Mazurek wielkanocny – prosty przepis na tradycyjne ciasto

Mazurek to ciasto, które tradycyjnie przygotowujemy podczas celebracji Wielkanocy. Obok cytrynowej babki drożdżowej jest jednym z kulinarnych symboli tych świąt! Prawdziwy mazurek składa się z dwóch warstw, najczęściej ciasta – kruchego i biszkoptowo – tłuszczowego. Poszukujesz sprawdzonego przepisu na przepyszny mazurek wielkanocny? Poznaj nasz przepis!

Prawdziwy mazurek wielkanocny – skąd pochodzi?

Mazurek wielkanocny to ciasto znane w całej Polsce. A mimo to, w wielu dokumentach źródłowych, nadal nie do końca jasne jest pochodzenie mazurka. Jak wskazują niektórzy historycy, na pełne uformowanie się tradycji pieczenia tego ciasta mogło mieć wpływ kilka regionów Polski i połączenie naszej wspólnej tradycji.

Co więcej, warto także podkreślić, że mazurek wielkanocny to ciasto, które możemy spotkać pod różnymi wariantami np. mazurek kajmakowy, mazurek orzechowy itp. Przysmak ten może także składać się z różnych elementów – może być nadziewany, z czekoladą, przyozdobione marcepanem czy masą migdałową. Jednym z najbardziej tradycyjnych mazurków jest “Mazurek orzechowy”, który pochodzi z województwa kujawsko – pomorskiego.

Jak zrobić mazurek wielkanocny? Krok po kroku

Jak zrobić mazurek wielkanocny? Krok po kroku

Ciasto mazurek bywa pracochłonne, ale sprawdzony przepis z pewnością ułatwi drogę do osiągnięcia kulinarnego sukcesu! Poznaj nasz sposób na mazurek z kajmakiem.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wypieczenia spodu mazurka. W kolejnym kroku przygotujemy prawdziwą, domową masę kajmakową i gotowe! A jeśli oprócz tradycyjnego mazurka, chcesz przygotować także inne wielkanocne ciasta, zajrzyj tutaj.

Składniki

Spód mazurka

  • masło – ¾ kostki (około 150 g);
  • mąka pszenna do wypieków – 1 i ¾ szklanki (około 240 g);
  • żółtka jaj kurzych – 2 sztuki;
  • cukier puder – ¾ szklanki (ok. 100 g).

Masa

  • śmietana 36% – 1 opakowanie 500 ml;
  • cukier spożywczy – ½ szklanki (ok. 100 g).

Sposób przygotowania ciasta

  • Przygotować wszystkie składniki. Do rozpoczęcia przygotowywania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i żółtka. Całość utrzeć na gładką masę.
  • Do powstałej masy dodać mąkę, przesiewając ją na sitku. Ponownie utrzeć na gładką masę.
  • Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolitej konsystencji i składniki dobrze się połączą. Następnie zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 1h.
  • Przygotować masę kajmakową: śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać, cały czas mieszając. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zawartość rondelka podgrzewać przez około 30 min., aż jego zawartość delikatnie zgęstnieje i nabierze beżowej barwy. Odstawić do delikatnego przestudzenia.
  • Piekarnik nagrzać do tem. 190 st. C.
  • Przygotować formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm – wyłożyć ją papierem do pieczenia lub natrzeć masłem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na płasko. Następnie przełożyć je do formy
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 – 15 min. w 180 st. C.
  • Świeżo wypieczone ciast odstawić do przestudzenia.
  • Gdy ciasto wystygnie, można przystąpić do dekoracji. Należy pokryć je cienką warstwą kajmakowej masy. Górną warstwę można dodatkowo przyozdobić orzechami lub suszonymi owocami.

Smacznego!

Dekoracja i sposób podania mazurka

Dekoracja i sposób podania mazurka

Mazurek to niskie ciasto, najczęściej w kształcie prostokątnym. Z tego względu na fantazyjne dekoracje jest zazwyczaj dużo miejsca. Tradycyjnie ciasto polewa się czekoladą lub masą kajmakową. Z kolei brzegi ciasta można udekorować masą orzechową, migdałową lub marcepanową.

Jako że mazurek zazwyczaj pojawia się w okolicy świąt wielkanocnych, to często ozdabiają go hasła takie jak “Alleluja” czy “Wesołych Świąt”, a także postacie króliczków, kurczaczków i bazi. Do dekoracji używa się również bakalii – suszonych owoców i orzechów np. migdałów.

Mazurek to prawdziwy symbol Wielkanocy i jedno z najbardziej tradycyjnych ciast kuchni polskiej. Dzisiaj bardzo serdecznie zapraszamy mazurek kajmakowy, który jest jednym z tych najbardziej tradycyjnych. Smacznego!