Słony karmel – jak go przygotować? Dokładny przepis

Słony karmel - jak go przygotować?

Wśród deserowych hitów sezonu na samym szczycie prezentuje właśnie się słony karmel! To niezwykłe połączenie smaku słodkiego i słonego ma swoje korzenie już w XIX wieku, kiedy to sprzedawano popcorn o smaku melasy (1893) lub słodycze takie jak batony Snickers czy czekoladki Reese’s, będące właśnie połączeniem smaku słodkiego i słonego (1920). Także dzisiaj wiele znanych marek, pośród swoich sztandarowych deserów, komponuje nowe lody, sosy i czekolady o smaku solonego karmelu. Jednakże, czy aby poczuć ten wspaniały smak, musisz biec do sklepu?

Okazuje się, że nie! Słony karmel możesz przygotować samodzielnie w domu i to bez większego nakładu pracy czy wyszukanych urządzeń kuchennych! Jego przygotowanie zajmuje około 15 minut, jednakże może być nieco podchwytliwe, zwłaszcza w momencie prażenia cukru (krok 2)! Na tym etapie uważniej obserwuj cukier, gdyż łatwo możesz go spalić. Nie dopuść do sytuacji, żeby zrobił się czarny. Gdy tylko pojawi się brązowy kolor, ostrożnie zalej go wodą.

Przepis na słony karmel

Przepis na słony karmel

Składniki:

  • cukier spożywczy (biały) – 4 łyżki – 48 g;
  • woda – ¼ szklanki – 60 ml;
  • śmietanka 30% – 8 łyżek – 80 ml;
  • masło – 2 łyżki – 20 g;
  • sól morska (gruboziarnista) – ½ łyżeczki od herbaty – 3 g.

Liczba porcji: 4;

Czas wykonania: 15 min.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj średniej wielkości rondel i następnie wsyp do niego cukier, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni grzania. Cukier powinien utworzyć możliwie cienką warstwę.
  2. Rondel z cukrem podgrzewaj bez mieszania na średniej wielkości ogniu. Dokładnie obserwuj moment, gdy cukier się rozpuści i zrobi się brązowy.
  3. Gdy cukier przyjmie brązowy (ale nie czarny!) kolor, do zwartości rondla wlej ostrożnie wodę. Całość wymieszaj w dosyć szybkim tempie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  4. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, do zwartości rondla dolej także śmietankę. Całość gotuj na ogniu o średniej mocy przez około 5 minut.
  5. Gdy upłynie wyznaczony czas, do zawartości rondla dodaj masło i sól. Mieszaj wszystkie składniki przez 1 – 2 minuty, aż masło się rozpuści i cała masa dokładnie się połączy. Następnie przelej zawartość rondla do miseczki lub słoiczka i odstaw do przestygnięcia.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz nadać słonemu karmelowi unikalny charakter, możesz do niego dodać wanilię lub masło orzechowe. Świetnie komponują się one ze smakiem solonego karmelu. Chcąc tego dokonać, należy masło orzechowe/wanilię dodać na etapie 5 i dokładnie wymieszać całość. Dodatek masła orzechowego do słonego karmelu zwiększa zawartość białka w produkcie!

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia (kcal): 141,0;
  • Białko (g): 0,5;
  • Węglowodany (g): 12,9;
  • Tłuszcz (g): 9,7.

Słony karmel to świetny dodatek do lodów, ciast, ale także do popcornu!

Ciasto ze słonym karmelem

Temat słonego karmelu jest na tyle poważnym trendem, że już w 2008 roku na jego temat pisano w The New York Times. Jak podkreśla dziennikarz, Kim Sverson, sukces tego smaku jest ogromny! W ciągu ostatnich 25 lat słony karmel prosto z eleganckich, francuskich piekarni, trafił na rynek całego świata. Od tego czasu stał się jednym z głównych przysmaków Europejczyków, ale szczególną popularnością cieszy się w USA. Tutaj bez problemu znajdziemy lody, czekoladę czy inne desery o smaku słonego karmelu, produkowane przez wiodących przedstawicieli rynku.

Czytaj także: 5 pomysłów na słodycze bez glutenu

Skąd wziął się słony karmel?

Jak wskazują dane źródłowe, wywodzi się on z obszaru północno – zachodniej Francji, zwanej Bretanią. To właśnie tu znane były cukierki, tzw. karmelki o słonym smaku, który stanowiły tradycyjny deser tego regionu. A jednym z bardziej znanych propagatorów słonego karmelu był Pierre Hermé, paryski cukiernik, który w ramach swoich deserowych eksperymentów skomponował tradycyjne makaroniki o smaku słonego karmelu. Było to pod koniec lat 90. i zainspirowało wielu cukierników na całym świecie.

Słony karmel na świecie

Po stworzeniu makaroników o smaku słonego karmelu Pierre Hermé skomponował także czekoladę posypaną gruboziarnistą solą. A już zaledwie kilka lat później, na drugim końcu półkuli ziemskiej (1998, San Francisco) kolejny cukiernik – Michael Recchiuti rozpoczął produkcję swojej własnej czekolady ze słonym karmelem. To otworzyło drogę temu deserowi do eleganckich i wykwintnych restauracji Nowego Yorku np. Gramercy Tavern, Le Cirque lub Petrossian.

A już kilka lat później słony karmel stał się niezbędnym elementem sezonowych menu. Na przykład w jednej z najbardziej znanej sieci amerykańskich kawiarni, w których słony karmel to obowiązkowa pozycja w zimowym menu.

To, co może wydawać się zaskakujące, to fakt, że w promocję tego przysmaku włączył się nawet sam były prezydent Stan Zjednoczonych – Barack Obama, który uwielbiał słony karmel. Jak wyznał jeden z jego osobistych doradców, w Białym Domu zawsze był zapas tego deseru dla prezydenta i jego żony.

Jak się robi słony karmel?

Jednakże to, na co obecnie zwracają uwagę eksperci to aspekt zdrowotny. Niewątpliwie, słony karmel jest produktem kalorycznym i poza pokaźną dawką energii, nie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Z tego względu należy pamiętać o starej już jak świat zasadzie umiarkowania.

Warto podkreślić, że nadal podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa, a także w mniejszej ilości owoce. Następnie produkty takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, jaja, ryby, drób, mięso, nasiona i orzechy, a także płynne tłuszcze roślinne stanowią jej doskonałe uzupełnienie. A takie produkty tak słodycze, czy właśnie wspomniany słony karmel mogą stanowić ciekawe i pyszne urozmaicenie, aktywnego trybu życia.

Katarzyna Stachurska
Katarzyna Stachurska

Ten artykuł został zweryfikowany przez naszego dietetyka Katarzynę Stachurską.