Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na pyszne, lukrowane pierniki
Lukrowane pierniczki to tradycyjne, świąteczne słodkości. Mają rozmaite wielkości i kształty, a także charakterystyczny, słodki oraz korzenny smak. Aby upiec pyszne pierniczki bożonarodzeniowe, warto posługiwać się sprawdzonym przepisem. Dzięki niemu pierniczki na święta będą idealne!
Skąd pochodzą pierniki?
Podobno pierniczki robiono już w Starożytnej Grecji. Te, których smak znamy dzisiaj, pochodzą jednak z Holandii. Tak naprawdę świąteczne pierniczki są robione w różnych krajach Europy, między innymi w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji czy Szwajcarii. Każde państwo ma własny przepis na tradycyjne pierniczki świąteczne. Także w Polsce możemy poszczycić się oryginalnymi recepturami, z których słynie choćby Toruń i Szczecin.
Pierniczki: kcal
Pyszne pierniczki to kaloryczna przekąska, jednak jej dokładna wartość energetyczna zależy od stosowanych dodatków. Na ogół 100 g lukrowanych pierników zawiera około 350 kalorii. Można zatem przyjąć, że standardowy piernik o wadze 10 g zawiera 35 kalorii.
Kiedy zrobić pierniczki na święta?
Najwcześniej robi się pierniczki staropolskie – ciasto powinno być gotowe już w pierwszej połowie listopada i leżakować w chłodnym miejscu. My proponujemy jednak przepis na pierniczki, które można upiec nawet w drugiej połowie grudnia. To tradycyjne pierniczki świąteczne, które ozdabia się lukrem i kolorową posypką. Warto upiec pierniczki na święta z wyprzedzeniem, ponieważ świeżo po upieczeniu są dosyć twarde, a z czasem miękną.
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki świąteczne
Ten przepis umożliwia przygotowanie około 100 pierniczków. Żeby robienie bożonarodzeniowych pierników przebiegało szybko i sprawnie, przygotuj: stolnicę, foremki do wykrawania ciasta, a także wałek, blachę i papier do pieczenia.
Składniki na pierniczki
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g płynnego miodu,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu,
- szczypta soli.
Ciasto na pierniki
Ciasto na pierniki powinno leżakować w lodówce, dlatego zrób je minimum dzień wcześniej. Najlepiej, żeby leżało tam 2-3 dni. Dzięki temu nabierze odpowiedniej struktury oraz przejdzie aromatem przypraw.
Jak zrobić pierniczki? Krok po kroku
- Roztop masło w rondelku na małym ogniu.
- Dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj.
- Po kolei dodawaj wszystkie przyprawy korzenne, dalej mieszając.
- Po całkowitym rozpuszczeniu masła i wymieszaniu składników zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw go do przestudzenia.
- W czystej misce wymieszaj jogurt naturalny z sodą oczyszczoną.
- Do osobnej, dużej miski przesiej mąkę.
- Do mąki dodaj jajka i jogurt z sodą, cukier, a następnie przestudzone masło z miodem i przyprawami korzennymi.
- Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Możesz zrobić to łyżką lub przy pomocy miksera na wolnych obrotach.
- Gotowe ciasto na pierniki powinno mieć gęstą i kleistą konsystencję.
Dokładnie przykryj miskę i odłóż ciasto do lodówki w celu leżakowania. - Po 1-3 dniach wyjmij ciasto z lodówki. Powinno zmienić swoją konsystencję na bardziej plastyczną.
- Włącz piekarnik w trybie góra-dół, ustawiając temperaturę grzania na 180 stopni.
- Oprósz dłonie i stolnicę mąką, a następnie uformuj na niej kulę z ciasta piernikowego.
- Podziel kulę na kilka mniejszych części.
- Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na grubość około 1 cm. Zbyt cienkie ciasto może sprawić, że Twoje pierniczki staną się za twarde.
- Wycinaj pierniczki za pomocą noża lub specjalnych foremek o świątecznych kształtach.
- Pierniki świąteczne wykładaj na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
- Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, wstaw blachę z piernikami na środkową półkę.
- Analogicznie postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
- Piecz pierniczki przez 10-12 minut. Na bieżąco monitoruj, czy nie rumienią się zbyt mocno.
- Po upieczeniu wyjmij pierniczki z piekarnika i wyłóż je na kratkę do przestudzenia.
- Pierniki świąteczne są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Gdy wystygną, możesz również przystąpić do ich dekoracji.
Lukier do pierniczków
Jeżeli planujesz zrobić lukrowane pierniczki, z pewnością przyda Ci się lukier królewski. Możesz zrobić go samodzielnie, korzystając z poniższego przepisu na 250 g lukru.
Potrzebujesz:
- 200 g cukru pudru,
- 2 białka jaj,
- 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Aby zrobić lukier na pierniczki bożonarodzeniowe:
- Białka ubijaj mikserem na małych obrotach przez 30 sekund.
- Po tym czasie zwiększ obroty na średnie, aż do powstania niesztywnej piany.
- Gdy pożądana konsystencja zostanie uzyskana, dodaj cukier puder i ubijaj na niskich obrotach przez 20 minut.
- Możesz rozcierać grudki drewnianą kulką do ciasta.
- Na koniec dodaj do lukru sok z cytryny i wymieszaj.
- Gotowy lukier jest śnieżnobiały i idealnie gładki. Nie ma żadnych grudek.
Lukier zamknięty w szczelnym pojemniku możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?
Jeżeli Twoje pierniki wyszły zbyt twarde, przed dekoracją zamknij je w szczelnych, czystych pojemnikach, by nieco zmiękły. Na ogół od momentu wypieczenia pierniczki potrzebują kilku dni na zmięknięcie. Jeżeli planujesz serwować je podczas świąt, upiecz pierniki na 1-2 tygodnie przed Wigilią.
Jak udekorować pierniczki świąteczne?
Dekorowanie pierniczków to przyjemna, rodzinna rozrywka, którą w szczególności uwielbiają dzieci. Istnieje wiele sposobów na dekorowanie pierniczków.
Najpopularniejsza jest oczywiście polewa z lukru: idealnie biała lub z dodatkiem barwników spożywczych. Pierniczki na święta można dekorować także polewą czekoladową. W sklepach znajdziesz gotowe pisaki cukrowe, kolorowe posypki, jadalny brokat czy perełki, którymi możesz posypać pierniczki.
Jak przechowywać pierniki?
Nie musisz trzymać pierniczków w lodówce. Dobrze przechowywane pierniki mogą leżeć w szafce kuchennej nawet kilka miesięcy. Najlepiej zamknij je w szczelnej puszce, ponieważ pierniczki i ich dekoracje chłoną wilgoć. Nie przechowuj pierników z innymi słodkościami, bo ich intensywny aromat przenika do pozostałych ciast.
Kampania “Słodka równowaga”
Chociaż w ostatnich latach cukier jest szczególnie demonizowany, każdy dietetyk może przyznać, że w odpowiedniej ilości ta substancja odżywcza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kampania Słodka Równowaga uczy, jak słodzić, by cukier nie szkodził, a krzepił.