Składniki na 4 porcje
- 1 szklanka mleka kokosowego;
- 200 g malin;
- 6 łyżek nasion chia;
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie
Maliny należy zblendować na jednolity mus. Powstałe puree malinowe przełożyć do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania pełnej pojemności szklanki – 250 ml. Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.
Do szklanki mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut.
Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić do smaku część kokosową i malinową. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5 – 6 godzin lub na całą noc.
Po tym czasie rozłożyć do ozdobnych słoików.
Wartości odżywcze porcji (ok. 135 g)
- Kalorie: 239;
- Białka: 5,2 g;
- Tłuszcze: 12 g;
- Węglowodany: 22 g.