Polewa lustrzana, czyli mirror glaze. Jak zrobić efektowną glazurę na tort?

Lustrzana polewa to dekoracja, która nadaje naszym wypiekom unikalnego charakteru. Jest nie tylko niezwykle efektowna i elegancka, ale także smaczna! Zastanawiasz się jak przygotować polewę w stylu mirror glaze? Poznaj nasze sprawdzone triki i wskazówki. Do dzieła!

Mirror glaze: czym różni się od prostej polewy czekoladowej?

Polewa mirror glaze to niezwykle efektowna dekoracja do ciasta. Bywa nazywana „lustrzaną”, ponieważ idealnie, wręcz jak lustro, odbija się na powierzchni ciasta, jednocześnie tworząc jednolitą i całkowicie gładką powierzchnię. To właśnie ta jednolita konsystencja i efekt odbicia odróżnia polewę mirror glaze od tradycyjnej polewy czekoladowej, która może mieć nawet chropowatą powierzchnię i wykonana w wersji domowej jest zawsze matowa.

Zarówno polewa lustrzana, tzw. mirror glaze, jak i klasyczna polewa czekoladowa to pyszne dekoracje na ciasto. Jeśli poszukujesz sprawdzonego przepisu na domową polewę czekoladową, przejdź tutaj. Z kolei, jeśli chcesz przygotować lustrzaną polewę, czytaj dalej!

Warto wiedzieć, że polewę mirror glaze możemy przygotować zarówno samodzielnie w domu, jak i kupić w sklepie już gotową. Wtedy warto szukać produktu takiego jak glazura na tort. Co więcej, polewa lustrzana może być także kolorowa! W sklepie lub dodając odpowiedni barwnik w domu, możesz uzyskać polewę w dowolnym kolorze np. czerwonym, zielonym czy granatowym!

Przepisy na lustrzaną polewę w trzech odsłonach

Domowa polewa lustrzana jest stosunkowo prosta w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze schłodzone ciasto. Optymalnie, jeśli bezpośrednio przed polaniem będzie ono zmrożone. Co więcej, pamiętaj także, że ciasta w polewie lustrzanej serwuje się do 24h od przygotowania.

Smacznego!

Polewa lustrzana z mleka skondensowanego

Polewa lustrzana z mleka skondensowanego

Składniki

  • czekolada np. deserowa – ok. 3,5 – 4 tabliczki,
  • woda – ¾ szklanki (150 ml),
  • cukier spożywczy – 1,5 szklanki,
  • mleko skondensowane – ½ puszki (200 ml),
  • żelatyna (proszek) – 2 łyżki.

Sposób przygotowania

  • Przygotować wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Żelatynę przesypać do miseczki i zalać wodą w ilości wystarczającej do pokrycia substancji. Odstawić do spulchniania (na około 8 – 10 minut).
  • Posiekać czekoladę.
  • Do rondelka wsypać cukier i przelać przygotowaną wodę. Całość podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do cukru i wody dodaj mleko i podgrzewaj, mieszając przez 3 – 4 minuty.
  • Do zawartości rondla dodać czekoladę i żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Masa powinna tworzyć idealnie gładką konsystencję. Jeśli to konieczne, całość można jeszcze zmielić blenderem ręcznym.
    Na koniec powstałą masę przelać przez sitko i odstawić do ostudzenia. Optymalnie byłoby, jeśli możliwe byłoby zmierzenie temperatury substancji. Gdy osiągnie ona temperaturę około 35 st. C, będzie gotowa do polewania.
  • Aby udekorować tort, należy przygotować mocno schłodzone ciasto. Polewę należy lać na ciasto od środka, kierując się ku zewnętrznym częściom. Powstałe drobne pęcherze powietrza szybko rozbić.
    Gotowe ciasto odstawić do schłodzenia na co najmniej 2 – 3 godziny.

Polecamy do czytania: Krem orzechowy, czyli idealna dekoracja do tortu i babeczek! Jak go przygotować w domu?

Mirror glaze: przepis z dodatkiem kakao

Mirror glaze: przepis z dodatkiem kakao

Składniki

  • cukier spożywczy – ¾ szklanki (ok. 150 g),
  • woda – ½ szklanki (ok. 120 ml),
  • kakao – 5 łyżek,
  • śmietanka 30% – ½ szklanki,
  • żelatyna – 2 łyżeczki.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej
  • Podobnie jak w pierwszym przepisie, żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
  • Do cukru i wody dodaj kakao i śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • Tak powstałą masę ponownie możesz zmiksować blenderem, aby uzyskać idealnie połączenie się składników. Następnie przelej całość na sicie.
  • Do gorącej polewy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
    Odstaw do przestudzenia, podobnie jak w poprzednim przepisie, do temperatury 35 st. C.
  • Aby udekorować tort, przygotuj mocno schłodzone ciasto. Polewę lej na ciasto od środka i kieruj się ku zewnętrznym częściom masy.
  • Powstałe pęcherze powietrza szybko rozbić.
  • Gotowy tort z polewą odstawić do schłodzenia na co najmniej 2 – 3 godziny.

Polewa lustrzana z czekolady w kolorze czerwonym

Polewa lustrzana z czekolady w kolorze czerwonym

Składniki

  • cukier spożywczy – ¾ szklanki,
  • woda – ½ szklanki,
  • biała czekolada – 1 tabliczka,
  • śmietana 30% – ½ szklanki,
  • żelatyna – 2 łyżeczki,
  • barwnik spożywczy – ilość zależy od producenta, najczęściej wystarczy kilka kropel.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Żelatynę przesyp do miseczki, zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wsyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Do zawartości rondla dodaj połamaną, białą czekoladę i śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • Do gorącej polewy dodaj żelatynę i barwnik. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie przelej przez sitko i odstaw do przestudzenia (podobnie jak w poprzednich przepisach, do temperatury 35 st. C).
  • Aby udekorować, przygotuj mocno schłodzone ciasto. Polewę lej na tort od środka i kieruj się ku zewnętrznym częściom masy. Powstałe pęcherze powietrza szybko przebij wykałaczką.
  • Gotowy tort z polewą lustrzaną odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 – 3 godziny.

Jak wykorzystać polewę mirror glaze? Nie tylko do tortu!

Co ciekawe polewa lustrzana to jedna najbardziej popularnych dekoracji na tort. Jednakże nie musimy się ograniczać wyłącznie do tej formy. Właśnie taka ozdoba sprawdzi się również jako wierzchnia dekoracja ciast typu sernik, ciast biszkoptowych i kruchych. Jeszcze bardziej nietypowym rozwiązaniem będzie zaaplikowanie polewy lustrzanej na desery typu panna cotta czy creme brulee.

Podsumowując, lustrzana polewa czekoladowa to niezwykle efektowna i elegancka dekoracja, przede wszystkim do tortów, ale także mniejszych ciast czy babeczek. Samo jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, ale warto zaplanować także czas niezbędny do schłodzenia polewy.

Kampania Słodka Równowaga

Aby dowiedzieć się więcej na temat właściwości cukru, a także poznać inne ciekawe przepisy z jego zastosowaniem, zajrzyj tutaj.