Puszyste pankejki (pancakes) – jak zrobić je w domu?

Pancakes w języku angielskim oznacza ciasteczka z patelni. To amerykańscy krewni naszych rodzimych naleśników. Pankejki stanowią zasługę kolonistów pochodzenia angielskiego, francuskiego i holenderskiego. Przywieźli oni ze sobą do Ameryki tradycyjną recepturę na europejskie naleśniki. Z biegiem czasu zaczęto jednak ją modyfikować poprzez dodawanie środków spulchniających, takich jak soda, drożdże czy proszek do pieczenia. Zmieniono także proporcje tłuszczu oraz mąki w naleśnikach. W efekcie dzisiejsze pankejki są mniejsze i znacznie bardziej wyrośnięte. Mają miękką, przyjemną dla podniebienia, piankową strukturę.

Danie z kuchni wegetariańskiej jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Tradycyjnie pankejki są przygotowywane na śniadania, jednak ze względu na swój wyśmienity smak coraz częściej goszczą na stołach także podczas lunchów albo podwieczorków. Pancakes standardowo podaje się z popularnym w Stanach Zjednoczonych syropem klonowym, ale dodatki do nich są zupełnie dowolne. Możesz wykorzystać w tym celu swoje ulubione dżemy, owoce, cukier puder czy czekoladowe smarowidła.

Jak zrobić amerykańskie pankejki? Krok po kroku

Jak zrobić amerykańskie pankejki? Krok po kroku

Szczególny atut, jaki posiadają zarówno amerykańskie pankejki, jak i wszystkie naleśniki, to łatwość ich szybkiego przygotowania dla dużej liczby osób. W ten sposób można szybko zorganizować smaczny i syty posiłek dla niespodziewanych gości lub na spontaniczne życzenie bliskiej osoby. Nie potrzeba wielu składników ani żadnych specjalistycznych sprzętów. Sekretny składnik amerykańskich pancakes to soda i proszek do pieczenia – właśnie one odpowiadają za ich oryginalną puszystość. W przeciwieństwie do polskich naleśników pankejki smaży się także na niewielkiej ilości tłuszczu.

Najlepiej posmarować patelnię teflonową olejem za pomocą kuchennego pędzelka. Czas przygotowania standardowej ilości pankejków, łącznie ze smażeniem, nie powinien przekroczyć 30 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć smażenie pancakes, posiłkuj się dwiema patelniami. Poniżej przedstawiamy sprawdzony, prosty przepis na pankejki, który zawiera idealne proporcje składników.

Przepis na pancakes

Przepis na pancakes

Składniki

Żeby przygotować ciasto na wyśmienite, amerykańskie pancakes dla 4-5 osób, potrzebujesz następujących składników:

  • 180 g mąki pszennej typu 550;
  • 2 jajek;
  • 375 ml ciepłego mleka;
  • 60 ml oleju;
  • 55 g cukru;
  • 1 łyżeczkę sody;
  • 1 łyżeczkę świeżego proszku do pieczenia;
  • szczyptę soli;
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Każdy ma inne upodobania względem dodatków spożywanych razem z pankejkami. Do podania możesz przygotować między innymi:

  • cukier puder;
  • syrop klonowy;
  • świeże owoce: borówki amerykańskie, maliny albo truskawki,
    ulubiony dżem, na przykład jagodowy;
  • miód;
  • masło;
  • smarowidło czekoladowe.

Polecamy do czytania: Miód – płynne złoto? Właściwości zdrowotne i rodzaje

Przygotowanie

  • Do głębokiej miski wbij jajka, a następnie dodaj do nich cukier oraz sól. Mieszaj, a następnie ubijaj do momentu, w którym powstała masa stanie się jasna i wyraźnie napowietrzona. W tym celu możesz użyć robota kuchennego, miksera, blendera lub własnoręcznie wymieszać ciasto za pomocą rózgi.
  • Teraz pora na dodanie pozostałych składników na ciasto naleśnikowe. Najpierw wlej ciepłe mleko do masy jajecznej. Pamiętaj o tym, że mleko ma być ciepłe, ale nie może być gorące – w przeciwnym wypadku jajka mogą się ściąć.
  • Mąkę przesiej przez sitko do miski z wcześniej wymieszanymi składnikami. Następnie dodaj sodę i proszek do pieczenia. Na bieżąco miksuj z masą dodawane składniki.
  • Na koniec wlej do ciasta olej oraz opcjonalny ekstrakt wanilinowy. Raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
  • Zadbaj o dokładne rozprowadzenie wszystkich składników, żeby ciasto nie miało grudek. Idealne ciasto na amerykańskie pankejki nie może być za rzadkie ani za gęste – powinno posiadać gładką, aksamitną konsystencję śmietany.
  • Przed smażeniem ciasto na pankejki powinno odstać kilkanaście minut. W tym czasie możesz posprzątać blat kuchenny. Przygotuj patelnię teflonową lub patelnię o innej, nieprzywierającej powłoce. Najlepiej sprawdzi się klasyczna, płaska patelnia do naleśników. Przesmaruj jej powierzchnię niewielką ilością oleju, na przykład za pomocą pędzelka kuchennego. Nadmiar oleju wytrzyj z patelni papierowym ręcznikiem.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ciasto nabieraj chochelką i po kolei wylewaj jego niewielkie porcje na środek suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Zachowanie idealnie okrągłego kształtu placuszków ułatwi Ci korzystanie z patelni o dużej średnicy, ponieważ ciasto prawdopodobnie będzie rozlewać się po bokach – to normalne. Zwróć uwagę na to, by pankejki nie były zbyt duże, dlatego nie musisz nabierać pełnych chochli. Tradycyjne pancakes to placuszki o niewielkiej średnicy.
  • Każdy pankejk powinien być smażony na jednej stronie średnio przez 1,5 minuty, co gwarantuje jego prawidłowe wyrośnięcie. Gdy ciasto na powierzchni nieco wyschnie i utworzą się na nim dobrze widoczne pęcherzyki powietrza, pancakes obracaj na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki. Czas smażenia z drugiej strony jest krótszy i wynosi około 30 sekund. Po jego upływie możesz przekładać gotowe placuszki na talerz.
  • Gotowe pancakes układaj piętrowo, po kilka sztuk na talerzach. Wyjątkowo efektownie prezentują się posypane przez sitko cukrem pudrem, w otoczeniu świeżych owoców.

Smacznego!