Najpopularniejsze ciasta w Polsce – sprawdzone przepisy

Najpopularniejsze ciasta w Polsce

Jak to się mówi – na deser zawsze znajdzie się miejsce! My wychodzimy z podobnego założenia i na co dzień staramy się przestrzegać zasad zdrowej diety, a od czasu do czasu, znajdujemy także miejsce na słodką przekąskę! Poniżej prezentujemy zestawienie naszych ulubionych ciast. Mamy nadzieję, że ty również znajdziesz tutaj coś dla siebie!

Ciasta polskie – obowiązkowy element tradycji!

Tradycyjne ciasta to kwintesencja polskiej kuchni! Stanowią one nieodłączny aspekt wszystkich najważniejszych świąt! Mamy tu na myśli tradycyjnego, bożonarodzeniowego piernika czy lubianego przez wszystkich wielkanocnego makowca. Czy wyobrażasz sobie celebrację świąt bez tych ciast? My zdecydowanie nie!

Jednakże, będąc wielbicielem słodkich wypieków, warto postawić na te przygotowane samodzielnie. W końcu domowe ciasta mają smak taki, jak żadne inne! A także możemy być pewni ich świeżości i doboru wysokiej jakości składników. W związku z tym przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na najpopularniejsze ciasta w Polsce. Które z nich to twoje ulubione ciasto?

Przepisy na tradycyjne ciasta

Sprawdzone i dobre przepisy to cenny nabytek, który nierzadko bywa przekazywany z pokolenia na pokolenie. Bo chyba nic nie przenosi nas w czasy beztroskiego dzieciństwa tak jak zapach piernika babci!

Do najpopularniejszych domowych ciast należą wypieki związane ze świętami, np. makowiec czy piernik. Okazuje się jednak, że to nie wszystko! W naszej kuchni, na co dzień także dużym powodzeniem cieszy się karpatka. Lubimy skusić się na nią, nie tylko od święta. Zatem, jeśli chcesz osłodzić czas sobie i swoim domownikom, zapraszamy do wypróbowania naszych domowych przepisów na najpopularniejsze ciasta!

Smacznego!

Makowiec

Makowiec - przepis na ciasto

Składniki na ciasto

  • Mąka pszenna – 3 szklanki – 450 g;
  • Drożdże świeże – ½ kostki – 50 g;
  • Cukier spożywczy – ¼ szklanki – 50 g;
  • Mleko spożywcze 2% tł. – ¾ szklanki – 200 ml;
  • Żółtka jaja kurzego – 4 sztuki;
  • Masło – ¼ kostki – 50 g.

Składniki na masę makową

  • Gotowa masa makowa – 1 puszka;
  • Bułka tarta – 2 łyżki – 16 – 20 g;
  • Białko jaja kurzego – 4 sztuki.

Opcjonalne dodatki

  • Domowy lukier (cukier spożywczy + sok z cytryny);
  • Suszone owoce i orzechy;
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy.

Przygotowanie

ETAP 1 – Ciasto drożdżowe

  1. Do miski przesiej mąkę, przygotuj wgłębienie i przesyp do niego pokruszone w palcach drożdże. Całość zasyp cukrem.
  2. Lekko podgrzej mleko i takie delikatnie ciepłe stopniowo przelewaj do miski.
  3. Rozpocznij mieszanie składników: wlewając mleko, mieszaj je z drożdżami i małymi ilościami mąki.
  4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aby wyrosło ciasto.
  5. Do wyrośniętego ciasta dodaj żółtka (białka zostaw na potem) i zacznij powoli mieszać wszystkie składniki.
  6. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło.
  7. Gdy składniki (mąka, cukier, drożdże, mleko, żółtka jaj) wstępnie się połączą, dodaj roztopione, ciepłe masło i zacznij wyrabiać ciasto. Czynność tę należy kontynuować przez około 15 minut – aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
  8. Takie ciasto pozostaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę, do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 2 – Masa makowca

  1. Białka jaja kurzego ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Do białek możesz dodać szczyptę soli, aby usztywnić pianę.
  2. W oddzielnej misce gotową masę makową wymieszaj z bułką tartą i opcjonalnymi dodatkami takimi jak suszone owoce, orzechy czy kandyzowana skórka z pomarańczy.
  3. Dokładnie wymieszaj całość, czyli pianę z białek z masą makową.

ETAP 3 – Formowanie ciasta

  1. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i wyrabiaj ciasto przez chwilę.
  2. Następnie jedną z części rozwałkuj na płasko. Ciasto powinno przyjąć kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 35 cm.
  3. Na rozwałkowane ciasto wyłóż połowę masy makowca, rozsmarowując ją na powierzchni ciasta, tak aby zostawić 1,5 – 2 cm odstępy od brzegu.
  4. Zawiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i zlep brzegi. Tak powstałą roladę ostrożnie przełóż na papier do pieczenia i zawiń w nim ciasto, zostawiając trochę przestrzeni (ok. 1,5 – 2 cm) na wyrośnięcie makowca. Tą samą czynności powtórz z drugą częścią ciasta.

ETAP 4 – Pieczenie

  1. Ciasta zawinięte w papier do pieczenia ułóż na blaszce piekarnika (łączeniem papieru do dołu) i ponownie odstaw na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto raz jeszcze wyrosło.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. Ciasta przełóż do piekarnika i piecz je przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Wypieczone ciasta wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przestudzone udekoruj lukrem królewskim.

Karpatka

Karpatka - przepis na ciasto

Składniki na ciasto

  • Masło – ¾ kostki masła – 125 g;
  • Woda – 1 szklanka – 250 ml;
  • Mąka pszenna – 1 szklanka – 150 g;
  • Jaja kurze – 5 sztuk – 300 g;
  • Proszek do pieczenia lub soda – 1 łyżeczka – 3 g.

Składniki na krem budyniowy

  • Gotowy budyń waniliowy w proszku (bez dodatku cukru) – 2 opakowania – 80 g;
  • Cukier spożywczy – ¼ szklanki – 50 g;
  • Mleko spożywcze 2% tł. – 3 szklanki – 750 ml;
  • Masło (miękkie) – 1 kostka – 200 g.

Pozostałe składniki

  • Mąka i masło – do natarcia formy;
  • Cukier puder – do dekoracji.

Przygotowanie

ETAP 1 – Ciasto

  1. Masło roztop w rondelku, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia.
  2. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość wyrabiaj np. łyżką do powstania jednolitej i gęstej masy.
  3. Ciasto przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.
  4. Przygotuj formę: powinna ona być w kształcie prostokąta. Nasza ma wymiar 25 na 36 cm. Posmaruj ją masłem i delikatnie obsyp mąką.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
  6. Przestudzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą połowę przełóż do formy i równomiernie rozprowadź.
  7. Wstaw pierwszą partię do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Ciasto należy wypiekać metodą grzania góra – dół i nie należy w trakcie otwierać piekarnika.
  8. Gotowe ciasto wyjmij, pozostaw do przestudzenia, umyj formę i ponownie przygotuj pod drugą partię ciasta, którą należy upiec w takich samych warunkach.

ETAP 2 – Krem budyniowy

  1. Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu.
  2. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją producenta, a następnie odstaw je do ostudzenia.
  3. Miękkie już masło ubijaj mikserem, aż zwiększy swoją objętość.
  4. Do ubitego masła stopniowo (po 1 łyżce) dodawaj przestudzony budyń i dalej ubijać całość, aż do wymieszania całego budyniu z masłem i stworzenia jednolitego, dosyć puszystego kremu.
  5. Gotowym kremem wysmaruj jedną część ciasta (po pofalowanej stronie), następnie przykryj ją drugą połową ciasta i odstaw do przestygnięcia.
  6. Bezpośrednio przed podaniem, posyp ciasto cukrem pudrem.
Słodka równowaga
Redakcja "Uczymy Jak Słodzić"

Ten artykuł został zweryfikowany przez naszą redakcję.