Przepis na naleśniki idealne – jak uzyskać perfekcyjne ciasto?

Z dżemem, serem, owocami, na słodko i na słono, smażone, zapiekane, a najlepsze u babci i mamy – naleśniki, bo o nich mowa to uniwersalne danie, uwielbiane na całym świecie. Nie sposób wymienić wszystkich wersji tych ponadczasowych placków. Dziś zdradzimy Wam, jak się robi naleśniki idealne, których podstawą jest obłędnie puszyste i gładkie ciasto.

Naleśnik – danie o wielu twarzach

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych i uwielbianych dań na świecie. Dzięki swojej prostocie, a jednocześnie ogromnej liczbie możliwości modyfikacji i różnorodności smaku, idealnie sprawdzają się zarówno, jako szybkie śniadanie, przekąska, danie obiadowe oraz wykwintny deser. W różnych kulturach przybierają różne formy – od cieniutkich francuskich crêpes po puszyste amerykańskie pankejki, podawane z rozpustnymi dodatkami.

Nie ma chyba ograniczeń w wariantach tego dania. Spotykamy słodkie naleśniki z jabłkami i innymi owocami, konfiturami, kremem czekoladowym, orzechowym, twarogiem czy bitą śmietaną. Niemniej popularne są naleśniki wytrawne, nadziewane mozzarellą, szpinakiem, mięsem czy warzywami. Łączy je przede wszystkim jedno – niepodważalny sekret idealnego smaku, którego podstawą jest dobrze przygotowane ciasto. Naleśniki, które są dobrze wysmażone i rozpływają się w ustach, można z przyjemnością jeść nawet solo, prosto z patelni.

Dobrze zrobione ciasto na naleśniki powinno być lekkie, elastyczne i gładkie. Idealnie usmażone naleśniki mają być cienkie i delikatne, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe, żeby nie rozpadały się podczas przewracania czy nakładania nadzienia. To smak i struktura ciasta decyduje o sukcesie końcowego dania.

Jak zrobić naleśniki? – podstawowe składniki i przybory kuchenne

 

Jak zrobić naleśniki?

Aby przygotować idealne naleśniki, warto zacząć od zgromadzenia wszystkich niezbędnych składników oraz narzędzi. Prosty przepis na ciasto na naleśniki wymaga zaledwie kilku podstawowych artykułów, ale lepiej upewnić się, że masz je w kuchni. Czego będziesz potrzebować?

  • mąki – jaka mąka do naleśników jest najlepsza? Najczęściej stosuje się mąkę pszenną typu 450 lub 500, która dzięki temu, że jest lekka, gwarantuje odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, w tej kwestii raczej panuje dowolność – możesz wykorzystać także mąkę orkiszową lub ryżową, gryczaną czy owsianą, która pozwoli usmażyć ci naleśniki bezglutenowe. Niewielki dodatek mąki kukurydzianej nada naleśnikom chrupkości, a migdałowa orzechowego posmaku,
  • jajek –  to one nadają naleśnikom elastyczność i pomagają związać ciasto. W wersjach alternatywnych możesz przygotować naleśniki bez jajek – jako wymiennik stosuje się np. siemię lniane lub banana,
  • mleka – tradycyjnie używa się mleka krowiego. Naleśniki bez mleka zrobisz, dodając do nich napoje roślinne- sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane. Jeśli chcesz uzyskać niezwykle słodkie i deserowe ciasto, wykorzystaj mleko skondensowane,
  • wody gazowanej – dzięki niej ciasto naleśnikowe staje się lżejsze i bardziej puszyste,
  • olej lub masło – odrobina tłuszczu dodana do ciasta sprawia, że naleśniki nie przywierają do patelni i zyskują złocisty kolor oraz głęboki smak.
  • soli i cukru (w wersji na słodko).

Skoro masz już podstawowe składniki, które zawiera każdy przepis na naleśniki – czas zgromadzić odpowiednie akcesoria kuchenne. Kluczowym narzędziem w przygotowaniu naleśników jest patelnia do naleśników. Dobrze, jeśli będzie mieć stosunkowo niskie brzegi i nieprzywierającą powierzchnię – dzięki temu łatwo będzie obracać naleśniki i uzyskać cienkie, równomiernie usmażone placki. Warto również zaopatrzyć się w drewnianą lub silikonową cienką szpatułkę, która pomoże Ci w sprawnym przewracaniu naleśników bez ich uszkodzenia.

Jak zrobić ciasto na naleśniki – przepis krok po kroku

Zastanawiasz się, jak się robi naleśniki? To wcale nie musi być trudne – tak naprawdę poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek i praktykować! Poniżej znajduje się nasz ulubiony przepis na klasyczny naleśnik — ciasto przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Klasyczne naleśniki /ok. 14 szt. naleśników o 20 cm średnicy/

Składniki

  • 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej, typ 450 lub 500)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego

Przygotowanie

Zacznij od przesiania mąki do miski. Wcześniejsze napowietrzenie mąki zapobiega powstawaniu grudek. Dzięki temu ciasto będzie gładkie i łatwe do wymieszania.

Do mąki dodaj jajka. Następnie powoli wlewaj mleko, mieszając trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste. Pamiętaj, że naleśnik ciasto powinno być dość rzadkie, podobne do konsystencji gęstej śmietany, dlatego w miarę potrzeby dodaj mniej wody lub więcej mąki. Na koniec dorzuć sól, cukier i stopione masło i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Pozwól ciastu odpocząć przez około 15-20 minut. Dzięki temu mąka lepiej wchłonie płyny, a naleśniki będą rozpływały się w ustach.

W tym czasie mocno rozgrzej patelnię do naleśników posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewaj cienką warstwę ciasta na powierzchnię patelni, równomiernie je rozprowadzając. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Jak zrobić ciasto na naleśniki

Gdy brzegi naleśnika zaczynają się rumienić i łatwo odchodzą od patelni, delikatnie podważ placek łopatką dookoła i ostrożnie, ale zdecydowanie przewróć go na drugą stronę. Gotowe odkładaj na talerz do ostygnięcia i nakładaj swój ulubiony farsz do naleśników.

Ile kalorii ma naleśnik z tego przepisu? W jednej sztuce około 50 kcal. Oczywiście, w zależności od tego, z czym naleśniki zjesz, ta wartość będzie wyższa.

Naleśnik – jak zrobić doskonałe nadzienie? Nasze słodkie i wytrawne propozycje

Naleśniki na słodko to najbardziej klasyczna propozycja, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub deser. Możliwości podania są niemal nieograniczone. Nasza ulubiona wersja naleśników to polskie naleśniki z jabłkiem – pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi na maśle z odrobiną cynamonu i cukru lub startym, dodanym bezpośrednio do ciasta.

Jeśli lubisz klasyczne smaki, wypróbuj naleśniki z mascarpone. Ten kremowy włoski ser świetnie komponuje się z miodem, owocami, cukrem pudrem lub wanilią, tworząc delikatny, kremowy farsz do naleśników.

Jako odmiana od klasycznych twarożków czy owoców, możesz przygotować naleśniki z budyniem — ta wersja na pewno zachwyci dzieci i dorosłych. Jeśli nie dbasz o to, ile kcal ma naleśnik – rozpustne naleśniki z bananem i kremem czekoladowym lub masłem orzechowym podbiją Twoje podniebienie. Dla fanów klasyki polecamy wersję z konfiturą wiśniową, śmietaną i kakao – to ponadczasowe trio, o przyjemnym kontrastowym smaku.

Naleśniki na słono to świetna alternatywa dla osób lubiących konkretne dania. Nasza ulubiona wersja to naleśnik z serem mozzarella, suszonymi pomidorami i oliwkami – doskonale komponuje się z rukolą i szynką parmeńską. Doskonale smakują też farsze z mielonym mięsem i warzywami, zapieczone w sosie pomidorowym z ciągnącym się serem na wierzchu.

Popularna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej to naleśniki ze szpinakiem, fetą i podsmażonym czosnkiem.

Jeśli wciąż się wahasz, która wersja naleśników jest dla Ciebie – rozwiąż szybki quiz, który pokaże ci, którym typem łasucha jesteś. Odkrywając swoją słodką tożsamość, będziesz mógł zastąpić zjedzone słodkie przekąski ze sklepu, pysznym pełnowartościowym naleśnikiem w ulubionym smaku i poczuć sytość na dłużej, łącząc przyjemne z pożytecznym.