Pomarańcze w syropie – idealne jako dodatek do deserów czy herbat
- 1 Pomarańcze w syropie goździkowym — aromatyczny klasyk na chłodne dni
- 2 Pomarańcze w syropie – przepis podstawowy
- 3 Jak urozmaicić pomarańczowy syrop do herbaty zimowej?
- 4 Mandarynki w syropie do słoika – ekspresowa alternatywa dla pomarańczy
- 5 Syrop zimowy do herbaty – idealny dodatek na długie wieczory
Choć pomarańcze najczęściej kojarzą się z zimą, warto sięgać po nie przez cały rok. Są nie tylko soczyste i smaczne, ale też pełne witamin i cennych składników odżywczych. Plaster tych cytrusów potrafi dodać niesamowitego aromatu herbatom, a także orzeźwiającej nuty zimnym napojom. Pomarańcze w syropie to jeden z prostych sposobów na otrzymanie fantastycznego dodatku zarówno do picia, jak i deserów. Sprawdź, jak zrobić ten niezwykle wszechstronny przysmak, który z pewnością zagości na stałe w Twojej spiżarni.
Pomarańcze w syropie goździkowym — aromatyczny klasyk na chłodne dni
Najbardziej znanym duetem smakowym jest oczywiście połączenie pomarańczy z goździkami.
Smak soczystej pomarańczy zestawiony z intensywnym, korzennym zapachem i aromatem goździków sprawia, że staje się ona idealnym dodatkiem do deserów, grzanego wina czy naleśników. Z tych dwóch składników możesz także stworzyć niesamowicie rozgrzewający i prozdrowotny syrop zimowy do herbaty, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Taki dodatek nadaje zwykłej herbacie głębokiego smaku, tworzy świąteczny klimat, a przy okazji jest potężną dawką witaminy C, która wspiera odporność i ma działanie antybakteryjne. Ponadto pomarańcza i goździki wypełnią Twój dom niesamowicie kojącym dla zmysłów zapachem, wpływając pozytywnie na samopoczucie, co jest cenne, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.
Pomarańcze w syropie – przepis podstawowy
Dzięki tej recepturze już nie będziesz się więcej zastanawiać, co zrobić z pomarańczy, które w sezonie zimowym wypełniają sklepowe półki. Przygotowanie pomarańczy w syropie jest dziecinnie proste, a ponadto otrzymujesz wszechstronny dodatek, który wykorzystasz do deserów, naleśników czy herbaty zimowej. Poznaj nasz podstawowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować.
Syrop z pomarańczy
/ 2-3 małe słoiki (200-300 ml każdy), 50 g to ok. 200-260 kcal/
Składniki
- 4 mniejsze pomarańcze (najlepiej soczyste i słodkie),
- 1,5 szklanki cukru (ilość możesz zmieniać wg swoich preferencji),
- 1 szklanka wody,
- szczypta cynamonu,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie
- Trzy pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Pokrój je na cienkie plasterki, usuwając pestki.
- W rondelku połącz cukier, wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny i jednej pomarańczy. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj dowolne przyprawy, aby wzbogacić aromat.
- Do gotującego się syropu delikatnie dodaj plastry pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż owoce staną się miękkie, a syrop nabierze intensywnego smaku i koloru.
- Gorące pomarańcze wraz z całym syropem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem, aby się zawekowały. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Jak urozmaicić pomarańczowy syrop do herbaty zimowej?
Klasyczny syrop z pomarańczy to baza o intensywnym, cytrusowym smaku, którą można dowolnie modyfikować. Dodatek różnych przypraw nada mu zupełnie nowego charakteru i wydobędzie zupełnie inne nuty smakowe, dzięki czemu herbata zimowa nigdy Ci się nie znudzi.
Możesz dodać szczyptę innych przypraw korzennych – poza goździkami i cynamonem, doskonale sprawdzi się anyż gwiazdkowaty czy kardamon. Świetnym dopełnieniem smaku cytrusów jest też laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu, które wprowadzą do syropu delikatnej słodyczy.
Starty świeży imbir lub kawałki korzenia dodane podczas gotowania syropu wzbogacą go o pikantną nutę. Taka wersja syropu będzie idealna do walki z zimowym przeziębieniem, na rozgrzanie i lepsze trawienie.
Nie bój się sięgnąć również po zioła. Gałązka rozmarynu lub tymianku, włożona do syropu doda mu nieoczywistego, ziołowego posmaku. To świetna opcja, jeśli planujesz wykorzystać syrop w wytrawnych daniach lub drinkach.
W wersji dla dorosłych możesz dolać kilka łyżek rumu, brandy lub likieru pomarańczowego do smaku. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający dodatek do drinków lub deserów.
Dorzucając do syropu z pomarańczy kawałki innych owoców np. mandarynek, grejpfrutów czy limonki stworzysz mieszankę o wielowymiarowym aromacie, która będzie ciekawym połączeniem różnych smaków. Poza cytrusami dobrze sprawdzą się plasterki jabłek czy maliny.
Mandarynki w syropie do słoika – ekspresowa alternatywa dla pomarańczy
Mandarynki i pomarańcze to owoce o podobnym smaku, ale różniące się nieco konsystencją i intensywnością aromatu. Mandarynki w syropie do słoika to doskonały zamiennik klasycznych pomarańczy, a dodatkowo są znacznie łatwiejsze i wygodniejsze do obierania. Mandarynkowy miąższ jest też bardziej soczysty, a smak łagodniejszy, co sprawia, że może okazać idealny do osób, które nie przepadają za mocnym cytrusowym smakiem.
Mandarynki w syropie — przepis
Składniki
- 6-8 soczystych mandarynek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie, dla kwaskowatości).
Przygotowanie
- Mandarynki obierz, usuń ewentualne pestki, a następnie pokrój na mniejsze cząstki lub zostaw w większych kawałkach, zależnie od preferencji.
- W rondelku wymieszaj wodę i cukier, a następnie gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotuj przez 5 minut, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli chcesz, na tym etapie dodaj sok z cytryny lub przyprawy.
- Do gotującego się syropu wrzuć pokrojone mandarynki i dalej gotuj całość na małym ogniu przez około 10 minut, aby owoce przeszły smakiem syropu.
- Gorący syrop przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i odstaw do góry dnem, aby dobrze się zawekowały. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
- Tak przygotowany syrop mandarynkowy smakują wyśmienicie w deserach, jako dodatek do herbaty zimowej czy sałatek. Warto je mieć w swojej spiżarni, zaraz obok klasycznych gruszek w syropie, domowego soku z malin i innych zimowych przetworów.
Syrop zimowy do herbaty – idealny dodatek na długie wieczory
Cytrusowy syrop do herbaty to najlepszy dodatek do napojów w chłodne dni. Zarówno pomarańcze, jak i mandarynki posiadają intensywny, charakterystyczny smak, który świetnie komponuje się z herbatą, nadając jej głębi i rozgrzewających właściwości. Prosty przepis na syropy pozwoli Ci cieszyć się tym wyjątkowym smakiem i prozdrowotnym działaniem przez cały zimowy sezon. Taki dodatek to nie tylko świetny sposób na urozmaicenie doznań smakowych, ale także naturalna broń w walce z zimowym przeziębieniem.