Pyszne ciasta na Komunię Świętą: zainspiruj się naszymi przepisami i zaskocz swoich gości!

Komunia Święta to wyjątkowy czas w życiu dziecka. Jest to nie tylko ważne przeżycie duchowe, ale także istotna uroczystość i doskonała okazja do spotkania z najbliższymi. Warto zatem zadbać o jak najlepszy smak serwowanych dań i deserów. Zastanawiasz się, jakie ciasta na komunię wybrać? Poznaj nasze słodkie propozycje!

Jakie jest idealne ciasto komunijne?

Wybierając słodkości na komunię, warto postawić na desery, które są uniwersalne i powszechnie lubiane. Dobrze sprawdzą się ciasta drożdżowe czy serniki. Jeśli lubisz testować nowości, możesz wypróbować coś nietypowego lub zainspirować się składnikami typowymi dla obcych kuchni np. pistacją.

Przygotowując desery na komunię, warto także pamiętać, że pogoda w maju czy czerwcu to nierzadko upalne dni. Zatem świetnie sprawdzą ciasta na zimno np. serniki bez pieczenia czy lody. Jeśli jednak nie mamy możliwości schłodzenia deserów, lepiej postawić na takie klasyki jak ciasto drożdżowe czy szarlotka.

Ciasto na komunię: domowe czy z cukierni?

Przygotowując ciasta na komunię świętą, czasami zastanawiamy się, czy lepiej wybrać ciasto domowe, czy z cukierni. Niewątpliwie domowe ciasta na komunię będą wspaniale smakować, natomiast nadmiar obowiązków może nas przytłoczyć. Jeśli zatem nie mamy czasu na przygotowanie domowych wypieków, można wybrać sprawdzoną cukiernię. Natomiast doskonałą alternatywą będą ciasta, które są szybkie w przygotowaniu. Pomocne będzie także poproszenie o wsparcie najbliższych.

Pomysły na domowe ciasta na Komunię Świętą

Zatem, jeśli znajdziesz chwilę na przygotowanie domowych ciast na komunię, wypróbuj nasze propozycje. Wśród nich znajdziesz klasyki, które zasmakują każdemu, jak i innowacyjne pomysły na ciasta, które sprawdzą się idealnie dla osób lubiących poznawać nowe smaki!

Sernik pistacjowy

przepis na sernik pistacjowy

Składniki na spód

  • Ciasteczka kruche (najlepiej kakaowe) – 150 g
  • Masło – ¼ kostki (50 g)

Składniki na masę serową

  • Twaróg sernikowy – 750 g
  • Cukier spożywczy – ½ szkl.
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Jaja kurze – 3 szt.
  • Gotowa pasta pistacjowa – 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietana 18% – ½ szk. (125 ml)

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej).
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st. C (grzanie góra – dół).
  3. Przygotować formę do ciasta, najlepiej okrągłą o średnicy około 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka kruche przesypać do woreczka i rozbić tłuczkiem lub wałkiem. Następnie przesypać je do rondelka, dodać masło i całość delikatnie podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.
  5. Powstałą masę przełożyć na dno formy i docisnąć tworząc spód ciasta.
  6. Do dużej miski przełożyć ser twarogowy, cukier i mąkę. Całość wymieszać mikserem do powstania gładkiej konsystencji i następnie wyrabiać masę serową jeszcze przez kilka minut.
  7. Do powstałej masy rozpocząć dodawanie jajek cały czas mieszając.
  8. W oddzielnej miseczce wymieszać śmietanę z pastą pistacjową i stopniowo dodawać do ciasta. Gdy powstanie jednolita masa, wyrabiać jeszcze przez 1 – 2 minuty.
  9. Powstałą masę przelać do formy i wstawić do piekarnika.
  10. Pod blachą z ciastem ułożyć inną formę (np. keksówkę) wypełnioną wodą (pozwoli to uchronić sernik przed pękaniem).
  11. Ciasto piec przez około 70 minut w temp. 160 st. C.
  12. Świeżo wypieczone ciasto odstawić do całkowitego przestudzenia.

Łabędzi Puch

łabędzi puch przepis na ciasto

Składniki

Spód biszkoptowy:
  • Jaja kurze – 5 sztuk
  • Cukier – 3/ szk.
  • Mąka pszenna – ¾ szk.
  • Mąka ziemniaczana – ¼ szk.
Masa:
  • Kajzerka – 2 szt.
  • Mleko – 3 szk.
  • Cukier – ½ szk.
  • Cukier waniliowy – 1,5 łyżki
  • Wiórki kokosowe – 1 opakowanie (100 g)
  • Masło – 1 sztuka (200 g)
  • Woda – ½ szk.
  • Likier kokosowy – 3 łyżki
  • Dżem z czarnej porzeczki – ½ szk.
Dekoracja:
  • Masło – 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe – 1 opakowanie (100 g)
  • Cukier – ½ szk.

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki, powinny być w temp. pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 st. C.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  4. Do piany z białek rozpocznij stopniowe dodawanie cukru, cały czas ubijając pianę.
  5. W oddzielnej miseczce ubij żółtka i delikatnie połącz je z pianą powstałą z białek.
  6. Do całości przesiej mąkę i wymieszaj delikatnie. Powstałą masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut.
  7. Świeżo wypieczony biszkopt odstaw do przestygnięcia, po czym przekrój na dwa oddzielne placki.
  8. Kajzerki namocz w mleku (2 szklanki), po czym rozdrobnij je widelcem.
  9. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość.
  10. Szklankę mleka przelej do rondelka, dodaj cukier spożywczy i cukier waniliowy. Całość podgrzewaj do zagotowania.
  11. Gorące mleka z cukrem wymieszaj z masą powstałą z bułek i wiórek kokosowych. Odstaw do przestudzenia.
  12. Masło przełóż do misy miksera i ubijaj je na puch, po czym stopniowo dodawaj masę powstałą z mleka, bułek i wiórek kokosowych. Całość zmiksuj na gładką masę.
  13. W międzyczasie przygotuj dekorację: do małego rondelka przełóż wiórki kokosowe, masło i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wiórki kokosowe nabiorą złotego koloru.
  14. Likier kokosowy wymieszaj z wodą.
  15. Jeden placek biszkoptowy nasącz likierem wymieszanym z wodą. Wierzch posmaruj dżemem. Na górę wyłóż masę kokosową i całość przykryj drugim plackiem biszkoptowym i skrop pozostałą ilością likieru wymieszanego z wodą. Posmaruj pozostałą masą kokosową i posyp warstwą dekoracyjną.
  16. Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj przez kilka godzin.

Muffinki z piankami

przepis na pyszne muffinki

Składniki

  • Mąka pszenna – 1,5 szk.
  • Cukier – ½ szk.
  • Mleko – ½ szk.
  • Oliwa – ½ szk.
  • Jaja kurze – 1 szt.
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Aromat waniliowy – 1/3 łyżeczki
  • Pianki marshmallows – 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. i przygotuj foremki na muffiny, smarując je tłuszczem od wewnątrz.
  2. Do miski przesyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
  3. Do drugiej miski przelej mleko, olej, jaja i aromat. Całość wymieszaj.
  4. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj.
  5. Pianki marshmallows pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj je z ciastem.
  6. Małe porcje ciasta przełóż do foremek, wypełniając je do 2/3 objętości.
  7. Muffinki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 20 minut.
  8. Świeżo wypieczone muffinki odstaw do przestygnięcia.

Kampania „Słodka równowaga”

Kampania „Słodka równowaga” to inicjatywa mająca na celu edukację na temat diety. Wraz z naszymi ekspertami staramy się znaleźć umiar i złoty środek pomiędzy tym, co zdrowe, smaczne i słodkie!

Jeśli zastanawiasz się jakie ciasta przygotować na komunię, pomyśl o swoich gościach. Są oni zwolennikami klasycznych smaków? A może lubią próbować nowe desery? Jeśli wśród zaproszonych są osoby, które przywiązują wagę do aspektów zdrowotnych swojej diety, możesz zwykłą mąkę pszenną zamienić na tę z pełnego przemiału. Domowe ciasta komunijne możesz także przygotować z mniejszą ilością tłuszczu czy cukru. Cenny będzie także dodatek świeżych owoców, których akurat latem mamy pod dostatkiem!