Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na pyszne, lukrowane pierniki

Lukrowane pierniczki to tradycyjne, świąteczne słodkości. Mają rozmaite wielkości i kształty, a także charakterystyczny, słodki oraz korzenny smak. Aby upiec pyszne pierniczki bożonarodzeniowe, warto posługiwać się sprawdzonym przepisem. Dzięki niemu pierniczki na święta będą idealne!

Skąd pochodzą pierniki?

Podobno pierniczki robiono już w Starożytnej Grecji. Te, których smak znamy dzisiaj, pochodzą jednak z Holandii. Tak naprawdę świąteczne pierniczki są robione w różnych krajach Europy, między innymi w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji czy Szwajcarii. Każde państwo ma własny przepis na tradycyjne pierniczki świąteczne. Także w Polsce możemy poszczycić się oryginalnymi recepturami, z których słynie choćby Toruń i Szczecin.

Pierniczki: kcal

Pyszne pierniczki to kaloryczna przekąska, jednak jej dokładna wartość energetyczna zależy od stosowanych dodatków. Na ogół 100 g lukrowanych pierników zawiera około 350 kalorii. Można zatem przyjąć, że standardowy piernik o wadze 10 g zawiera 35 kalorii.

Kiedy zrobić pierniczki na święta?

Najwcześniej robi się pierniczki staropolskie – ciasto powinno być gotowe już w pierwszej połowie listopada i leżakować w chłodnym miejscu. My proponujemy jednak przepis na pierniczki, które można upiec nawet w drugiej połowie grudnia. To tradycyjne pierniczki świąteczne, które ozdabia się lukrem i kolorową posypką. Warto upiec pierniczki na święta z wyprzedzeniem, ponieważ świeżo po upieczeniu są dosyć twarde, a z czasem miękną.

Przepis na pierniczki świąteczne

Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki świąteczne

Ten przepis umożliwia przygotowanie około 100 pierniczków. Żeby robienie bożonarodzeniowych pierników przebiegało szybko i sprawnie, przygotuj: stolnicę, foremki do wykrawania ciasta, a także wałek, blachę i papier do pieczenia.

Składniki na pierniczki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g płynnego miodu,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu,
  • szczypta soli.

Ciasto na pierniki

Ciasto na pierniki powinno leżakować w lodówce, dlatego zrób je minimum dzień wcześniej. Najlepiej, żeby leżało tam 2-3 dni. Dzięki temu nabierze odpowiedniej struktury oraz przejdzie aromatem przypraw.

Jak zrobić pierniczki? Krok po kroku

Jak zrobić pierniczki?

  1. Roztop masło w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Po kolei dodawaj wszystkie przyprawy korzenne, dalej mieszając.
  4. Po całkowitym rozpuszczeniu masła i wymieszaniu składników zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw go do przestudzenia.
  5. W czystej misce wymieszaj jogurt naturalny z sodą oczyszczoną.
  6. Do osobnej, dużej miski przesiej mąkę.
  7. Do mąki dodaj jajka i jogurt z sodą, cukier, a następnie przestudzone masło z miodem i przyprawami korzennymi.
  8. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Możesz zrobić to łyżką lub przy pomocy miksera na wolnych obrotach.
  9. Gotowe ciasto na pierniki powinno mieć gęstą i kleistą konsystencję.
    Dokładnie przykryj miskę i odłóż ciasto do lodówki w celu leżakowania.
  10. Po 1-3 dniach wyjmij ciasto z lodówki. Powinno zmienić swoją konsystencję na bardziej plastyczną.
  11. Włącz piekarnik w trybie góra-dół, ustawiając temperaturę grzania na 180 stopni.
  12. Oprósz dłonie i stolnicę mąką, a następnie uformuj na niej kulę z ciasta piernikowego.
  13. Podziel kulę na kilka mniejszych części.
  14. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na grubość około 1 cm. Zbyt cienkie ciasto może sprawić, że Twoje pierniczki staną się za twarde.
  15. Wycinaj pierniczki za pomocą noża lub specjalnych foremek o świątecznych kształtach.
  16. Pierniki świąteczne wykładaj na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
  17. Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, wstaw blachę z piernikami na środkową półkę.
  18. Analogicznie postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
  19. Piecz pierniczki przez 10-12 minut. Na bieżąco monitoruj, czy nie rumienią się zbyt mocno.
  20. Po upieczeniu wyjmij pierniczki z piekarnika i wyłóż je na kratkę do przestudzenia.
  21. Pierniki świąteczne są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Gdy wystygną, możesz również przystąpić do ich dekoracji.

Lukier do pierniczków

Jeżeli planujesz zrobić lukrowane pierniczki, z pewnością przyda Ci się lukier królewski. Możesz zrobić go samodzielnie, korzystając z poniższego przepisu na 250 g lukru.

Potrzebujesz:

  • 200 g cukru pudru,
  • 2 białka jaj,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny.

Aby zrobić lukier na pierniczki bożonarodzeniowe:

  1. Białka ubijaj mikserem na małych obrotach przez 30 sekund.
  2. Po tym czasie zwiększ obroty na średnie, aż do powstania niesztywnej piany.
  3. Gdy pożądana konsystencja zostanie uzyskana, dodaj cukier puder i ubijaj na niskich obrotach przez 20 minut.
  4. Możesz rozcierać grudki drewnianą kulką do ciasta.
  5. Na koniec dodaj do lukru sok z cytryny i wymieszaj.
  6. Gotowy lukier jest śnieżnobiały i idealnie gładki. Nie ma żadnych grudek.

Lukier zamknięty w szczelnym pojemniku możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?

Jeżeli Twoje pierniki wyszły zbyt twarde, przed dekoracją zamknij je w szczelnych, czystych pojemnikach, by nieco zmiękły. Na ogół od momentu wypieczenia pierniczki potrzebują kilku dni na zmięknięcie. Jeżeli planujesz serwować je podczas świąt, upiecz pierniki na 1-2 tygodnie przed Wigilią.

Jak udekorować pierniczki świąteczne?

Dekorowanie pierniczków to przyjemna, rodzinna rozrywka, którą w szczególności uwielbiają dzieci. Istnieje wiele sposobów na dekorowanie pierniczków.

Jak udekorować pierniczki świąteczne?

Najpopularniejsza jest oczywiście polewa z lukru: idealnie biała lub z dodatkiem barwników spożywczych. Pierniczki na święta można dekorować także polewą czekoladową. W sklepach znajdziesz gotowe pisaki cukrowe, kolorowe posypki, jadalny brokat czy perełki, którymi możesz posypać pierniczki.

Jak przechowywać pierniki?

Nie musisz trzymać pierniczków w lodówce. Dobrze przechowywane pierniki mogą leżeć w szafce kuchennej nawet kilka miesięcy. Najlepiej zamknij je w szczelnej puszce, ponieważ pierniczki i ich dekoracje chłoną wilgoć. Nie przechowuj pierników z innymi słodkościami, bo ich intensywny aromat przenika do pozostałych ciast.

Kampania “Słodka równowaga”

Chociaż w ostatnich latach cukier jest szczególnie demonizowany, każdy dietetyk może przyznać, że w odpowiedniej ilości ta substancja odżywcza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kampania Słodka Równowaga uczy, jak słodzić, by cukier nie szkodził, a krzepił.