Pudding chia z malinami

Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka mleka kokosowego;
  • 200 g malin;
  • 6 łyżek nasion chia;
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie

Maliny należy zblendować na jednolity mus. Powstałe puree malinowe przełożyć do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania pełnej pojemności szklanki – 250 ml. Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.

Do szklanki mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.

Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić do smaku część kokosową i malinową. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5 – 6 godzin lub na całą noc.

Po tym czasie rozłożyć do ozdobnych słoików.

Wartości odżywcze porcji (ok. 135 g)

  • Kalorie: 239;
  • Białka: 5,2 g;
  • Tłuszcze: 12 g;
  • Węglowodany: 22 g.