Racuchy z jabłkami – jak zrobić pyszne racuchy w domu?

Puszyste, drożdżowe racuchy to przysmak, który wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa! Danie tradycyjne zarówno dla kuchni polskiej, jak i rosyjskiej czy ukraińskiej. Drożdżowe racuchy, przyrządzane zazwyczaj na słodko, mogą stanowić śniadanie czy podwieczorek. Są ciekawą, domową alternatywę dla słodyczy sklepowych. Jak przyrządzić ten słodki przysmak? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Drożdżowe racuchy z jabłkami w kuchni polskiej

Puszyste placki z jabłkami to danie znane nam i naszym przodkom już od wielu lat! W Polsce były szczególnie popularne na Kaszubach i Kujawach, gdzie do dzisiaj funkcjonują pod wdzięczną nazwą Ruchanki i Ruchańce, odpowiednio. W obu regionach przysmak ten jest wpisany na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

To, co unikalne w tym daniu, to fakt, że znane jest już na tyle długo, że wiele regionów ma swój unikalny sposób jego podawania. I tak czasami zamiast jabłek do ciasta dodaje się śliwki, a czasami nie dodaje się owoców wcale. Różna jest także pora podania tego przysmaku. Szczególnie ciekawą tradycją charakteryzuje się Podlasie, gdzie drożdżowe racuchy z jabłkami serwuje się z okazji Bożego Narodzenia.

Racuchy z jabłkami w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej

Pyszne racuchy domowe

Także nasi bliscy sąsiedzi – Rosjanie i Ukraińcy, znają ten przysmak. Drożdżowe placuszki są tam znane pod nazwą Ołady (oładuszki). Wschodnie placki mają taką samą bazę – mąkę, jaja, cukier, mleko i drożdże. To, co odróżnia rosyjskie i ukraińskie placki od ich polskich odpowiedników to sposób podania. Tradycyjnie, w kuchni polskiej, placuszki drożdżowe podaje się z jabłkami i cukrem pudrem. Jako alternatywa może posłużyć dżem czy marmolada, ale jednak zawsze takie danie stanowi przysmak na słodko. Nieco inaczej jest u naszych sąsiadów. Tam placuszki można podawać także z kwaśną śmietaną czy kawiorem.

Jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkami? Instrukcja krok po kroku!

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to dla wielu z nas smak wyniesiony z domu … po prostu smak dzieciństwa! Jeśli jednak Twoja mama lub babcia nie przekazały Ci tradycyjnej receptury, poznaj nasz przepis na racuchy z jabłkami!

Składniki

Rozczyn

  • drożdże (najlepiej świeże) – ½ kostki (ok. 40 – 50 g);
  • mleko spożywcze 2% tł. (ciepłe) – ½ szklanki (ok. 120 ml);
  • mąka pszenna – 2 łyżki (ok. 25 g);
  • cukier spożywczy – 1 łyżeczka (5 g).

Ciasto

  • mąka pszenna – 3 szklanki – 450 g;
  • mleko spożywcze 2% tł. (ciepłe) – 1 szklanka (ok. 240 ml);
  • jajo kurze – 1 sztuka;
  • cukier spożywczy – 1 – 2 łyżki (10 – 20 g);
  • aromat waniliowy – ½ łyżeczki;
  • sól – szczypta;
  • jabłka – 2 sztuki;
  • olej do smażenia;
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj składniki.
  • Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, chyba że zaznaczono inaczej.
  • Do miseczki średniej wielkości przelej ciepłe mleko, dodaj drożdże, mąkę i cukier (w ilościach przygotowanych na rozczyn).
  • Zawartość miseczki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 min., aż rozczyn urośnie (powinien 2 – 3 razy zwiększyć swój rozmiar).
  • Następnie mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.
  • Do zawartości dużej miski dodaj sól i gotowy rozczyn, a także pozostałe składniki (oprócz jabłek).
  • Wymieszaj całość bardzo dokładnie i rozpocznij wyrabianie ciasta (mikserem lub ręczną ubijaczką).
  • Po około 10 – 15 min. przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 45 minut.
  • W tym czasie umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce.
  • Do gotowego ciasta dodaj starte jabłka i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej i przy pomocy łyżki do zupy, na patelnię, wylewaj małe porcje ciasta.
  • Placuszki smaż przez około 2 – 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie placki przewróć na drugą stronę i ponownie smaż, tym razem 1 – 2 minuty.
  • Wysmażone placuszki układaj na ręczniku papierowym i odsącz nadmiar tłuszczu. Na koniec podawaj je posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciekawostka!

Cukier puder możesz także przyrządzić samodzielnie w domu. O tym, jak to zrobić, przeczytasz tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/jak-zrobic-cukier-puder/

Bibliografia

  1. Andromeda Wróbel: Potrawy wigilijne w różnych częściach Polski – jak jedzą Polacy?. ESKK Sp. z o.o., 2010-12-20.
  2. Obiady i kolacje. Rozdział XV. Jarzyny (podpunkt 904. Racuszki z kartofli). W: Marja Śleżańska: Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów.. Wyd. Wydanie ósme poprawione i powiększone. Poznań: Księgarnia J. Leitgebera i S-ki, 1932. Przedruk: Związkowe Przedsiębiorstwo Wydawniczo-Handlowe „WIGOR”, Warszawa 1990.
  3. Lista produktów tradycyjnych (woj. kujawsko-pomorskie) [on-line]. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  4. Lista produktów tradycyjnych (woj. pomorskie) [on-line]. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.