Sprytne codzienne wybory, które pozwolą Ci na więcej słodkich przyjemności
Zdecydowana większość z nas uwielbia słodki smak. Czasami naprawdę trudno obejść się bez słodyczy. Co gorsza, ochota na coś słodkiego zazwyczaj dopada nas w najbardziej nieodpowiednich momentach, czyli w sytuacjach, kiedy staramy się ograniczać spożycie łakoci. Czy zatem istnieją sposoby, które pozwolą na odrobinę słodkiej przyjemności?
A oto i odpowiedź – istnieją. Poniżej przedstawiamy parę wskazówek, które umożliwią nam delektowanie się słodkościami bez ogromnych wyrzutów sumienia.
Słodkie tajemnice w kilku krokach
# przygotuj własnoręcznie słodkości w domu – dzięki temu w pełni będziesz kontrolował skład i proces tworzenia łakoci. Domowe słodycze są doskonałą alternatywą dla słodyczy z półki sklepowej. Ponadto potrafią być prawdziwą fantazją smaków i zawładnąć kubkami smakowymi nie jednego łakomczucha.
# wybierz czekoladę – królowa słodyczy, nie tylko stoi u podstaw słodkich przyjemności, ale jest również bogata w składniki odżywcze. Czekolada, przede wszystkim ta gorzka, to źródło magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych pozytywnie wpływa na układ nerwowy – zawarty w niej magnez umożliwia lepsze zapamiętywanie i kojarzenie. Korzystnie oddziałuje także na układ naczyniowo-sercowy – spożywanie czekolady chroni przed zakrzepami, zapobiega odkładaniu się cholesterolu oraz zawałowi serca. I na deser – przyspiesza produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
# jak słodkie, to najlepiej w domu – kupuj najlepsze jakościowo słodkości i w małych ilościach. Naturalny sposób kontrolowania spożywanych słodyczy. Wprowadzenie tej zasady powoduje, że z jednej strony mamy możliwość delektowania się wyselekcjonowanymi smakołykami, a z drugiej sami zarządzamy dostępem do wspomnianych dóbr. Co więcej, istnieje prosta zasada, w momencie skonsumowania naszych domowych zapasów, nie mamy możliwości zamówienia kolejnej porcji, zatem unikamy zbędnego przejedzenia się.
# podziel się pysznym deserem i mądrze wybieraj słodycze – czyli ciesz się słodkim smakiem, bez zbędnych obciążeń. Kiedy zdarzy nam się konsumowanie słodkości w kawiarni, zamiast dużej porcji tortu bezowego i kawy z lodami i bitą śmietaną, zamów małe ciastko czekoladowe z frappe. Spożycie deseru na spółkę z przyjacielem to również świetny pomysł na ograniczenie porcji i jednoczesne zacieśnienie więzów przyjacielskich. Pamiętaj, małe porcje nie tylko nie zrujnują diety, ale pozwolą zaspokoić potrzebę zjedzenia słodkiego smakołyka.
# zachowaj umiar – balans w diecie to podstawa. Największym grzechem jest nie samo spożywanie cukru, ale przejadanie się oraz brak aktywności fizycznej. Zadbaj o to, aby w diecie pojawiły się warzywa, owoce, nieprzetworzone produkty zbożowe i ryby.
Słodkości, na które możesz sobie pozwolić
A oto garść pomysłów na słodkie małe co nieco, które z powodzeniem jesteś w stanie przyrządzić sam w domowej kuchni.
Deser owocowy z waniliowym sosem
- Dowolna kombinacja owoców np. truskawki/ poziomki/ morele/ borówki
- Jogurt grecki
- Laska wanilii
- Cukier
- Chipsy kokosowe
- Listki mięty
Owoce pokrój na cząstki, przełóż do miseczki. Jogurt grecki wymieszaj z cukrem i wydrążonym miąższem z laski wanilii. Owoce zalej sosem, posyp uprażonymi chipsami kokosowymi i udekoruj świeżą miętą.
Domowa galaretka z owocami
- 50g czerwonych porzeczek
- 50g malin
- 50g jagód
- 50g jeżyn
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny/limonki
Owoce dokładnie umyj, połowę porcji przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, łyżeczkę cukru i zagotuj. Drugą porcję owoców przełóż do miseczki. Połowę szklanki wody połącz z 1 łyżeczką cukru, zagotuj. Następnie do słodkiej wody dodaj sok z cytryny/limonki i żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, dodaj do rozgotowanych owoców i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia, gdy galaretka zacznie zastygać, zalej nią owoce pozostawione w miseczce. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Galaretka najlepiej smakuje na zimno, dodatkowo polana sokiem z ulubionych owoców.
Lekki biszkopt z kremem czekoladowym
Ciasto:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- serek naturalny
- cukier do smaku
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, w trakcie dodając szczyptę soli. Dodać cukier, dalej miksować, następnie żółtka. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-40 min.
Czekoladę rozpuścić w rondelku, nieco przestudzić i połączyć ze zmiksowanym serkiem i cukrem. Wystygnięty biszkopt przełożyć czekoladowym kremem i posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także: 10 pomysłów na zdrowe słodycze