Przepis na sernik tradycyjny

Przepis na sernik tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego;
  • 400 g cukru;
  • Opakowanie cukru waniliowego;
  • 10 jajek;
  • 200 g masła;
  • Skórka starta z 1 pomarańczy;
  • 80 g mąki pszennej;
  • 120 g rodzynek;
  • 100 ml śmietany 36%.

Przygotowanie

  1. Cukier, masło i cukier waniliowy ubij na puszystą masę.
  2. Dodaj kolejno jajka, cały czas mieszając.
  3. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę.
  4. Ser, mąkę, rodzynki i startą wcześniej skórkę z pomarańczy wymieszaj.
  5. Wszystkie składniki połącz w jedną całość.
  6. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż starannie pergaminem tak, aby pokrył spod jak i boki.
  7. Wlej równomiernie całą masę do tortownicy.
  8. Piecz ciasto przez 1 godzinę w 180 stopniach.
  9. Gotowy sernik możesz udekorować dowolnie, np. świeżymi owocami i cukrem pudrem.

Video przepisu