Owoce kandyzowane? Zrobisz je w domu!

Owoce kandyzowane? Zrobisz je w domu!Czym są owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane to zakonserwowana postać owoców. Uzyskuje się ją poprzez wielokrotne smażenie owoców w coraz bardziej słodkim syropie. Procesowi kandyzacji można poddać zarówno pokrojone cząstki owoców, jak i całe postacie, skórki, ale również części łodyg lub kwiaty.

Należy wyróżnić kilka rodzajów kandyzowanych owoców. Pierwszy to owoce, na których utworzyła się charakterystyczna matowa powłoka z drobnych kryształków cukru. Drugi to owoce kandyzowane o glazurowej powłoce z karmelu. Ostatni rodzaj to obsypane cukrem owoce karmelizowane, znane również jako „suche konfitury”.

Walory kandyzowanych smaków

Kandyzowane owoce mogą być ciekawą alternatywą dla suszonej wersji owoców, choć – co należy podkreślić – zdecydowanie słodszą. Podobnie, jak opcja suszona, kandyzowane owoce są bogate w witaminy i mikroelementy. Pamiętajmy też, że nie zawierają sztucznych dodatków i barwników.

Zastosowanie – do czego wykorzystać kandyzowane owoce?

Najszerszej publiczności kandyzowane owoce kojarzą się przede wszystkim z wypiekami. Wszak pomarańczowa skórka od zawsze stanowiła nieodłączny element oblanego lukrem pączka. Kandyzowane owoce to także podstawa świątecznego keksa, a kandyzowane wisienki wraz z ogonkami to idealna dekoracja tortów lub koktajli alkoholowych.

owoce kandyzowane czy zdrowe?

Nie zapomnijmy, że kandyzowane owoce to również ciekawa słodka przekąska, zdecydowanie zdrowsza niż cukierki lub galaretki. Można je także z powodzeniem dodać do musli lub innych deserów.

Kolorowe kandyzowane owoce zawinięte w papierki i ukryte metalowym pudełku mogą również stanowić ciekawą wersję ręcznie zrobionej bombonierki. Takie pudełko słodkości, to świetny pomysł na prezent dla łakomczuchów.

Przepisy na domowe owoce kandyzowane

Do przygotowania kandyzowanych owoców potrzebujemy jedynie samych owoców, cukru i wody. Same „wytwórstwo” słodkości jest dosyć proste, choć nieco czasochłonne.

Zobacz także: Sprytne codzienne wybory, które pozwolą Ci na więcej słodkich przyjemności

 

Tradycyjny przepis na kandyzowane owoce

Jak zrobić kandyzowane owoce? PrzepisSkładniki:

  • Owoce;
  • Cukier;
  • Woda.

UWAGA: stosunek owoców do cukru i wody powinien wynosić 1:1:1, np. 0,5 kg owoców, 0,5kg cukru, 0,5l wody.

Sposób przygotowania:

Wybrane owoce – świetnie sprawdzają się morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie –  kroimy w kostkę lub plastry/paski, mniejsze, takie jak wiśnie pozostawiamy w całości. Ważne, żeby owoce były pozbawione pestek. Wiśnie drylujemy.

Przygotowanie syropu – 1/3 wody zagotowujemy z 1/3 cukru. Do powstałego syropu dodajemy owoce. Pozostawiamy owoce w syropie na 24 h.

Następnego dnia powtarzamy całą czynność. Do „nowego” syropu dodajemy odcedzone owoce oraz pozostały po nich syrop z dnia poprzedniego. Zalane cukrowym syropem owoce odstawiamy na kolejną dobę.

Trzeciego dnia analogicznie powtarzamy całą procedurę, wykorzystując 3 część cukru i wody. Ostatnim etapem jest odsączenie owoców z syropu cukrowego, wyłożenie ich na blaszce i wysuszenie w piekarniku. Owoce suszymy przez ok. 10 min w temperaturze 140 stopni. Przed suszeniem owoce można oprószyć cukrem.

 

Kandyzowane owoce – wersja dla zabieganych

kandyzowane owoce

Składniki:

  • 1 kg owoców;
  • 1,25 kg cukru;
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy – zagotowujemy wodę wraz z cukrem. W momencie zagotowania się syropu dodajemy pokrojone owoce.

Całość gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kończymy gotowanie w chwili, kiedy mieszanka nabierze brązowego koloru.

Następnie odsączamy owoce – układamy na pergaminie i suszymy. W trakcie suszenia owoce można oprószyć cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci.

 

Przechowywanie owoców kandyzowanych – porady

Jak przechowywać owoce kandyzowane?

Kandyzowane owoce na długi czas zachowają świeżość i wyjątkowy smak, jeśli będą przechowywane w suchym i szczelnym pojemniku. Najlepiej sprawdzają się metalowe puszki lub szklane słoje.

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem kandyzowanych owoców zanurzonych w syropie, musimy pamiętać, że nadają się do spożycia jedynie przez kilka dni od przygotowania. Po tym czasie może pojawić się pleśń.

Pamiętajmy, żeby rozsądnie gospodarować żywnością, czyli nie dopuszczamy do marnowania jedzenia, dlatego najlepiej przygotowane kandyzowane owoce podzielić na porcje. Mniejszą część owoców możemy pozostawić w syropie, jeśli planujemy ich zużycie w ciągu kilku najbliższych dni. Pozostałą część przechowujemy w suchej wersji.

Zobacz także: Słodycze dla dzieci – ze sklepu czy domowe?