaśnego posmaku. Deser ten zarówno w smaku, jak i konsystencji, jest bardzo delikatny. Stanowi zatem idealny przysmak na ciepłe, letnie dni!